15 March 2022

Va fi abandonat un astronaut pe Staţia spaţială internaţională?

(Textul de mai jos, preluat şi tradus în extras, a apărut pe pagina ABC News la 10 martie 2022 şi a fost completat de mine cu două videouri de pe YouTube, respectiv din arhiva acestei publicaţii – nota mea, YO4PX)

În ultimii 24 de ani Statele Unite şi Rusia au conlucrat pentru construirea şi întreţinerea Staţiei spaţiale internaţionale, unde cercetările au condus la unele dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XXI.

Acum, la 365 de km sub laboratorul ISS Rusia a declanşat un război împotriva Ucrainei, care a provocat vrajbă între Rusia, Statele Unite şi aliaţii ei – punând sub semnul întrebării viitorul Staţiei spaţiale internaţionale.

«Atunci când eşti în spaţiu şi zbori în jurul Terrei cu viteza de 28300 km pe oră într-un mediu deosebit de primejdios cooperarea este cel mai important lucru», spune fostul astronaut Scott Kelly. SSI este împărţită în două secţiuni: segmentul orbital rusesc operat de Rusia şi segmentul orbital al S.U.A. Astronauţii americani şi cei ruşi au fost primii care au păşit în SSI în 1998.

De atunci parteneriatul a continuat. Când programul navetelor spaţiale americane s-a încheiat în 2011 astronauţii, printre care şi Cady Coleman (indicativ de radioamator KC5ZTH, vezi filmul de mai jos, în care Cady cântă la flaut în duet cu un muzician american), s-au bazat exclusiv pe rachetele ruseşti pentru a ajunge la bordul staţiei. Coleman spune că, odată ajuns pe staţie, nu mai contează de unde vii, singurul lucru important este să găseşti modalitatea de a munci şi de a trăi unii alături de ceilalţi. «Spaţiul este dur şi primejdios. Cu partenerii noştri ruşi asta înseamnă a lua masa împreună, de a ne împărtăşi gândurile despre sarcinile care ni se par dificile şi de a găsi căile pentru a le realiza, de a ne privi în ochi şi de a înţelege că suntem cu toţii dedicaţi aceluiaşi scop. Astronauţii americani şi cosmonauţii ruşi au cooperat în toate aspectele, de la misiunile care ne-au pus chiar viaţa în primejdie până la chestiunile mai cotidiene.», spune Coleman.  

Dependenţa Agenţiei spaţiale americane NASA de rachetele ruseşti a încetat în 2020, când SpaceX a iniţiat programul Crew Dragon Capsule, însă discuţiile privind primirea ruşilor în viitoarele zboruri SpaceX sunt în desfăşurare. Cosmonauţii ruşi continuă să se antreneze în baza NASA din Houston.

Astronautul Mark Vande Hei (indicativ de radioamator KG5GNP), care deţine recordul celui mai lung zbor spaţial, este programat să-şi încheie misiunea celor 355 de zile petrecute în spaţiu peste trei săptămâni. Planul prevede aterizarea în Kazahstan împreună cu doi cosmonauţi ruşi, la bordul unui vehicul spaţial rusesc. Însă sancţiunile fără precedent împotriva Rusiei ar putea întârzia revenirea lui Vande Hei pe Terra. După ce Rusia a invadat Ucraina acum aproape două săptămâni preşedintele Joe Biden a anunţat noi sancţiuni. «Acestea vor degrada industria lor aeronautică, inclusiv programul lor spaţial.», a spus el la 24 februarie 2022 în cursul unei declaraţii la Casa Albă.

La scurt timp după aceste afirmaţii NASA a dat publicităţii o declaraţie privind cooperarea dintre S.U.A. şi Rusia în domeniul zborurilor spaţiale civile, spunând că «nu sunt prevăzute schimbări» şi că agenţia va continua să sprijine «operaţiunile de pe orbită şi cele terestre ale staţiei.»

Dmitry Rogozin, şeful Agenţiei spaţiale ruseşti, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, i-a răspuns lui Biden cu o serie de postări ostile pe Twitter. În 26 februarie a publicat un video cu subtitrare în limba engleză, în care ameninţa (a se vedea filmul de mai jos) că îl va abandona pe Vande Hei în spaţiu şi va desprinde cu totul segmentul rusesc din S.S.I.

NASA a păstrat tăcerea în urma ameninţărilor lui Rogozin de a-l abandona pe Vande Hei în spaţiu. Înainte de conflictul din Ucraina Rusia îşi anunţase planul de a se retrage din SSi în 2025.

Deşi războiul pe Terra continuă cosmonautul Kelly spune că el speră ca partaneriatul ruso-american în spaţiu să poată continua. «Îi cunosc de peste două decenii pe mulţi colegi din Agenţia spaţială rusă, am încredere în ei. Efectiv mi-am încredinţat viaţa în mâinile lor.» Însă el a adăugat că, cu toate acestea, S.U.A. trebuie să fie pregătite «pentru ce e mai rău şi să  continue a spera în şansa Binelui.».

«SSI este un exemplu, un loc în care pacea este posibilă, pentru că toţi astronauţii împărtăşesc un scop comun: acela de a explora şi de a învăţa. Sper că oamenii vor înţelege şi vor dori să menţină acest partenariat, el fiind unul dintre puţinele lucruri prin care întreaga omenire este la unison. Cred că unul dintre cele mai importante succese ale Staţiei spaţiale este aspectul ei internaţional, prin care am avut prilejul de a conlucra, ceea ce ne-a făcut prieteni.», a spus Kelly. 

....................................................................................................................

Ultima oră

Epilog cu «happy end» ?

NASA a dat asigurări luni 14 martie că astronautul american Mark Vande Hei va reveni pe Terra de pe Staţia spaţială internaţională la bordul unui vehicul spaţial rusesc, conform planului, în pofida îngrijorărilor cauzate de starea relaţiilor dintre S.U.A. şi Rusia.

Anterior Elon Musk a spus că SpaceX va salva Staţia spaţială internaţională de la o «dez-orbitare necontrolată», după ce şeful Agenţiei spaţiale ruseşti a avertizat că ea s-ar putea prăbuşi pe teritoriul Statelor Unite sau al Europei.

Conform Legii internaţionale a spaţiului cosmic astronauţii tuturor naţiunilor trebuie «să acorde întreg ajutorul posibil» altor astronauţi atunci când acest ajutor este necesar, «inclusiv aterizarea de urgenţă pe teritoriul unei ţări străine sau pe mare».

Astronauta Cady Coleman KC5ZTH aflată pe Staţia spaţială internaţională şi muzicianul Ian Anderson, fondatorul trupei rock Jethro Tull au colaborat pentru a realiza în 2011 primul duet muzical ISS-Terra din istorie. 
Inginerul de zbor Coleman cântă la flaut de plăcere. Ea şi Anderson au interpretat un fragment dintr-un bourré (gen muzial clasic) într-un aranjament muzical pe care Anderson şi Jethro Tull l-au prezentat publicului în timpul turneului în Statele Unite al formaţiei din 1969, în ziua în care Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au păşit pe Lună.
Coleman şi-a cântat partea din duet la înălţimea de 220 de mile deasupra Pământului, în vreme ce Anderson se afla în localitatea Perm, in cadrul unui turneu în Rusia. Cele două segmente ale înregistrării au fost mixate pentru a forma piesa prezentă acum şi pe YouTube.

Interpretarea lui Coleman şi Andreson a fost dedicată celor 50 de ani ai zborului spaţial şi aniversării primei lansări a unui om în spaţiul cosmic. Cosmonautul Iuri Gagarin a realizat această performanţă la 12 aprilie 1961.

În scopul obţinerii unei subtitrări acceptabile în limba română a filmului de mai jos cu stângăciile inerente unei traduceri automate se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală «Romanian». (nota mea, YO4PX)

(Traducere, documentare, adaptare, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: ABC News, YouTube, arhiva acestei pagini, International Space Law)  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved