17 November 2019

Clipperton DX Club, un promotor al fenomenului DX
În martie 1978 o expediţie franco-elveţiană, cu colaborarea unor amatori din Statele Unite, avându-i în componenţă pe F5II, F6AOI, F6AQO, F6ARC, F6BBJ, F6BFH, F9IE, F9JS, HB9AEE, HB9AHL, HE9SWL, WA4WME, W6HVN, N6IC, W6QKI, W6SO şi WA9INK a debarcat pe insula Clipperton, un mic teritoriu francez pierdut în imensitatea Oceanului Pacific aflat la 15000 de kilometri de coasta Mexicului. Într-o săptămână, între 20 şi 27 martie au fost înscrise în loguri peste 29000 de legături radio. 
Acest succes remarcabil a dus la crearea în iulie 1978 de către amatorii francezi a organizaţiei Clipperton DX Club, al cărei scop este acordarea de asistenţă la organizarea unor expediţii radioamatoriceşti. De atunci numeroase DXpediţii au beneficiat de sprijinul CDXC, printre care se numără deplasările pe 3Y1, 5R, 5V, D6, 7O, A5, CEØ, FH, FO, FOØ, FP, FR/E, FS/FJ, FT, J2, J7, J8, KH1, KH5, KH5K, PJ, SØ, ST2, T32, T33, TT8, TY, VK9, VKØ, VP8, V2, ZK1.

În zilele noastre ţelurile clubului sunt neschimbate: promovarea organizării de DXpediţii graţie unui sprijin financiar, tipărirea de QSL-uri sau împrumutarea de echipamente. În plus Clipperton DX Club organizează o convenţie în luna septembrie a fiecărui an la care participă cunoscuţi DX-mani din toată lumea, întreţine o rubrică permanentă în revista lunară a amatorilor francezi «Radio REF», a instituit DXPA, o diplomă dedicată DXpediţiilor pentru a cinsti eforturile echipelor acestora, oferă tipăriri de QSL-uri la preţuri competitive, ştampile, insigne şi alte materiale destinate membrilor săi şi îi răsplăteşte pe cei care s-au distins în promovarea fenomenului DX prin atribuirea Diplomelor de merit al CDXC.
Iată doar trei dintre activităţile în care a fost implicat CDXC, fie prin participarea unor operatori-membri din Hexagon, fie prin sprijinirea financiară a activităţii, fie în ambele ipostaze.

Un interesant video în limba franceză difuzat pe postul TV TV3 - destinat publicului neradioamator - descrie viaţa, operaţiunile radio şi chiar conflictul de orgolii din timpul DXpediţiei TX5K desfăşurat între 18 februarie şi 18 martie 2013 (inclusiv zilele petrecute pe mare), organizat de fundaţia Cordell Expeditions a lui Bob Schmieder KK6EK, la care au participat operatori din VP2, JA, W, DL, UA, ON, SP, XE, F, OZ, I şi KP4, precum şi cinci oameni de ştiinţă. S-au înscris în loguri 113631 legături. O teribilă furtună a expus expediţionarii la discomfortul de a rămâne timp de două zile cu rezerve minime de apă, hrană şi carburant. Putem vedea şi legături efectuate de un amator american prin EME, s-a lucrat şi în banda de 6 metri. A fost experimentat ca premieră sistemul de confirmare online în timp real  DXA.



Ramon Gutierrez şi Christophe Bazille, autorii reportajului de 31 de minute produs pentru FTV Thalassa îşi prezintă astfel filmul intitulat  «Clipperton, o insulă în centrul lumii»:
«Timp de două săptămâni atolul cel mai puţin ospitalier al Pacificului de nord primeşte vizita unei expediţii «multicolore»: 24 de radioamatori pornesc la abordarea acestei insule pustii pentru a-şi instala acolo antenele! În anii internetului şi ai sateliţilor pariul lor pare să-şi aibă originile de-a dreptul în trecut: ei doresc să încerce comunicarea prin intermediul undelor scurte cu întreaga lume! După ce echipa a înfruntat valurile teribile care "apără" Clippertonul cele 14 de tone de materiale au ajuns în sfârşit pe ţărm. Operatorii nu ştiu încă, dar partea cea mai dificilă abia urmează … Niciodată insula Clipperton nu şi-a meritat atât de mult denumirea de Insula pasiunii».


Echipa TX5K



Pentru a veni mai aproape de zilele noastre: la recent încheiata DXpediţie desfăşurată pe insula Pitcairn cu indicativul VP6R între 18 octombrie şi 1 noiembrie 2019, care s-a bucurat şi de sponsorizare din partea CDXC, au participat 14 operatori din EA, EY, JA, W şi SM şi care au adunat în loguri nu mai puţin de 82219 legături, dintre care 20618 indicative unice, repartizate pe moduri de lucru astfel: 23058 în SSB, 34828 în CW, 24273 în FT8 şi 60 în JT65. Iată un film de 4 minute, realizat de Nodir Tursun-zade EY8MM, membru al expediţiei, care prezintă 
frumoase imagini diurne şi nocturne ale insulei şi ale antenelor, fără a include însă şi imagini ale operatorilor şi ale operaţiunii. Probabil că o prezentare mai completă va fi publicată pe internet în viitor.


Echipa VP6R
Un articol cuprinzător despre insula Pitcairn şi DXpediţia VP6T, publicat pe această pagină în decembrie 2011, înaintea expediţiei desfăşurate între 20 ianuarie şi 4 februarie 2012, poate fi găsit la această adresă. Cei 5 operatorii din G, FM, F şi VE au înscris în loguri 56300 de QSO-uri.



Între 5 şi 17 aprilie 2018 8 operatori francezi au realizat 71000 de legături de pe insula Sudului din arhipelagul St. Brandon cu indicativul 3B7A în cadrul unei DXpediţii sponsorizate, printre numeroase alte cluburi şi fundaţii DX precum şi de persoane individuale, şi de CDXC.  St. Brandon 3B7 şi Agalega 3B6 formează o unică entitate DXCC. QSL via F5CWU. Anterior acestei activităţi echipa a activat în 2014 insula Tromelin cu indicativul FT4TA (70000 de legături) şi în 2016 insula Juan de Nova cu indicativul FT4JA (entitatea ocupa înaintea activării poziţia 6 pe lista celor mai dorite entităţi DXCC, 83495 de legături).

Echipa 3B7A



Pentru cei interesaţi să vizioneze şi alte videouri despre DXpediţii:
În martie 2015 am publicat un cuprinzător material intitulat «Unsprezece DXpediţii memorabile în imagini», care conţin superbe filme de câte 45 de minute despre activităţile BS7H, VK0IR, A52A, VP8GEO, VP8THU, FT5XO, ZL8R, K4M, VP8ORK, FO0AAA şi ZL8CI. Filmele au fost realizate de cunoscutul videograf James Brooks 9V1YC, participant şi ca operator la aceste activităţi, care le-a pus gratuit la dispoziţia comunităţii după o perioadă în care acestea puteau fi achiziţionate numai sub formă de DVD-uri. Articolul se găseşte la această adresă.

(Traducere, documentare, note, comentarii şi prezentare de YO4PX. Surse: pagina Clipperton DX Club, YouTube, Vimeo, paginile de internet ale expediţiilor menţionate, Google Images, arhiva acestei pagini.)


Calendarul DX a fost actualizat

Noiembrie - Decembrie 2019, Ianuarie 2020

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved