11 September 2010

«Ar trebui să-ţi fie ruşine»
Sub acest titlu publică un articol pe blogul său intens vizitat K2DBK, David Kozinn, un radioamator din New Jersey. Il reproduc cu precizarea că opiniile exprimate sunt exclusiv opiniile sale, cu care cititorul (şi traducătorul) este liber să fie de acord sau să le respingă.

«Titlul acestui articol este o frază, pe care îmi amintesc că am auzit-o deseori, probabil pronunţată de un bunic, în vremea adolescenţei mele. De obicei era un răspuns la un lucru pe care nu trebuia să-l fac şi constituia o formă de pedeapsă, care se baza pe propriul meu simţ al vinovăţiei faţă de o faptă despre care ştiam că este rea.
Ca adulţi noi învăţăm pe măsură ce trecem prin viaţă, şi unul dintre lucrurile pe care le învăţăm este acela de a şti să facem distincţie între Bine şi Rău. Mai învăţăm şi că viaţa este complexă şi că uneori distincţia între Bine şi Rău nu este întotdeauna lesne de făcut. Implicaţiile filozofice ale acestei ambiguităţi mă depăşeşc şi este mai bine să fie lăsate în seama profesioniştilor (cum ar fi unchiul şi vărul meu, ambii foşti titulari de catedre de filozofie într-o cunoscută universitate). Cu toate acestea, există câteva lucruri destul de clar definite, despre care cu toţii suntem de acord că sunt rele.  Unul dintre aceste lucruri despre care cu toţii ştim că este rău este trişarea, care ar putea fi definită ca fiind "o acţiune necinstită sau incorectă care urmăreşte obţinerea unui avantaj, în special într-un joc sau într-un examen".
Recent organizatorii concursurilor CQ WW DX au început să facă ceva ce trebuia făcut de multă vreme. Ei îi identifică şi îi sancţionează public pe cei care trişează în concursurile lor. Un recent articol publicat pe saitul Radio-Sport dezvăluie felul în care un număr de binecunoscuţi competitori au fost fie descalificaţi, fie transferaţi într-o altă categorie de participare, pentru că au fost prinşi trişând. În câteva cazuri, foarte puţine, operatorii au încălcat regulile în mod accidental, dar reiese acum că majoritatea lor ştiau că ceea ce au făcut era rău, însă ei au sperat să nu fie prinşi. În trecut când se întâmplau astfel de lucruri, acestea nu erau făcute publice, cel mult se putea observa de pildă că indicativul unei anumite staţii lipsea din clasamentul final. Chiar şi atunci, organizatorul nu făcea comentarii despre motivele descalificării, pur şi simplu astfel de lucruri «se întâmplau».
Din informaţiile publicate pe Radio-Sport reiese că majoritatea radioamatorilor sunt mulţumiţi cu noua politică a CQ privind nominalizarea şi sancţionarea publică a celor care au încălcat regulile. Cu siguranţă că mă număr şi eu printre aceştia şi doresc să felicit noua abordare adoptată de CQ. Exact ca în «viaţa adevărată», dacă ai trişat şi ai fost prins trebuie să suporţi consecinţele. În concursurile de radioamatori noi nu concurăm pentru premii de multe milioane de dolari, ci pentru dreptul de a ne mândri cu performanţele noastre. Dacă cineva a trişat şi a fost prins, privarea sa de acea mândrie este cam tot ceea ce se poate întreprinde pentru a-l pedepsi.
Aş dori să încurajez ARRL şi ceilalţi organizatori de concursuri să urmeze exemplul CQ-ului. Există acum tehnologia necesară pentru a-i depista pe trişori şi ea ar trebui folosită ori de câte ori este posibil.  Descalificarea pe ascuns a cuiva este un deserviciu şi o jignire la adresa marii majorităţi a tuturor celor care concurează cinstit.»
(Traducere şi prezentare de YO4PX)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved