21 April 2011

Activitatea de radioamator şi folosirea codului Morse în creştere
O analiză efectuată de Randall Noon KC0CCR, redactor al WorldRadio Online sugerează că atât nivelul activităţii radio în eter cât şi folosirea codului Morse au înregistrat valori crescătoare de când FCC a eliminat la începutul anului 2007 obligativitatea promovării examenului de telegrafie. Noon este autorul rubricii FISTS, o organizaţie internaţională care promovează prezervarea folosirii telegrafiei în radioamatorism.
Scriind în numărul pe februarie al WorldRadio Online Noon şi-a fundamentat analiza pe o combinaţie a statisticilor de autorizare ale FCC cu rezultatele publicate ale activităţilor Field Day organizate de ARRL între 2005 şi 2009. El a folosit datele din Field Day pornind de la presupunerea că «cei care participă în Field Day sunt radioamatori cu o activitate cel puţin minimală în benzi.»
Comparând statisticile din activitatea Field Day cu numărul total de amatori autorizaţi Noon a determinat că atât numărul acestora cât şi procentul de amatori autorizaţi care au operat în Field Day a crescut cu începere din 2007. În plus, el a arătat că numărul legăturilor efectuate în CW în Field Day a crescut de asemenea, atingând un maxim istoric în 2009. Acest lucru este semnificativ, afirmă Noon, «pentru că se poate presupune că amatorii folosesc acelaşi mod de lucru atât în Field Day cât şi în alte momente ale activităţii lor.»

De când FCC a eliminat examenul de telegrafie este evident că folosirea telegrafiei s-a intensificat, pentru că noii radioamatori autorizaţi din 2007 par să fie mai activ angajaţi în hobby, judecând după numărul crescut de participanţi în Field Day», concluzionează Noon. 
Analiza completă a apărut în numărul pe februarie 2011 al WorldRadio Online şi poate fi găsită la www.worldradiomagazine.com. Revista este disponibilă pentru cititori în mod gratuit.
WorldRadio Online este o publicaţie a CQ Communications, Inc., care publică şi revistele CQ Amateur RadioCQ VHF  şi Popular Communications. Editorul WRO este Richard Fisher KI6SN.

Alte articole despre publicaţiile CQ:


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved