05 January 2022

Nostalgie şi creativitate

Doar câteva sute de radiouri încasetate în sticlă au fost produse şi dintre acestea un număr extrem de mic s-a păstrat până în zilele noastre.

În 2015 Robert Lozier KD4HSH  a recreat un receptor TRF (tuned radio frequency receiver) în casetă de sticlă, fabricat în 1926 şi videoul de mai jos demonstrează felul în care el a folosit un radio home made aflat în stare de epavă abandonată pe care l-a «cules» de la o întrunire de pasionaţi radio şi l-a transformat într-o lucrare artistică. Videoul a fost realizat sub egida Antique Wireless Association

[Ce este Antique Wireless Association (AWA)? Asociaţia a fost înfiinţată în 1952 de Bruce Kelley, George Batterson şi Linc Cundall – radioamatori şi colecţionari de aparatură radio din zona nordică a statului New York. Scopul iniţial a fost colecţionarea şi prezervarea aparaturii de transmisiuni fără fir şi de radio, precum şi a informaţiilor istorice, înainte ca acestea să se fi pierdut pentru viitoarele generaţii. Moştenirea AWA a străbătut cu succes aproape şase decenii.

Antique Wireless Association, ai cărei membri internaţionali se cifrează la peste 1200 de pasionaţi este înmatriculată în statul New York ca organizaţie non-profit şi este membră a Asociaţiei Americane a Muzeelor. Pentru a afla mai multe despre AWA şi istoricul ei vizitaţi rubrica About Us din meniul paginii sale de internet, iar pentru a deveni membru vizitaţi paginile Membership ale saitului.

În afară de devotamentul faţă de prezervarea artefactelor istorice în Antique Wireless Museum asociaţia se dedică şi păstrării întâmplărilor asociate cu acele artefacte. Trimestrial publicaţia The AWA Journal conţine informaţii privind istoria şi prezervarea tuturor aspectelor istoriei comunicaţiilor. În plus AWA publică anual AWA Review, care conţine documente istorice mai cuprinzătoare din domeniul comunicaţiilor electronice.

AWA sponsorizează o conferinţă anuală de patru zile în august, în care ca punct de atracţie se desfăşoară prezentări tehnice şi forumuri, o mare licitaţie, un banchet în care se decernează diplome, un concurs de echipamente şi arfefacte, o vânzare de cărţi şi un talcioc activ. Conferinţele AWA acordă timp berechet participanţilor de a-şi reînnoi prieteniile şi de a lega noi prietenii, prilej pentru îndelungi conversaţii despre colecţionare şi prezervare şi despre toate celelalte aspecte ale hobby-ului. - nota mea, YO4PX]

Despre un alt exemplu de creativitate nostalgică se poate citi în articolul «Dalibor Farny şi minunatele sale tuburi Nixie».

În scopul obţinerii unei subtitrări acceptabile în limba română a filmului de mai jos cu stângăciile inerente unei traduceri automate se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală «Romanian». (nota mea, YO4PX)

(Documentare, redactare, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: Stephen G7VFY, AWA, Wikipedia, YouTube via Southgate AR News, arhiva acestei publicaţii)
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved