15 December 2021

Performanţă pentru numai 60 de dolari

(Sursă: articolul «Four band digital HF SDR transceiver offers high performance for only 60 $» pe Hackaday sub semnătura lui  Ryan Flowers, 8 decembrie 2021)

Radioamatorismul este un hobby considerat deseori ca fiind rezervat celor care deţin un venit consistent şi pe care sunt dispuşi să-l şi cheltuiască. Cu toate acestea în anii din urmă situaţia s-a mai schimbat. Microcontrolerele şi generatoarele de semnal ieftine au contribuit la această schimbare radicală, iar transiverul de 60 de dolari QDX propus în kit de QRP Labs a mers chiar mai departe. În videoul de mai jos se pot afla mai multe detalii despre raportul  performanţă/preţ  al acestei oferte, un raport care spulberă orice cutume.

(KIT, kituri, s. n. 1. Set de instrumente, unelte, materiale necesare pentru un anumit scop. 2. Ansamblul pieselor detașabile componente ale unui obiect, însoțite de o schemă de montaj. – Din engl. kit. )

QDX este creaţia lui Hans Summers (G0UPL), binecunoscut pentru producţia de kituri pentru radioamatori de înaltă performanţă şi vândute la preţuri accesibile, focalizate pe transmisiuni cu puteri mici, denumit «QRP» în limbajul radioamatorilor. Ce este QDX? Un SDR care încape într-un buzunar, pentru patru benzi (80, 40, 30 şi 20 metri), prevăzut să fie folosit în cele mai populare moduri digitale: FT8 şi JS8Call, precum şi în orice alte moduri bazate pe FSK, cum ar fi de pildă RTTY. A fost testat şi s-a comportat bine (în limita caracteristicilor sale tehnice) şi în banda de 60 de metri. 

În vreme ce radiourile clasice trebuiau conectate la un calculator printr-o interfaţă specială, QDX este proiectat să fie conectat la un calculator printr-un cablu USB standard A>B. Controlul CAT, PTT-ul şi volumul audio sunt reglate direct de QDX, fără a mai fi nevoie de o interfaţă specială. Deşi radioul este  în primul rând de tip plug and play (gata pentru utilizare imediată), configurarea, testarea şi detectarea defecţiunilor tehnice poate fi realizată prin conectarea lui QDX la o consolă serială unică, care printre altele conţine şi o cascadă bazată pe text. Pentru cei care ar dori să-şi folosească propriul receptor SDR outputul I/Q poate fi trimis direct prin placa de sunet.

Şi pentru a încheia, iată şi vestea cea rea: din cauza crizei globale de cipuri stocul QDX este momentan epuizat şi nu se ştie când s-ar putea relua livrarea. QRP Labs se află în căutarea unor surse pentru piesele necesare, de oriunde le-ar putea găsi, pentru a putea produce mai multe unităţi, dar, fireşte că în aceeaşi situaţie se regăseşte acum absolut toată lumea. 

(Traducere, documentare, adaptare, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: articolul lui Ryan Flowers, Hackaday, QRP Labs, foto Hans Summers de pe SWLing Post,YouTube, DEX)

În scopul obţinerii unei subtitrări acceptabile în limba română a filmului de mai jos cu stângăciile inerente unei traduceri automate se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală «Romanian». (nota mea, YO4PX)

 *   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved