22 March 2022

Suspendarea Federaţiei Ruse şi a Belarusului din calitatea de membri ai CEPT

 

17 martie 2022, 14:23

Rezultatul procedurii scrise a Adunării CEPT privitoare la suspendarea Federaţiei Ruse şi a Belarusului din calitatea de membri ai CEPT:

În baza cererii unui număr al membrilor CEPT Preşedinţia CEPT a dus la îndeplinire o procedură scrisă, în conformitate cu Regulamentul CEPT, privitoare la propunerea de suspendare pe timp nedefinit şi cu efect imediat a calităţii de membri ai Federaţiei Ruse şi a Belarusului din CEPT.

34 de răspunsuri au fost primite la scrisoarea Adunării CEPT în sprijinul propunerii şi o abţinere.

În baza celor de mai sus Adunarea CEPT a hotărât:

1. Suspendarea pe timp nedefinit a Federaţiei Ruse şi a Belarusului din CEPT.

2. Suspendarea numiţilor membri a CEPT va intra în vigoare la orele 00.00 (CET) a zilei de 18 martie 2022.

3. Orice reprimire în cadrul CEPT ar trebui să urmeze regulile uzuale stabilite în Regulamentul CEPT, în mod special condiţia existenţei unei majorităţii de două treimi a membrilor CEPT pentru sprijinirea unei astfel de decizii.

În plus Preşedinţia CEPT a solicitat Oficiului să ia toate măsurile necesare pentru implementarea decizii mai sus amintite.

Preşedinţia CEPT

Adresa:

Nyropsgade 37, 4th floor
1602 Copenhagen
Denmark
....................................................................................................................

Conferința Europeană a Administrațiilor Poștale și de Telecomunicații (Conférance européene des administration des postes et des télécomunications) a fost înființată la 26 iunie 1959 de nouăsprezece state europene la Montreux, Elveția, ca organism de coordonare pentru organizațiile de telecomunicații și poștă ale statelor europene, iniţial numărul ţărilor fondatoare fiind de 19. În primii zece ani de existenţă ai CEPT acest număr a crescut la 26. 

Membrii fondatori au fost la început administraţiile poştale şi de telecomunicaţii care deţineau monopolul acestor activităţi în ţările lor. Activitatea CEPT include cooperarea în chestiuni legate de standardizări în domeniul comercial, operaţional, de reglementări şi de tehnică. În prezent 48 de ţări sunt membre ale CEPT.  

Munca organizaţiei este coordonată de trei comitete autonome:

Comitetul comunicaţiilor electronice (EEC)

Comitetul european pentru reglementări poştale (CERP)

Comitetul pentru politici ale ITU (Uniunea internaţională de telecomunicaţii) (Com-ITU)

Preşedinţii acestor comitete formează Preşedinţia CEPT.

Comitetul pentru politici ITU este răspunzător pentru organizarea şi coordonarea acţiunilor CEPT în vederea pregătirii pentru întâlnirile Consiliului, pentru Conferinţele plenipotenţiare, Conferinţele mondiale pentru dezvoltarea telecomunicaţiilor şi Adunările mondiale pentru standardizarea telecomunicaţiilor.

Din punct de vedere al serviciuiui de radioamator: anterior CEPT-ului convenţii de reciprocitate încheiate între ţări permiteau radioamatorilor să opereze din ţările pe care le vizitează fără necesitatea de a obţine autorizaţii sau aprobări adiţionale. Atunci când între două ţări nu exista o astfel de convenţie radioamatorilor li se cerea frecvent să solicite un permis de operare sau o autorizaţie completă de radioamator cu un indicativ emis de ţara-gazdă. Anumite ţări pot accepta în locul unei examinări autorizaţii de radioamator ca dovadă a calificării operatorului, în vreme ce alte ţări-gazdă pot acorda privilegii de operare unilaterale fără necesitatea unei autorizări adiţionale.

În prezent toate naţiunile membre ale CEPT aplică aceleaşi cerinţe pentru autorizarea radioamatorilor. Aceştia pot opera din majoritatea ţărilor europene fără obligaţia de a obţine autorizaţii sau permise suplimentare. Următoarele ţări din afara Europei au adoptat Recomandarea CEPT T/R 61-01 (ceea ce nu înseamnă că de pildă un radioamator provenind din orice ţară europeană membră a CEPT poate opera din aceste ţări pe baza autorizaţiei emise în ţara sa de origine): Australia, Canada, Israel, Antilele olandeze, Noua Zeelandă, Peru, Africa de sud, Statele Unite.

O altă formă de reciprocitate în beneficiul radioamatorilor este aşa-numitul Permis internaţional de radioamatorism (International Amateur Radio Permit, IARP) pe baza unor acorduri de reciprocitate încheiate între state din America de nord şi America de sud. (Wikipedia, CEPT, ECO)

(Extras din articolul «CEPT, WRC şi spectrul radio» publicat pe această pagină în octombrie 2015 şi care se găseşte la această adresă – nota mea, YO4PX)

....................................................................................................................

Ultima oră 

Asociaţia naţională a radioamatorilor din Danemarca EDR (Experimenterende Danske Radioamatorer) s-a alăturat deciziilor luate de CQ Magazine şi de asociaţia naţională a amatorilor britanici RSGB de a nu participa ca entitate la evenimentele sportive organizate de Federatia Rusa şi de Belarus si de a-i considera actualmente ca ineligibili pe radioamatorii Federaţiei Ruse şi ai Belarusului pentru niciun eveniment organizat sau sponsorizat de EDR.

Extras din Comunicatul emis la 13 martie 2022 de Comisia executivă a EDR:

«Având în vedere că radioamatorismul este un hobby individual şi că radioamatorii decid singuri în mod individual modalitatea de a-l practica EDR îşi va păstra neutralitatea în relaţia atitudinii membrilor EDR în această chestiune. În cazul în care membrii noştri doresc să participe la competiţii organizate de organizaţii ruseşti sau să realizeze contacte cu radioamatorii ruşi aceasta rămâne la latitudinea suverană a membrilor individuali. Calendarul competiţional al EDR nu va include concursuri şi alte evenimente organizate de asociaţii cu sediul în Federaţia Rusă sau în Belarus câtă vreme situaţia actuală persistă. Pentru concursurile organizate de EDR toate logurile primite din  partea staţiilor din Federaţia Rusă şi din Belarus vor fi considerate ca loguri de control.» 

Comunicatul complet în limba daneză se găseşte la această adresă. (nota mea, YO4PX)

(Traducere, documentare, adaptare, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: CEPT, pagina EDR, Wikipedia, arhiva acestei pagini)  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved