20 November 2012

Expediţia majoră ZL9HR pe insula Campbell
28 noiembrie – 9 decembrie 2012
Entitate separată DXCC împreună cu ins. Auckland
Una dintre cele mai importante DXpediţii ale anului
Zona ITU 60, zona CQ 32
IOTA OC-037
World Fauna and Flora ZLFF-019
160-6 metri

Comunicat de presă
23 octombrie 2012
Până la activarea insulei Campbell a mai rămas o lună şi totul se desfăşoară conform planului. Echipamentul complet a ajuns în spaţiile de depozitare din Invercargill, Noua Zeelandă. Unii dintre membrii echipei au şi sosit în Noua Zeelandă, ceilalţi vor sosi în cursul următoarelor săptămâni. Se va proceda la o verificare în condiţii de carantină a întregului echipament, apoi acesta va fi încărcat pe vasul care îl va transporta pe insula Campbell. Încă nu este prea târziu pentru a vota pe care benzi şi în ce moduri aţi dori să lucraţi ZL9HR, vizitaţi saitul nostru www.zl9hr.com, votaţi şi aflaţi toate detaliile acestei DXpediţii majore.
Informaţii despre DXpediţia organizată de Hellenic Amateur Radio Association of Australia (HARAOA)

Locaţia: insula Campbell – IOTA OC-037 – situată la 450 de mile sud de Noua Zeelandă, în Marele Ocean de sud
Poziţia 15 mondial în sondajul celor mai dorite 100 de entităţi DXCC al The DX Magazine
O rezervaţie naturală de o frumuseţe superbă
Perioada DXpediţiei: 28 noiembrie – 9 decembrie 2012
Organizator: Hellenic Amateur Radio Association of Australia
Echipă internaţională de operatori cu o mare experienţă din Australia, Statele Unite, Canada, Ungaria, Malayezia şi Noua Zeelandă. 
Indicativul: ZL9HR
Saitul: www.zl9hr.com
Consideraţii generale
Scopul DXpediţiei: Au trecut mulţi ani de la ultima DXpediţie care a vizitat ZL9, astfel că scopul nostru principal va fi să oferim o nouă entitate DXCC unui număr cât mai mare de DX-mani.
Orele de operare: Autorizaţia noastră stipulează că trebuie să părăsim insula în timpul orelor de întuneric. Această regulă este valabilă pentru toţi vizitatorii insulei Campbell, fiind aplicată şi în decursul expediţiei ZL9CI din 1999. Restricţia va limita activitatea noastră pe benzile inferioare. Cu toate că s-au făcut eforturi considerabile pentru a convinge Departamentul Conservării Noii Zeelande că ar trebui să se acorde o excepţie pentru a permite realizarea legăturilor DX pe benzile LF, această solicitare nu s-a soldat cu succes. S-ar putea beneficia de excepţii doar ca rezultat al unor condiţii speciale pe insulă, cum ar fi de pildă o furtună, care ar face riscantă părăsirea insulei şi îmbarcarea pe vas. Într-o asemenea situaţie operatorii vor fi nevoiţi să rămână pe uscat în timpul orelor de noapte şi, bineînţeles, vor încerca să realizeze cât mai multe QSO-uri în benzile inferioare.
Locaţia are în general o bună deschidere, cu excepţia căii nordice. Calea lungă poate oferi şanse mai bune spre locaţii îndepărtate înspre nord.
Benzile inferioare: din cauza limitării mai sus prezentate vom încerca să lucrăm DX în timpul perioadelor de răsărit şi asfinţit. La ora răsăritului prevedem posibilităţi de propagare spre Europa şi condiţii rezonabile spre Pacificul de vest şi spre Asia.
Spre Europa – cea mai dificilă direcţie de lucrat – ar trebui să avem parte de deschideri de durată mică pe calea scurtă în jurul orelor târzii ale după-amiezei şi dimineaţa devreme (16.00-18.00 UTC), dar dimineaţa ne vom concentra probabil mai mult pe benzile inferioare, în cazul în care vor fi deschise. Pentru o mare parte a Europei ar trebui să avem deschidere între 08.00 şi 10.00 UTC pe calea lungă pe benzile de 15, 17 sau 20 de metri.


Lumea văzută de pe insula Campbell



Simulare de propagare pentru Ucraina
cu 3 elemente Yagi şi 500 de waţi de ambele părţi


Logul online şi informaţia QSL
Logul online va fi actualizat prin intermediul unui telefon prin satelit şi va fi postat pe ClubLog.
QSO-urile vor fi încărcate pe LoTW la scurt timp după încheierea Dxpediţiei.
Confirmările prin LoTW vor fi gratuite pentru toate legăturile, fără niciun fel de restricţii.
Sistemul Online QSL Request (OQRS) va fi disponibil contra unei donaţii rezonabile pentru a acoperi cheltuielile poştale.
La solicitările directe adresate QSL managerului EB7DX se anexează 2 USD (sau 1 USD + 1 IRC) sau 1 Euro pentru toate destinaţiile. Adresa sa este David Liañez FernándezPO Box 163, 21080 Huelva, Spain
QSL-urile prin birou se trimit pe adresa biroului de QSL-uri spaniol cu menţionarea pe plic a managerului EB7DX şi vor fi onorate gratuit.  
(Surse: DX World Net, OPDX etc., saitul expediţiei)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Campbell (Motu Ihupuku) este o insulă izolată, nelocuită subantarctică a Noii Zeelande, fiind insula principală a grupului insulelor Campbell. Are o suprafaţă de 112,68 km² şi este înconjurată de numeroase recife, stânci şi insuliţe, ca Dent, Folly, Isle de Jeanette Marie şi Jacquemart, ultima fiind situată la cea mai sudică extremitate a Noii Zeelande. Insula este muntoasă, ridicându-se la peste 500 de metri în sud. Un fiord lung, Perseverance Harbour aproape il secţionează, deschizându-se spre ocean pe coasta estică.
Insula Campbell este înscrisă în Patrimoniul mondial al UNESCO, laolaltă cu alte insule subantarctice ale Noii Zeelande din regiune.
Din momentul descoperirii sale în 1810 insula Campbell a fost «utilizată» într-o varietate de scopuri. Iniţial a fost o bază de vânătoare pentru foci şi balene, dar această îndeletnicire a fost abandonată după ce speciile au fost aproape exterminate. Într-o încercare de a face din insulă o afacere productivă Campbell a fost populată cu oi, dar afacerea a eşuat şi insula a devenit din nou nelocuită.
În timpul celui de al II-lea război mondial insula a devenit un post de avertizare maritimă, iar după încheierea războiului a fost instalată pe ea o staţie meteorologică. În 1958 aceasta a fost înlocuită cu o nouă staţie, mai modernă, supravegheată de savanţi neo-zeelandezi. În 1995 staţia a fost considerată demodată, fiind depăşită de tehnologia acelor ani, staţia a fost automatizată şi din nou insula a rămas nepopulată.
După ani de prezenţă umană insula a fost infestată puternic cu faună neindigenă, inclusiv de şobolani, care au atacat habitatul albatrosului regal sudic şi al altor păsări native. Insula Campbell fusese refugiul celei mai mari populaţii a acestei păsări superbe, numărând circa 8600 de perechi. În iunie 2001 a fost iniţiat cel mai ambiţios program de eradicare a rozătoarelor. În prezent insula este eliberată de toate speciile introduse de om, iar flora şi fauna dau semne de revenire, fiind protejate de statutul de rezervaţie, sub stricta supraveghere a Departamentului Conservării. În general permisele de debarcare sunt acordate exclusiv în scopul desfăşurării unor studii limitate în domeniul eco-turismului, pentru cercetări ştiinţifice şi ecologice.




Activităţi de radioamator de pe Auckland şi Campbell
Entitatea a fost activată destul de rar de radioamatori. Este interesant de urmărit parcursul poziţiei entităţii cu începere din 2001 în sondajul anual al The DX Magazine pentru stabilirea celor mai dorite 100 de entităţi DXCC:
2001: 93, 2002: 48, 2003: 34, 2004: 24, 2005: 22, 2006: 18, 2007: 18, 2008: 14, 2009: 17, 2010: 16, 2011: 15
Iată QSL-urile câtorva activări anterioare:

ZL4OY/A operat de Chris Hannagan în ianuarie 1982

ZL9AMO operat de Wayne N7NG în 1988 de pe ins. Auckland

ZL9DX în 1991 operat de amatori din ZL şi JA împreună cu ZL9YL, primul YL, 
de pe Auckland



ZL9CI între 6 şi 26 ianuarie 1999 cu 11 operatori din ZL, 9V, W, JA, VE, EI şi G

(Surse: Wikipedia, K8CX QSL Gallery, The DX Magazine, Google Images)


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved