24 June 2010

Atenţie, se trezeşte Soarele!
4 iunie 2010: Terra şi spaţiul cosmic sunt pe cale să intre în contact într-un fel care reprezintă o noutate în istoria umană. Dorind să fie pregătiţi pentru această întâlnire autorităţile din Washington DC au organizat o dezbatere pentru data de 8 iunie la Clubul Naţional al Presei intitulată The Space and Weather Enterprise Forum”.
Richard Fisher, şeful Departamentului de heliofizică al NASA explică despre ce este vorba:

«Soarele se trezeşte dintr-un somn profund şi în următorii ani ne putem aştepta să avem parte de nivele mult mai ridicate ale activităţii solare. Totodată societatea noastră tehnologică a dobândit o sensibilitate fără precedent la furtunile solare. Ne întâlnim să discutăm despre efectele intersectării celor două aspecte.»

Academia Naţională de Ştiinţe a trasat jaloanele problemei acum doi ani     într-un raport de referinţă intitulat «Evenimente meteorologice severe - impacturi sociale şi economice.» S-a subliniat măsura în care oamenii secolului al XXI-lea se bazează pe sistemele high-tech în viaţa lor cotidiană. Reţelele energetice inteligente, navigaţia GPS, călătoriile aeriene, serviciile financiare şi comunicaţiile radio de urgenţă – toate pot fi scoase din funcţiune de o activitate solară mai intensă. Academia a avertizat că o furtună solară care are loc o dată într-o sută de ani ar putea cauza daune economice de douăzeci de ori mai mari decât uraganul Katrina.

O mare parte a daunelor ar putea fi diminuate dacă managerii vor şti că o furtună e pe cale să se producă. Comutarea sateliţilor în «safe mode» şi deconectarea transformatoarelor pot proteja aceste bunuri de preţ de distrugătoarele supratensiuni electrice. Cu toate acestea, acţiunile de prevenire necesită o acurateţe a previziunilor – o treabă cu care a fost însărcinată Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (National Oceanic and Athmospheric AdministrationNOAA).

«Previziunea meteo spaţială se află deocamdată în fază incipientă, dar facem progrese rapide», spune Thomas Bogdan, directorul Centrului de previziuni meteo spaţiale de pe lângă NOAA din Boulder, Colorado. În opinia lui Bogdan colaborarea dintre NASA şi NOAA este esenţială. «Flotila de sateliţi pentru cercetări heliofizice a NASA ne furnizează informaţii la minut despre ceea ce se întâmplă în Soare. Ele sunt o completare importantă a propriilor noştri sateliţi GOES şi POES, care se concentrează mai mult asupra mediului mai apropiat Terrei.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: saitul Science NASA)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved