28 December 2020

După SK

Randy Hall K7AGE a devenit o somitate în lumea radio-amatorilor prin intermediul canalului său de pe YouTube, unde a publicat sute de videouri destinate începătorilor, dar şi celor mai avansaţi. Pe lângă atitudinea sa calmă, senină, de bătrânel sfătos, el deţine şi darul demn de apreciat de a prezenta cele mai diferite aspecte ale subiectului abordat într-un stil pedagogic simplu, pe înţelesul tuturor, indiferent de gradul de pregătire al «discipolilor» săi. 
Discursul său nu are nimic din aerul de superioritate «de la înălţimea catedrei» al unor autori de materiale educaţionale, fie acestea prelegeri live verbale, videouri, articole sau cărţi. Spre deosebire de aceştia Randy evită să utilizeze un limbaj sofisticat şi ultraspecializat, accesibil doar unei părţi extrem de limitate a «auditoriului». Problemele explicate de Randy sunt uşor de asimilat şi de pus apoi în practica de toate zilele, chiar şi de cei care nu au urmat şi absolvit studii superioare de radiotehnică, electronică sau radiocomunicaţii. Aria domeniului pe care îl abordează este extrem largă. Radioamator de peste 50 de ani, el a practicat aproape toate faţetele radioamatorismului şi, fiind un promotor înăscut şi generos – o specie rară în orice aspect al vieţilor noastre –, a decis să împărtăşească vastele sale cunoştinţe şi abilităţi în montarea, construirea şi exploatarea unor echipamente mai simple sau mai complicate şi a unor programe celor dornici să înveţe de la el. 
Am publicat pe această pagină numeroase materiale create de Randy, lista lor cu linkuri se află în subsolul acestui articol, iar un link vă îndrumă spre majoritatea videourilor postate de Randy pe canalul său de pe YouTube. Iată şi videoul său recent, împreună cu transcrierea respectiv traducerea conţinutului în limba română. Am procedat la anumite adaptări necesare transpunerii unui material prezentat verbal într-un text scris. 
Acum, la încheierea unui an dificil nu ne rămâne decât să ne urăm sănătate şi bucurii în hobby-ul nostru şi, eventual, să adresăm în gând simbolice şi virtuale mulţumiri şi Radioamatorului Randy Hall K7AGE pentru toate eforturile sale. (Introducere de YO4PX
..................................................................................................................

SK este o abreviere de la silent key (în traducere literală «manipulator amuţit»), un radioamator care a plecat dintre noi. Eu mai sunt aici, mai sunt încă în viaţă. Dar când voi muri ce se va întâmpla cu toate aceste scule pe care le-am adunat, cum să fie ele administrate? – acesta este subiectul despre care voi vorbi niţel. Înainte de intra în detalii despre felul în care vreau să organizez lucrurile în privinţa echipamentului meu ar trebui poate să vă revedeţi testamentul, indicaţiile medicale din procurile pe care le-aţi dat, pentru a vă asigura că acestea sunt actualizate. Am întreprins nişte cercetări şi am găsit două articole din revista QST. Primul la care mă uit este publicat în aprilie 2018 de Noel Beardsley K8NB, al doilea, apărut în septembrie 2019, este semnat de Dino Papas KL0S. Pe ele mă voi baza în discuţia de astăzi despre organizarea lucrurilor atunci când nu mai suntem prezenţi. Aşa că e bine să luaţi decizii câtă vreme mai sunteţi pe aici în privinţa soartei echipamentelor dumneavoastră. Poate vreţi să le donaţi, unui club sau unei asociaţii caritabile. Poate aveţi membri de familie radioamatori. De pildă: «Fred o să primească transiverul K3 (Elecraft), Tommy va primi amplificatorul» etc. Înscrieţi deciziile în nişte documente. Dacă doriţi să fie vândute ar trebui să lăsaţi nişte indicaţii, căci pentru cineva care nu are idee care e treaba cu astfel de echipamente fireşte că aceasta ar fi o sarcină deosebit de dificilă. De aceea voi încerca să dau o mână de ajutor pe această temă. Unele cluburi au programe bune pentru a ajuta la preluarea acestor echipamente după decesul dumneavoastră. Are clubul dumneavostră un astfel de program? Nu ştiu, ar fi cazul să verificaţi. 

Unul dintre aspectele pe care ar trebui să le cunoaşteţi şi la care noi cu toţii am asistat este că nu trece prea multă vreme după decesul amatorului şi îşi fac apariţia Vulturii, iar membrilor supravieţuitori ai familiei le va fi dat să audă de pildă că «Randy mi-a promis acest aparat înainte de a muri», sau «Randy mi-a promis acest aparat pentru suma de 200 de dolari înainte de a muri», sau «uitaţi-vă pe internet pentru a vedea cât de puţin valorează aparatul» - şi vor oferi câteva mii de dolari pentru preluarea totalităţii echipamentelor şi pentru a elibera familia de o grijă. Aceasta este cea mai proastă soluţie la care s-ar putea ajunge. Trebuie să le cereţi celor dragi din familie sau celui care va administra bunurile dumneavoastră să aibă grijă. De aceea e bine să desemnaţi un reprezentant, fie o persoană în care aveţi încredere, fie un alt radioamator sau un prieten apropiat, căruia să-i explicaţi din ce se compune echipamentul şi cum doriţi să se procedeze după SK. Primul articol amintit începe prin întocmirea unei liste-inventar, iar Noel oferă o mulţime de indicaţii privind forma în care trebuie aceasta structurată. 

Eu am redactat un material pe o pagină, în care apar rubrici pentru enumerarea echipamentelor, producătorul lor, numărul modelului şi data la care le-am achiziţionat - în măsura în care am putut să-mi amintesc -, dacă am redactat materialul acum cinci ani sau poate acum trei săptămâni etc., dacă există un manual de utilizare al echipamentului şi unde l-am depozitat sau îndosariat, dacă l-am promis cuiva şi sub ce formă? gratuit sau prin donaţie. Dacă e vorba de vânzare la un preţ fix înscrieţi preţul dacă aţi promis aşa ceva, dacă există un ambalaj original al echipamentului şi unde se află acesta, numărul de serie al aparatelor. Probabil că pentru dumneavoastă nu are importanţă, dar asemenea date ar fi utile în cazul în care cineva ar intra prin efracţie în shack şi vi le-ar fura. Menţionaţi de asemenea cât de mult a însemnat un anumit echipament pentru dumneavoastă, care estimaţi că ar fi valoarea lui şi ce preţ credeţi că s-ar putea obţine în prezent prin vânzarea sa. De aceea este importantă datarea documentului. Am lăsat câteva rubrici în care pot fi inserate fotografii ale echipamentelor privite din faţă şi din spate, accesorii care s-ar înstrăina împreună cu ele, de pildă microfonul sau difuzorul, sau un rotor montat pe pilon şi telecomanda acestuia, precum şi nişte spaţii din subsolul documentului în care se pot înscrie nişte observaţii, de pildă dacă un anumit echipament este sau nu funcţional, ce fel de facilităţi opţionale au fost incluse în el. Pentru numeroase radiouri se pot achiziţiona o mulţime de filtre sau module care se montează în interior, şi le puteţi enumera în document – deşi nu sunt foarte convins că ele ar putea influenţa realmente valoarea echipamentului. Eu de exemplu am plătit 700 de dolari în plus pentru adăugarea celui de al doilea receptor la transiverul meu K3 - şi este bine de ştiut aşa ceva. În aceeaşi categorie se înscriu accesoriile externe, cum ar fi microfonul, difuzorul, alimentatorul transiverului - căci de exemplu transiverele marca Yaesu se vând cu alimentatoarele lor special concepute pentru modelul de 200 de waţi. Aceste amănunte ar trebui să fie grupate în aceeaşi rubrică. 

Nu ar trebui să lipsească nici reparaţiile efectuate, fie că le-aţi întreprins personal, fie de către o altă persoană. O altă informaţie ar cuprinde starea fizică a unui echipament, cum ar fi zgârieturi sau urme de lovituri, butoane lipsă, porţiuni rupte, treburi din astea. Nu trebuie neapărat să fie excesiv de amănunţite, doar câteva fraze, dar ar putea fi menţionate, în ideea că cei care vor privi echipamentul nu vor avea habar despre ce este vorba. De aceea în cercul acesta galben de sus voi numerota fiecare pagină. Eu am cumpărat o rolă de etichete adezive rotunde galbene, pe care le voi aplica pe partea posterioară a aparatelor, după ce am înscris pe buline cifra identică cu numărul paginii corespunzătoare, poate şi cu acelaşi număr înscris pe manualul aparatului şi cu cel de pe cutia originală din fabrică. 

Recunosc că acesta este un proiect extrem de cuprinzător. În articolele din QST se menţionează că nu ar trebui să încercaţi realizarea sa într-o singură zi - pentru că nu veţi reuşi. Poate că ar trebui să începeţi cu articolele mai preţioase, cu radiourile, cu amplificatoarele, cu lucrurile care din punctul dumneavoastră de vedere se înscriu într-o categorie valorică mai mare, apoi în ordine descrescătoare să treceţi la accesorii mai mărunte, cum ar reflectometrele, difuzoarele, accesoriile externe, manipulatoarele, microfoanele, pornind de la cele mai valoroase, iar dacă valoarea lor este sub 100 de dolari probabil că nici nu merită să mai fie documentate. 

Antenele din exterior reprezintă o mare problemă pentru o mulţime de persoane. Ceea ce voi face este să fotografiez şi să descriu ce se află în afara shack-ului, ce e montat pe pilon, ce fel de antene sunt pe acesta şi unde se află manualele lor, despre ce fel de pilon e vorba etc. Mă pot considera norocos că pilonul meu este rabatabil şi că două-trei persoane îl pot dezasambla în câteva ore. Dacă pentru ascensiunea pe un pilon este necesară folosirea unor cabluri de ancorare ar fi indicat să se menţioneze cine este capabil să facă acest lucru, poate nişte profesionişti ale unei firme producătoare. Dar poate aveţi nişte căţărători pricepuţi chiar în clubul dumneavoastră. S-ar putea înscrie şi nişte recomandări destinate persoanelor care să se ocupe de demontare. Poate vă gândiţi ca pilonul ar putea fi vândut. Unii piloni pot fi destul de vechi, starea lor nu e cunoscută şi uneori oamenii le oferă gratuit: «veniţi, demontaţi-le şi luaţi-le de pe proprietate». 

E indicat să procedaţi asemănător şi în cazul achiziţionării unor noi echipamente: scoateţi-le din cutie, luaţi telefonul celular şi faceţi câteva fotografii, înscrieţi şi nişte menţiuni împreună cu fotografiile şi încercaţi să nu amestecaţi în seria de fotografii alte poze care nu au legătură cu lista de echipamente. Puteţi folosi şi facilitatea de îngustare a imaginii, pentru a nu se include şi obiecte care se află în afara zonei echipamentelor, sau poziţionând obiectul pe un fundal neutru. Puteţi scoate aceste foi pe imprimantă, aşezaţi-le împreună cu celelalte documente privind eventuala administrare a bunurilor prin procură, prin testament etc. şi care vor fi utile celor în competenţa cărora intră aceste treburi. 

Noi suntem colecţionari de radiouri, dar probabil că mai colecţionăm şi alte lucruri. Treceţi în revistă şi echipamentele dumneavoastră de testare, unii dintre noi au un număr mare de astfel de echipamente, unele dintre acestea pot fi chiar de ultimă generaţie şi au o anumită valoare. De pildă testerul meu TM-500 vechi de 40 de ani nu are cine ştie ce valoare, dar înscrieţi şi un astfel de accesoriu pe listă şi menţionaţi de pildă «m-a costat 75 de dolari, vedeţi cât puteţi să obţineţi pentru el», sau donaţi-l unui club, sau unui elev, cuiva care ar putea să-l aprecieze şi să-l folosească. 

De ce mă ocup acum de astfel de treburi? Pentru că urmează să elimin tot ce s-a adunat aici pe rafturi. Echipamentele zac nemişcate de doi ani. Cum scot din ambalaj câte un nou aparat îl aşez aici, peste tot e un păienjeniş de cabluri, o harababură cumplită. Mă voi debarasa de toate, voi scăpa şi de rastelul care nu are alt rol decât acela de a oferi suport unor scule şi altor obiecte de care nu mă mai folosesc. Voi elibera această masă şi o voi muta în locul rastelului. Mai am o altă masă, paralelă cu aceasta, le voi aşeza la 90 de grade, în formă de L, în chip de zonă de lucru, aşa cum aveam odinioară în Grass Valley. Cam cu asta mă ocup şi aşa abordez eu situaţia. S-ar putea ca dumneavoastră să aveţi alte idei, să vă gândiţi şi să înscrieţi nişte sugestii în secţiunea «Comments». 

Cred că nu este cea mai bună idee să ignoraţi acest subiect. Nu plănuiesc să plec nicăieri, doar să supravieţiuiesc virusului, să stau acasă. Fac această înregistrare la jumătatea lunii decembrie 2020 şi sper să mai fiu pe aici pentru multă vreme de acum înainte, după ce toate cutiile astea de aici vor fi dispărut. Voi face nişte poze şi voi reorganiza întregul meu echipament. Sunt K7AGE, vă urez să aveţi parte de o viaţă lungă şi prosperă! 

  

 Alte videouri de K7AGE publicate pe această pagină:

Iniţiere în recepţia semnalelor PSK-31 (februarie 2010)

Staţia memorială W1AW (februarie 2010)

Legături prin satelitul AO-51 (februarie 2010)

Interconectarea calculatorului cu transiverul  (februarie 2010)

Un radioamator recepţionează imagini de pe Marte (august 2012)

Randy K7AGE asamblează un kit Elecraft KX3 (noiembrie 2012)

Emiţătorul WLW de 500000 waţi (septembrie 2013)

Cum se recepţionează PSK-31 pe un iPad (aprilie 2014)

Iniţiere în interfeţele pentru lucrul în PSK-31 şi alte moduri digitale (mai 2014)

Construirea unei antene verticale pentru banda de 2 metri (iulie 2014)

Test de antenă cu WSPR (martie 2015)

Construirea unui dipol pentru banda de 10 metri (mai 2015)

Randy Hall K7AGE şi BitX40 (ianuarie 2017)

Cum să-ţi construieşti o sarcină artificială (iunie 2017)

 217 videouri publicate de K7AGE pe canalul său YouTube la această adresă:

(Introducere, documentare,  traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: YouTube, arhiva acestei pagini)

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved