25 June 2010

Războiul vorbelor
Pe YouTube a fost postate două videouri care evidenţiază rolul important pe care îl joacă radioul în războiul propagandistic dintre două ţări cu regimuri politice fundamental opuse. Primul video este realizat de Martyn Williams de la IDG News Service, fiind un reportaj care conţine un interviu despre Open Radio For North Korea, cu o refugiată din Coreea de nord, informaţii despre bruierea staţiilor radio sud-coreene şi despre activiştii care trimit peste graniţă conaţionalilor lor din nord baloane cu heliu conţinând bani, fluturaşi, DVD-uri şi aparate de radio.

În al doilea video poate fi auzită emisiunea în limba engleză a postului de radio Voice of Korea, serviciul internaţional al Republicii Democratice Populare Coreea, în care se răspunde acuzaţiilor lansate de Coreea de sud pentru scufundarea vasului de război Cheonan. În declaraţie Coreea de nord ameninţă cu «război total» în cazul în care Coreea de sud ar trece la represalii. Transmisiunea pe 3560 kHz a fost monitorizată la Tokyo în ziua de 20 mai 2010 orele 15.00 UTC.


Coreea de nord este una dintre cele mai izolate şi mai sever controlate ţări din lume. Pentru cei care locuiesc într-o ţară democratică a secolului XXI este greu de imaginat (dar nu şi pentru noi, cei din YO) cum este să trăieşti sub un regim în care toate informaţiile provin dintr-o singură sursă, cea oficială, în care nu există internet, în care numai şi ascultarea prin radio a unui punct de vedere diferit poate conduce la o condamnare.  Sârma ghimpată desparte de 60 de ani cele două ţări, aflate oficial încă în stare de război, dar există ceva care poate călători fără oprelişti peste graniţe: radioul. 
(Aceste videori nu mai sunt disponibile)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved