13 June 2011

Sudanul de sud - două comunicate de presă
DX-manii din întreaga lume aşteaptă ziua de 9 iulie a acestui an, dată la care s-a anticipat declaraţia de independenţă a Sudanului de sud. Într-adevăr, această declaraţie este programată, dar ea nu va garanta naşterea unei noi entităţi DXCC, cel puţin nu în acel moment.
Regulile DXCC prevăd că numai calitatea de membru a unei noi ţări în Naţiunile Unite şi/sau alocarea unui prefix de ţară de către ITU vor putea conduce la obţinerea statutului de entitate DXCC. Este evident că lista Dependinţelor şi Zonelor cu suveranitate specială întocmită de Departamentul geografic al Statelor Unite (un alt criteriu de posibilă eligibilitate pe lista DXCC – nota mea, YO4PXnu este aplicabilă în acest caz.
Potrivit opiniei exprimate la ARRL nu se va face nicio excepţie în cazul Sudanului de sud, subliniindu-se că evenimentul prevăzut – de exemplu declaraţia de independenţă – nu va constitui un motiv pentru care QSO-urile realizate cu începere din acea dată ar putea fi recunoscute retroactiv. Newington (sediul ARRL-ului) afirmă că primirea ţării în rândul Naţiunilor Unite urmată de alocarea unui prefix ITU de către Agenţia de telecomunicaţii a Naţiunilor Unite vor crea condiţiile pentru obţinerea statutul de entitate DXCC.
Recent evenimentele au luat o întorsătură neaşteptată. Graniţa dintre cele două regiuni nu a fost niciodată definitivată în zona Abyei, în care se află cele mai mari rezerve de ţiţei. Se convenise prin Convenţia de pace din 2005 ca această chestiune să fie soluţionată de locuitorii provinciei respective, dar un referendum nu a avut loc. În loc de aceasta Nordul (ST2) a ocupat prin forţă regiunea disputată, declarând  că nu va sprijini un stat independent în sud dacă regiunea nu va fi rămâne în posesia sa. 
Deşi proiectul radioamatoricesc anunţat la începutul anului de către 5Z4DZ, ST2AR, W3UR şi OH2BH se află în fază evoluată, în acest moment nu este cazul să vă îndreptaţi deocamdată antenele spre Sudanul de sud. Proiectul beneficiază de prezenţa permanentă a doi DX-mani cunoscuţi în Sudanul de sud: SM7PKK şi YI1DZ/ST2DZ. Prin experienţa şi prezenţa lor profesională ei vor trece la o activare fără întârziere de îndată ce chestiunea statutului noii  ţări va fi soluţionată.
Martti Laine, OH2BH
2 iunie 2011
-----------------------------------------------------------------------------------

6 iunie 2011
Intreprid-DX Group şi DX Friends-Tifariti Gang continuă realizarea planurilor pentru activarea noii ţări Sudanul de sud printr-o expediţie multinaţională de mare anvergură.
Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii guvernului Sudanului de sud care s-au soldat cu succes. Ni s-a eliberat o autorizaţie de radioamator în scopul realizării acestei DXpediţii. Guvernul Sudanului de sud sprijină planurile noastre de a vizita Juba şi de a-i ajuta să sărbătorească naşterea noii lor ţări.
Guvernul Sudanului de sud îşi va declara independenţa de Sudan la 9 iulie 2011. Ei au solicitat admiterea ţării ca nou stat al Naţiunilor Unite. Adunarea generala a ONU şi Consiliul de securitate vor vota în această chestiune în săptămânile imediat următoare declarării independenţei.
Deşi au existat atacuri şi lupte în zona disputată Abyei, nu se prevede ca acestea să întârzie apariţia noii ţări.
Plănuim să fim în noua capitală Juba şi să fim gata pentru începerea activităţii de îndată ce admiterea ţării va fi aprobată de către ONU. Vom avea 18 operatori, care vor lucra 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7 cu 7 staţii active.
În acest moment suntem în căutarea unor fundaţii, cluburi şi sponsori individuali care să ne ajute să acoperim cheltuielile acestei DXpediţii.
Saitul nostru oficial este la http://www.dxfriends.com/SouthernSudan2011
(Surse: diverse buletine DX, harta de pe saitul BBC) 

Alte articole pe această temă:
Articol despre OH2BH:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved