09 February 2022

Ziua mondială  a radioului
Anul acesta World Radio Day sărbătoreşte încrederea, accesibilitatea şi viabilitatea de lungă durată a industriei radioului.
13 februarie 2022 marchează a 11-a celebrare anuală a Zilei mondiale a radioului, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Tema acestui an este Radioul şi Încrederea, ca o recunoaştere a statutului radioului, una dintre sursele media din lume care se bucură de cel mai înalt grad de încredere. Deşi diverse studii relevă un declin global de încredere în internet şi în reţele sociale media, oamenii continuă să considere radioul ca sursa cea  mai demnă de crezare în privinţa ştirilor, conform opiniei organizaţiei.
«O parte a încrederii oamenilor se datorează preţului scăzut al aparaturii de recepţie, precum şi naturii sale omniprezente. În pofida digitalizării ca tendinţă globală, accesul digital la informaţie este departe de a fi egalitar, cu mari diferenţe care se menţin între regiuni şi între comunităţi.», se afirmă în declaraţia emisă de UNESCO.  
 
«Comparaţi aceasta cu radioul, un mediu care rămâne accesibil şi care poate fi ascultat pretutindeni, chiar şi în momentele în care nu te poţi bizui pe electricitate şi conectivitate. În acest mod radioul este una dintre cele mai răspândite căi de comunicare, utilizată de o majoritate covârşitoare a populaţiei.», se subliniază în documentul emis de UNESCO. Organizaţia a sugerat în cadrul anunţului său mai multe teme care pot fi celebrate în cadrul Zilei mondiale a radioului, inclusiv încrederea în jurnalismul radio, accesibilitatea radioului şi viabilitatea staţiilor de radio.

Radioul joacă un rol esenţial în mai multe zone, începând cu producerea de conţinut independent şi de înaltă calitate, prin furnizarea de informaţii destinate unor grupuri diverse de persoane individuale şi lucrul la transformarea participării unei audienţe loiale în stabilitate financiară, mai cu seamă în cazul unor staţii de dimensiuni mici, medii sau neorientate spre profit.  
 
Sărbătorirea Zilei mondiale a radioului a început în 2011, când state-membre ale UNESCO au adoptat-o la 13 februarie - aniversarea înfiinţării în 1946 a radioului Naţiunilor Unite – ca un efort pentru creşterea conştientizării importanţei radioului, pentru încurajarea factorilor de decizie de a înlesni accesul la informaţie prin radio şi pentru a intensifica colaborarea şi cooperarea internaţională dintre radiodifuziuni.
»

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj cu ocazia Zilei mondiale a Radioului din 2021 (adaptare şi extrase):

«Pandemia COVID-19 ne-a amintit de valoarea radioului: cu o rată de penetrare de peste 75% în țările în curs de dezvoltare, radioul rămâne cel mai accesibil mijloc. De aceea a fost un instrument esenţial pentru acțiunea noastră ca răspuns la criză.

A contribuit la salvarea vieților, permițând transmiterea instrucțiunilor de sănătate, accesibilitatea informațiilor fiabile și combaterea discursurilor de ură. UNESCO și-a valorificat potențialul producând mesaje audio gratuite în 56 de limbi și oferindu-le posturilor de radio din întreaga lume pentru a contracara zvonurile false.

A contribuit la salvarea vieților, permițând transmiterea instrucțiunilor de sănătate, accesibilitatea informațiilor fiabile și combaterea discursurilor de ură. UNESCO și-a valorificat potențialul producând mesaje audio gratuite în 56 de limbi și oferindu-le posturilor de radio din întreaga lume pentru a contracara zvonurile false.

De asemenea, a permis continuitatea învățării pentru populațiile care nu puteau fi accesate decât prin astfel de mijloace. UNESCO, împreună cu Coaliția pentru Educație Globală, a dezvoltat astfel o predare eficientă prin intermediul undelor radio. De exemplu, în Republica Democrată Congo, Organizația noastră a dezvoltat și difuzat conținut educațional pentru mai mult de 4 milioane de cursanți, conținut difuzat pe posturile de radio comunitare. Radioul rămâne astfel un mediu esențial care își demonstrează rezistența zilnic, împreună cu capacitatea de inovare.»

În scopul obţinerii unei subtitrări acceptabile în limba română a filmului de mai jos cu stângăciile inerente unei traduceri automate se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală «Romanian». (nota mea, YO4PX)

 

(Traducere, documentare, adaptare, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: UNESCO, Juridice.ro,  YouTube)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved