30 September 2010


Pentru un internet rapid şi liber
Organizaţia media publică KQED din Northern California a iniţiat seria QUEST de emisiuni multimedia în domeniul ştiinţei, mediului înconjurător şi al naturii, în cadrul căreia la 21 septembrie 2010 Laura Khalil a publicat articolul intitulat Radioamatorismul contribuie la crearea unui internet rapid şi liber.



[În articol sunt folosiţi doi termeni al căror sens necesită explicaţii, pentru a se evita confuziile:
Hackerspace sau hackspace (denumit câteodată şi hacklabmakerspace sau creative space) este un loc în care oameni care împărtăşesc interese comune, de regulă în domeniul calculatoarelor, al tehnologiei sau al artelor digitale sau electronice se pot întâlni, socializa şi/sau colabora. Un hackerspace poate fi considerat o comunitate deschisă, care include şi laboratoare, ateliere de dezbateri şi/sau studiouri în care hackerii se întâlnesc pentru a schimba resurse şi cunoştinţe şi pentru a crea. Numeroase hackerspace-uri participă la utlizarea şi dezvoltarea unor programe gratuite şi media alternative şi pot fi găsiţi în centre de informaţii şi centre sociale.
Noisebridge este un hackerspace din San Francisco inspirat de Chaos Computer Club şi de alte organizaţii de hackeri. Conform paginii Vision de pe saitul Noisebridge acesta este «un spaţiu pentru schimbul de informaţii, creaţie, colaborare, cercetare, dezvoltare, mentorizare şi, bineînţeles, învăţare. Totodată Noisebridge – o corporaţie educaţională non-profit - este mai mult decât un spaţiu fizic, ci o comunitate ale cărei rădăcini se extind în toată lumea».]

Noisebridge, un hackerspace din San Francisco realizează o reţea alternativă pe modelul internetului, care ar urma să furnizeze conectivitate de mare viteză cu o fracţiune din costurile serviciului de internet tradiţional.
Noisebridge lucrează la acest proiect utilizând echipament Wi-Fi comercial, modificat pentru a funcţiona pe frecvenţele radioamatorilor. FCC (Federal Communications Commission) pune la dispoziţia experimentatorilor spectru pentru construirea unor sisteme  radio de mare putere şi cu o rază mare de penetrare.  În aceste condiţii Noisebridge a început construirea  Hinternet-ului (o combinaţie între ham radio şi internet).
Unul dintre adepţii noului sistem explică: «Poţi rula orice aplicaţie pe care o rulezi şi prin internet, diferenţa constă în faptul că nu ai nevoie de nici un fel de sârme.  Totul se realizează prin legături radio. În cazul unor calamităţi majore nu trebuie să te mai preocupi de cabluri căzute sau defecţiuni ale echipamentului subteran, cauzate de un cutremur – reţeaua se va auto-restabili, ocolind punctele deteriorate.»


Ideea creerii Hinternet-ului s-a născut atunci când s-a descoperit faptul că există spaţiu abundent IP liber, alocat radioamatorilor, dar care nu era utilizat. În afara beneficiilor pe care acest sistem le-ar putea oferi în timpul unor dezastre naturale, ideea care stă la baza Hinternet-ul este dezideratul libertăţii şi accesului neîngrădit la internet.  În Statele Unite se desfăşoară dezbaterea despre un proiect cunoscut sub denumirea de Legea PCNAA prin care ar fi amendată legea  Protecţiei cyberspaţiului ca resursă naţională  «în scopul îmbunătăţirii siguranţei infrastructurii comunicaţiilor şi a cyberspaţiului Statelor Unite», care preconizează crearea unui «kill switch», cu alte cuvinte preluarea în anumite circumstanţe a internetului sub un controlul unic (al autorităţilor statului). Echolink, IRLP, APRS şi multe alte servicii au fost create pe modelul original al internetului şi nu ar permite ca o unică entitate să desfiinţeze o întreagă reţea. Dar dacă legea PCNAA va fi trecută prin Congres acest lucru nu va mai fi adevărat.  De aici rezultă posibilitatea şi necesitatea realizării unei reţele alternative de către serviciul de amator, în scopul evitării acestui uni punct vulnerabil.


Proiectul Hinternet caută voluntari doritori să ajute la testarea şi construirea noii reţele. Cei interesaţi să afle mai multe despre HInternet sunt aştepaţi să participe la o întreagă varietate de şedinţe de informare în această toamnă.  Pentru informaţii suplimentare vizitaţi saitul Noisebridge.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved