03 June 2010

Un nou cod de comportament pentru DX-mani
 
Nu este un secret faptul că în ultimii ani comportamentul radioamatorilor în eter, şi mai ales în pailapuri, s-a înrăutăţit considerabil. Purtarea dezagreabilă, necivilizată, nepoliticoasă a unor colegi ai noştri ne diminuează plăcerea de a ne bucura de hobby-ul nostru.
Lucrurile nu ar trebui – şi nici nu trebuie - să se petreacă astfel. Un comportament lipsit de politeţe este contraproductiv, fiind de-a dreptul incompatibil cu scopul pasiunii noastre, acela de a petrece momente de încântare.

Pe măsură ce ne străduim să ne îmbunătăţim abilităţile de operare ar trebui să năzuim totodată la adoptarea celor mai înalte standarde etice de comportament cu putinţă. Codul este un memento al idealurilor la care noi cu toţii putem accede.
Vă invităm pe dumneavoastră, invităm societatea dumneavoastră naţională, clubul dumneavoastră de DX, prietenii dumneavoastră să vă alăturaţi acestui demers şi să faceţi publicitate efortului nostru comun.

CODUL DE COMPORTAMENT AL DX-MANULUI
Voi asculta, voi asculta şi iar voi asculta.
Voi chema numai dacă pot recepţiona staţia DX în condiţii bune.
Nu mă voi încrede în cluster şi înainte de a chema mă voi convinge că cunosc indicativul DX-ului.
Nu voi interfera staţia DX şi nici pe cei care o cheamă, nu mă voi acorda vreodată pe frecvenţa DX-ului sau în ecartul de frecvenţă pe care îl ascultă.
Înainte de a chema voi aştepta ca DX-ul să-şi încheie legătura pe care a început-o.
Îmi voi transmite întotdeauna indicativul complet.
Voi chema şi voi asculta la intervale rezonabile. Nu voi chema încontinuu.
Nu voi transmite dacă operatorul DX a chemat un alt indicativ, nu indicativul meu.
Nu voi transmite dacă operatorul DX a cerut completarea unui alt indicativ care nu se aseamănă cu indicativul meu.
Nu voi transmite dacă operatorul DX a chemat o altă zonă geografică, nu zona mea.
Dacă DX-ul mă cheamă nu-mi voi repeta indicativul decât atunci când am impresia că nu l-a recepţionat corect.
Voi fi recunoscător dacă reuşesc să contactez DX-ul.
Îmi voi respecta colegii radioamatori şi mă voi comporta astfel încât să le câştig respectul.

Publicarea articolului DX Etiquette în numărul pe martie al revistei QST a impulsionat un nou efort global  de a-i convinge pe toţi radioamatorii să opereze cu respectarea unui Cod de comportament. Operatori de pe toate continentele s-au alăturat acestui efort, iar dumneavoastră puteţi juca un rol important. Acesta este un proiect despre care se poate spune cu toată convingerea: «Cu toţii noi suntem împreună în aceeaşi barcă».  Ideea unui cod de comportament nu este nouă, numeroşi au fost cei care în decursul anilor au analizat în detaliu purtarea operatorilor şi au exprimat sugestii. La fel de mulţi au fost şi cei care au spus că luptăm pentru o cauză pierdută - dar noi nu suntem de acord cu asta. Atunci când o persoană  aruncă o piatră în apă cercurile generate se vor atenua rapid. Dar dacă zeci de mii dintre noi vom arunca câte un bolovan, valurile vor fi mari! Am dori ca fiecare operator în unde scurte să sprijine aderarea la standarde înalte de comportament, ştiind că alţi zeci de mii de operatori au aderat la acestea.
Practicile de operare lipsite de consideraţie contravin înaltelor norme morale ale hobby-ului nostru.
Fiţi mândri de realizările dumneavoastră, dar fiţi respectuoşi faţă de radioamatorii mai noi, care nu au deocamdată abilităţile şi echipamentul de care dispuneţi dumneavoastră.  Lor li se cuvine aceeaşi consideraţie de care aţi avut parte dumneavoastră când aţi fost mai tineri. Hai să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a promova practici de operare etice şi un comportament de gentlemani în sânul comunităţii noastre de DX-mani, în folosul tuturor participanţilor! Oricine în stare să genereze un semnal pe care staţia DX îl poate auzi ar trebui să aibă prilejul de a realiza o legătură, fără să fie «strivit» de amatori nepoliticoşi.
În efortul de a reinstaura o purtare civilizată în acest domeniu Codul de comportament al DX-manului vă îndeamnă să aspiraţi la standarde etice mai înalte.  Un mare număr de cluburi şi de societăţi naţionale au aderat deja la Cod şi au cerut membrilor lor să-şi însuşească punctele sale.
Puteţi adera şi individual prin clic aici(a se completa indicativul, adresa de e-mail şi clic pe butonul «Send»).  Adresa dumneavoastră de e-mail va fi folosită exclusiv pentru a vă trimite mesaje în legătură cu proiectul Codului de comportament. Dacă nu doriţi să primiţi mesaje lăsaţi rubrica necompletată. Indicativul dumneavoastră va fi publicat pe pagina «Suporteri» a saitului.
În cazul în care clubul dumneavoastră doreşte să fie inclus pe lista organizaţiilor care aderă la Codul de comportament trimiteţi-ne un e-mail la adresa w6sj@arrl.net, eventual împreună cu sigla clubului sau adresa URL a acestuia şi vom înscrie clubul pe pagina asociaţiilor care sprijină Codul.
Dacă doriţi să folosiţi imaginea mascotei noastre Hiram, copiaţi-o în saitul sau în blogul dumneavoastră cu link la http://www.dx-code.org/ şi anunţaţi-ne trimiţând şi adresa URL, pentru a vă putea înscrie pe listă.

*   *   *

(Traducere pe baza http://www.dx-code.org/ şi materialul introductiv publicat de Randy Johnson W6SJ şi pe QRZ.com)

ULTIMA ORĂ
De ieri 10 iunie 2010 pe pagina http://www.dx-code.org/dxcode4.htm a saitului Codului de comportament administrat de Randy W6SJ figurează şi steagul României. Prin clic pe steag se deschide pagina care conţine traducerea Codului în limba română, iar în josul acesteia prin clic se poate accesa traducerea lucrării «Practici de operare» de Mark Demeuleneere ON4WW. 


Pe pagina suporterilor figurează doar 7 indicative YO. Saitul oficial al FRR nu a publicat nimic despre Codul de comportament, deşi materialul a fost pus la dispoziţia administratorului de o săptămână.  La QTC-ul din 9 iunie Codul a fost prezentat pe scurt şi se pare că articolul de mai sus va fi publicat în numărul viitor al revistei R & R.


  Clic pe steagul României


12.06.2010 - Un link a fost adăugat pe sait către articolul «Errare humanum est»:
The DX Code of Conduct isn't particularly new. Many others, notably ON4WW and ON4UN in their publications, see links below, have discussed operator behavior in detail. G3SXW offered an interesting analysis of pile-up behavior in The DX Magazine. Annother interesting commentary comes from YO4PX in his article To Err is Human



15 iunie 2010
Traducerea Codului de comportament al DX-manului în limba maghiară
A DX-VADÁSZ VISELKEDÉSI KÓDEXE
Hallgatni fogom a sávot, figyelni fogok és újból figyelni fogok.
Csak akkor fogom hívni a DX állomást ha rendesen tudom venni.
Nem fogok megbízni a klaszterba és mielőtt hívnám a DX-et meg fogok győződni, hogy ismerem a hívójelét.
Nem fogom zavarni se a DX állomást, se azokat akik hívják őt, soha nem fogok hangolni a DX frekvenciáján, se abban a sávrészben ahol a DX hallgat.
Mielőtt hívnám a DX-et meg fogom várni, hogy az előbbi QSO-ját befejezze.
Mindenkor a teljes hívójelemet fogom adni.
Ésszerű időközökben fogok hívni és figyelni. Nem fogok szüntelenül hívni.
Nem fogok adni ha a DX operatőr más állomásnak válaszolt, és nem nekem.
Nem fogok adni ha a DX operatőr más állomás hívójelét akarja tisztázni, és nem az én hívójelemet.
Nem fogok adni ha a DX operatőr más földrajzi területet hív, és nem azt amelyben én tartózkodom.
Ha a DX engemet hív csak akkor fogom megismételni a hívójelemet ha ugy vélem, hogy a DX nem értette ezt helyesen.
Hálás leszek akkor és ha sikerül a kapcsolatom a DX állomással.
Tiszteletben fogom tartani amatőr kollegáimat és úgy fogok viselkedni, hogy megnyerjem tiszteletüket.                     
(Forditotta YO4PX)
                                                                                                

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved