10 June 2010

Afirmaţii eronate în QTC-ul din 9 iunie 2010
Informaţiile transmise la QTC despre decizia ARRL datată 7 iunie 2010 de a sista cu începere din acest an competiţia dintre echipele naţionale HQ în Campionatul IARU conţin o mulţime de erori. S-a spus că logul germanilor conţinea multe indicative "umflate".  Adevărul este că la arbitrajul rezultatelor lui DA0HQ s-a comis o eroare gravă, multe indicative au fost catalogate iniţial ca fiind "busted", deşi ele nu erau "busted". În această situaţie rezultatul iniţial a fost denaturat în favoarea spaniolilor, dar la recalculare indicativele aşa-zise "busted" au fost acceptate şi scorul germanilor a ajuns puţin mai mare decât acela al spaniolilor. Să citim cu atenţie:


Second, in adjudicating the 2009 contest results a serious error was made in the initial computation of scores. Many contacts were incorrectly identified as "busted calls" that were not. As a result of this error, when the results were first published AO8HQ was shown as having the highest score when in fact the DA0HQ score, after correction of the computation, is slightly higher.

O altă eroare a fost afirmaţia că echipa germană a acţionat imoral sau lipsit de etică. Este o afirmaţia gravă! Nu se spune una ca asta în declaraţia de la ARRL, este intepretarea eronată a celui care a redactat materialul transmis la QTC! Spaniolii au găsit într-adevăr multe indicative "unice" în logul germanilor, dar în comunicatul ARRL se arată clar că aceasta nu este o practică inventată de germani, ci s-a aplicat în numeroase alte ţări - ea se regăseşte în logurile tuturor celorlalte echipe HQ, inclusiv în logul spaniolilor -, din dorinţa de a oferi puncte în plus echipei naţionale. Germanii au instituit diplome acordate celor care realizează mai multe legături în mai multe benzi şi în două moduri de lucru cu DA0HQ, dar şi alte societăţi-membre au făcut acelaşi lucru. Echipa germană ea însăşi nu a solicitat legături de la nimeni şi nu se poate dovedi contrariul. Astfel de legături au fost mai numeroase în cazul germanilor, din cauză că sunt mai mulţi amatori activi în DL decât în alte ţări. Să citim şi să înţelegem corect:
The DA0HQ log contains more than 26,000 QSOs. Several thousand of these contacts are with "unique" German call signs – that is, call signs that appear in no (or very few) other logs. Most of these appear to be contacts with individual amateurs who got on the air to work their national team but who were not otherwise participating in the contest. Such contacts are found in every HQ station log, including AO8HQ. They are more numerous in the DA0HQ log than in others because of the large number of German amateurs and because an award is offered (and has been offered for a number of years) to encourage contacts with DA0HQ on both modes and on all six bands. Other member-societies offer similar awards. 

O a treia eroare a fost acuzaţia că radioamatorii germani au lucrat cu mai multe indicative realizând astfel mai multe legături în favoarea echipei lor naţionale, pentru a se ajunge la concluzia dorită, antestabilită că scorul echipei germane este obţinut prin fraudă. Din nou, o acuzaţie lipsită de orice suport juridic! Atenţie: dacă operatori germani care au lucrat staţia echipei naţionale cu mai multe indicative au încălcat prin aceasta regulamentul concursurilor ARRL care prevede că asta nu se poate face,  echipa DA0HQ nu poate fi învinovăţită de încălcarea regulamentului de către alţi operatori, prin urmare aceasta nu poate influenţa decizia arbitrilor privind poziţia în clasament a unei staţii HQ.  Metoda sprijinirii excesive a echipei naţionale s-a practicat şi de radioamatorii altor societăţi-membre şi, de asemenea, în ani anteriori, nu e pentru prima dată că se constată asta. De asemenea, nici operatorii care au fost folosit mai multe indicative nu pot fi învinovăţiţi de arbitrii concursului, pentru că ei nu au făcut parte din echipa naţională şi astfel nu intră sub incidenţa deciziilor luate de arbitri în privinţa scorului acesteia.
This is not unique either to DA0HQ or to this year's event. Excessive "cheerleading" for national teams is practiced in other countries and has been for a number of years. While the operators providing these contacts may have been violating the rules, the DA0HQ operators were not. No penalty can be imposed on the operators who violated the contest rules because they were not competing. Neither can a penalty be imposed on DA0HQ; URE has provided no evidence, and the ARRL Awards Committee is aware of none, to contradict DARC's contention that the DA0HQ operators did not solicit contacts in violation of the contest rules.

Secretarul general înfierează cu mânie moralizatoare de la microfonul QTC-ului o societate naţională-soră, DARC, făcându-se că uită că FRR a intentionat să anuleze pur şi simplu un întreg concurs în care s-a procedat la fel, fără să-i pese de cei care au concurat cinstit, numai pentru a nu-l pierde din nucleul dur pe un fost şi actual membru al Consiliului de administraţie, beneficiarul şmenului, căruia nu i s-a clintit nici măcar un fir de păr din cap.
Recomand secretarului general, redactorul QTC-ului mai multă atenţie atunci când face afirmaţii publice în scris sau în faţa microfonului, care dacă sunt eronate – trei erori grave în 5 minute de text citit în faţa microfonului! - pot cauza daune altor radioamatori, cu atât mai mult dacă aceştia sunt radioamatori străini.
(Text de YO4PX)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved