02 November 2012

DXpediţie pe St. Peter şi St. Paul Rocks
10-22 noiembrie 2012
Entitate separată DXCC
IOTA SA-014



ULTIMA ORĂ
Comunicat de presă
31 octombrie 2012
Ultimele pregătiri pentru expediţia pe St. Peter and St.Paul Ţară
Mare parte din echipa PT0S se află deja în Natal. Fred PY2XB ni se va alătura pe 3 noiembrie. Întreg echipamentul a ajuns cu bine şi este depozitat în clubul local. Dat fiind că importul în Brazilia poate fi dificil şi lent credem că am depăşit cel mai îngrijorător obstacol.  Acum ne ocupăm de procurarea lucrurilorpe care am decis să le cumpărăm local, cum ar fi bateriile de maşină, aparatura de tabără etc. Amatorii locali, în special Mauricio Barreto PS7RK, au fost incredibil de generoşi ajutându-ne să procurăm cele necesare şi să facem pregătirile finale.
Am programat să pornim spre arhipelagul St. Peter şi St. Paul în ziua de 5 noiembrie. Previziunile meteo sunt favorabile, ceea ce e o veste bună, pentru că marea ar putea fi agitată în cursul călătoriei de 620 de mile nautice (1148 km.) Vom călători pe Transmar II, un vas pescăresc de 21 de metri, împreună cu 8 pescari. Va fi înghesuială, dacă va fi marea mai liniştită călătoria va fi mai suportabilă.
Sperăm să realizăm o operaţiune bună, productivă, care să încânte întreaga comunitate. În curând vom publica sugestii şi recomandări privind modalitatea în care ne puteţi lucra cât mai uşor.
AA7JV
(Sursă: DX World Net 31.10.2012)

Comunicat de presă
30 iulie 2012 Sao Paulo şi Miami
Araucaria DX Group împreună cu echipa TX3A sunt încântaţi să anunţe că o DXpediţie pe St. Peter and St. Paul Rocks (PY0S în lista entităţilor DXCC) cu indicativul PT0S se va desfăşura între sfârşitul lunii noiembrie şi jumătatea lunii decembrie. Perioada reală va depinde de condiţiile meteo şi va fi anunţată pe saitul expediţiei.
Există o interdicţie oficială pentru activităţile de radioamator de pe PY0S. Cu toată că această interdicţie, instituită din motive de protecţie a mediului şi de siguranţă, rămâne în vigoare, organizaţiei Araucaria DX Group i s-a acordat o autorizaţie specială de către Secretariatul Comisiei interministeriale pentru resursele maritime a Braziliei, Marina braziliană, Ministerul mediului şi asociaţia naţională a radioamatorilor brazilieni LABRE pentru a realiza o operaţiune cu o durată de două săptămâni.
Activitatea va pune accent pe benzile inferioare. O staţie dedicată benzii de 160 de metri va opera de la asfinţit până la răsăritul soarelui. O a doua staţie va fi prezentă noaptea pe benzile de 80 şi 40 de metri. În timpul zilei vom activa două staţii pe benzile superioare şi pe 6 metri în funcţie de propagare. Se va lucra şi în RTTY.
Scopul expediţiei este acela de a oferi această entitate rară şi dificilă unui număr cât mai mare de amatori, folosindu-ne la maxim de unica oportunitate ce ne-a fost oferită.  Grupul va folosi antene de recepţie şi echipament de recepţie de concepţie modernă pentru a permite staţiilor modeste şi QRP să lucreze PT0S pe toate benzile, dar în special în 80 şi 160 de metri.
Toate QSO-urile vor fi încărcate pe LoTW în curs de 36 de ore de la realizarea lor.
Operatorii vor fi Fred Carvalho PY2XB (PY2XB/PY0F, PQ0F, VP5/PY2XB, 8P9XB), Peter Sprengel PP5XX/PY5CC (PY0FN, PW0T, HK0NA), Tomi Pekarik  HA7RY şi George Wallner AA7JV. Din cauza condiţiilor de mediu numărul operatorilor a fost limitat la patru.
Araucaria DX Group (Grupo Araucaria de DX) a fost format în anii ’70 de radioamatori pasionaţi, majoritatea brazilieni. Acum a devenit un grup multinaţional care pune accentul pe concursuri şi lucrul DX şi are 340 de membri, din care circa 100 sunt din afara Braziliei. Între membri se numără 15 operatori înscrişi în DXCC Honor Roll şi mai mulţi incluşi în Contest Hall of Fame.  Detalii despre Araucaria DX Group se găsesc la această adresă. 
Echipa TX3A compusă din HA7RY şi AA7JV a realizat DXpediţii pe Chesterfield Reef (TX3A), Mellish Reef (VK9GMW), Serrana Bank – Bajo Nuevo (5K0T) şi ins. Willis (VK9WWI). Echipa îşi propune să activeze locaţii dificile, în special pe benzile inferioare.
(Sursă: OPDX 2 iulie 2012)
*   *   *

Pe saitul expediţiei se găsesc informaţii despre echipamentul care urmează a fi folosit şi logul online care va fi activat în timpul expediţiei. Numeroase cluburi, fundaţii şi persoane individuale - radioamatori şi neradioamatori - au făcut donaţii pentru realizarea acestei expediţii.
Informaţia QSL:
Sistemul OQRS va fi implementat pe saitul expediţiei. Pentru primirea de QSL-uri prin birou se recomandă folosirea sistemului OQRS. Dacă alegeţi această cale nu mai solicitaţi şi nu mai trimiteţi QSL-uri directe..
Pentru solicitări de confirmări directe managerul expediţiei este
Tamas Pekatik HA7RY, Alagi ut 15, H-2151 Fot, Hungary 
A se anexa cel puţin 2 USD la fiecare solicitare cu cel mult 3 QSL-uri într-un plic. Dacă se trimit IRC-uri, acestea trebuie să fie valabile. Logul va fi încărcat pe LoTW la circa 36 ore de la realizarea QSO-urilor.





Probabil că aici va fi amplasată staţia



Arhipelagul Saint Peter and Saint Paul Rocks (Arquipélago de São Pedro e São Paulo) este situat în Oceanul Atlantic, la 100 km. nord de ecuator, fiind singurul grup de insule oceanice braziliene din emisfera nordică. Suprafaţa sa totală este de circa 1,7 ha. Arhipelagul este compus din mai multe formaţiuni stâncoase, cinci insuliţe mici şi patru mai mari.
În 1986 arhipelagul a fost declarat zonă de mediu protejată. Din 1998 marina braziliană menţine pe insule o staţie de cercetare oceanografică cu personal permanent. 
Activitatea economică principală din jurul insulelor este pescuitul de ton. Pe stânci nu există sursă de apă proaspătă cu excepţia ploilor. Insulele sunt extrem de sărace în vegetaţie, pe pietre trăiesc doar două tipuri de alge, licheni şi muşchi. Dar flora şi fauna marină oferă o resursă importantă de alimente pentru păsările marine care îşi fac cuibul şi se înmulţesc pe stânci.
Pentru radioamatori PY0S a constituit dintotdeauna o entitate dificilă din cauza activărilor sporadice şi cu o durată relativ scurtă în decursul anilor, situându-se în 2010 pe poziţia 18, iar în 2011 pe poziţia 16 în sondajul celor mai dorite entităţi DXCC realizat de THE DX MAGAZINE.
Câteva dintre QSL-urile unor activităţi anterioare:


1994
1997
1999
2001
2003
(Surse: Wikipedia, Google Images, K8CX QSL Gallery, colecţia de QSL-uri YO4PX)
Un video pe YouTube despre staţia braziliană de cercetare oceanografică: 



                   

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved