15 May 2011

Fluxul solar coboară din nou sub 100
Marţi 10 mai 2011 indexul fluxului solar (Solar Flux Index) a coborât sub 100 pentru prima dată din 22 martie 2011.
În cursul acelei luni numărul petelor solare a atins 90, dar grupurile de pete erau în marea lor parte mici, slabe şi simple din punct de vedere magnetic.
Propagarea undelor radio continuă să fie bună în benzile de 15 şi 12 metri, dar a devenit ceva mai sporadică în 10 metri. Banda de 6 metri manifestă mai multe deschideri E (Es) pe măsură ce intrăm în sezonul cald al emisferei nordice.
Deocamdată soarele a revenit la starea sa liniştită pe care o cunoaştem de la începutul anului 2011 şi anterior. Chiar dacă ciclul solar 24 continuă progresul său spre un număr de pete solare mai mare,maximul de circa 95 de pete fiind previzionat să fie atins în decembrie 2013, vom continua să avem perioade cu pete mărunte, slabe şi magnetic simple. 
Acum câţiva ani toate guvernele, universităţile şi organizaţiile private au prevestit un ciclu solar 24 foarte puternic. Ca fizician pensionat din domeniul plasmei solare şi spaţiale, precum şi ca meteorolog şi climatolog am fost singurul care a previzionat un ciclu slab. Din nefericire previzionarea mea a fost corectă, şi continui să cred ca soarele se îndreaptă spre un minim de tip Maunder şi spre o răcire continuă a climei terestre.
73 şi DX-uri frumoase,
Thomas F. Giella NZ4O
NZ4O Solar Space Weather & Geomagnetic Data Archive la http://www.solarcycle24data.org

Previziuni de propagare radio HF/6 metri la http://www.solarcycle24.org
(Sursă: Southgate AR News)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved