28 May 2011

UN  ZÂMBE Î ETER  (38)
Emiţătorul dentar
Această întâmplare se poate încadra în categoria «Viaţa bate filmul». N-o să vă vină să credeţi ce ne relatează Bruce Tennant K6PZW:

Am auzit cu toţii despre oameni care după o lucrare stomatologică au început să audă semnale radio din cauza amalgamului care le-a fost implantat în dinţi. 
Ei bine, în acest caz avem de-a face cu ceva mai mult. Se pare că un om (care a dorit să-şi păstreze anonimatul) a fost supus unei operaţii majore la maxilar în Centrul medical al Universităţii din Southern North Dakota. Operaţia a implicat şi instalarea unor sârme şi clame interne între dinţi. Cum-necum, noua lucrare metalică a ajuns în contact cu nişte plombe de argint existente anterior, o combinaţie care a creat un soi de emiţător. 
Primul fenomen ciudat s-a manifestat atunci când pacientul a tuşit. Tusea sa a început să reverbereze în spaţiul public de sonorizare al Centrului medical, stârnind consternarea tuturor. Apoi o conversaţie pe care a avut-o cu soţia sa s-a făcut auzită în unele aparate de radio din maşinile aflate în parcarea spitalului, mai exact în partea inferioară a benzii de radiodifuziune FM. În fine, medicii care se relaxau în foaierul rezervat lor au auzit nişte zgomote puternice de hârşâială prin difuzorul unui calculator. În cele din urmă a reieşit că pacientul tocmai se spăla pe dinţi. Omul însuşi şi-a dat seama ce se întâmplă abia atunci când strănutul său s-a auzit într-un player MP3 folosit de un pacient aflat cu două etaje mai sus, care a coborât să vadă de unde provine zgomotul.
Datorită caracterul confidenţial al chestiunii nimeni nu a dorit să facă declaraţii publice. Însă persoana în cauză, cunoscută acum în cluburile de radioamator locale ca primul «repetor uman», a fost nevoit să se supună unei noi intervenţii stomatologice pentru stoparea fenomenului. A fost auzit spunând că se simte mult mai uşurat ştiind că acum îşi poate drege glasul fără să se teamă că va distruge aparatul auditiv al cuiva.
Un purtător de cuvânt al Comisiei federale medicale radio care investighează acest fenomen ciudat produs la 1 aprilie 2011 a afirmat că avem de-a face cu unul dintre acele exemple stranii în care forţele naturii şi progresele în domeniul tehnologiei s-au combinat pentru a provoca intruziuni în spectrul radio. De aceea nu se ia în considerare trimiterea unei Notificări de abuz pacientului ghinionist pentru operarea unui emiţător radio fără autorizaţie.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: K6PZW)

*   *   * 




*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved