28 October 2012

HackRF, un radio pentru toate frecvenţele
Acest articol a fost publicat de Douglas Heaven pe saitul New Scientist la 23 octombrie 2012 sub titlul A radio for all frequencies to rule the airwaves.

Cei care zapează fericiţi prin canalelele TV îşi vor putea controla curând mult mai multe dispozitive cu ajutorul telecomenzilor lor decât programele televiziunii prin cablu. Michael Ossmann, co-fondator al Great Scott Gadgets lucrează la proiectul HackRFun software-defined radio (SDR) care permite comutarea între frecvenţele radio cu multă uşurinţă. 

Majoritatea invenţiilor în domeniul wireless, cum ar fi de pildă antena 3G într-un telefon, funcţionează prin folosirea unei benzi de radiofrecvenţă fixe. Dar, potenţial vorbind, HackRF ar putea recepţiona şi transmite pe orice frecvenţă radio de la 100 de megahertzi la 6 gigahertzi – un ecart care include radiodifuziunea şi benzile de radioamator, GSM, bluetooth, Wi-Fi, până la telecomenzile pentru acţionarea uşilor de garaj ... Ossmann şi-a prezentat aparatul la conferinţa ToorCon din San Diego, CA (19-21 octombrie).
Mai există şi alte SDR-uri, dar HackRF ţinteşte calea de mijloc dintre versatilitate şi cost. Având aproximativ dimensiunea unui hard drive de USB, cu un preţ estimativ de 300 USD, creaţia lui Ossmann s-ar putea înscrie lejer pe lista de cumpărături a consumatorilor de aparatură electronică. Inventatorul sugerează că tehnologia SDR va provoca o revoluţie în industria comunicaţiilor radio similară cu aceea pe care sistemul audio digital a adus-o în industria muzicală.

Deocamdată HackRF rămâne un proiect în desfăşurare şi nu a fost încă asimilat în curentul general al pieţii. «HackRF este destinat să satisfacă nevoile profesioniştilor în domeniul securităţii comunicaţiilor wireless, ale cercetătorilor şi ale hobbiştilor. Este dedicat hackerilor, în cel mai larg sens al termenului.»
Primele aplicaţii care se pot imagina ar fi identificarea vulnerabilităţilor în sistemele patentate de control wireless şi până la ascultarea transmisiunilor radio ale poliţiei … Da, protocoalele de securitate wireless, ascunse pe frecvenţe obscure ar putea fi puse în pericol. DARPA (Defense Advanced Rsearch Projetcs Agency) , o agenţie de cercetări militare a Statelor Unite s-a arătat suficient de interesată în proiectul lui Ossmann pentru a investi 200.000 USD în investigarea folosirii HackRF-ului în securitatea comunicaţiilor fără fir. 
Având însă în vedere că proiectul este open source hackerii şi cercetătorii sunt liberi să folosească aparatul oriunde doresc. Ossmann crede că oamenii vor identifica domenii de aplicare pe care el nici nu şi le poate imagina deocamdată.

(În domeniul ştiinţei şi tehnologiei open source este o abordare care aplică şi încurajează liberul acces al comunităţii la planuri, programe şi modalităţi de aplicare şi utilizare ale unor proprietăţi intelectuale. Sintagma a fost adoptată de dezvoltatori şi producători odată cu apariţia internetului, care el însuşi este mediul cel mai open source cu putinţă – nota mea, YO4PX)

Pe aceeaşi temă Andy Greenberg scrie pe saitul Forbes la 19 octombrie 2012:
Încă din vremurile lui Alan Turing calculatorul digital îşi propusese să devină o maşină universală, una care acum e un editor de text, pentru ca în secunda următoare să funcţioneze aşijderi creierului unui robot. Şi atunci de ce radiourile, bazate pe tehnologie chiar mai veche decât aceea calculatoarelor, sunt proiectate cu încăpăţânare să îndeplinească o singură sarcină – cum ar fi 3G, Wifi, FM sau GPS -, şi asta în decursul întregii lor existenţe?
De fapt era radioului cu unic scop s-a încheiat, spune Michael Osslamm, fondatorul unei companii din Evergreen, Colorado pe nume Great Scott Gadgets. El este convins că a construit un radio ieftin, «prietenos», care să le facă pe toate.

Sâmbătă la conferinţa ToorCon din San Diego Ossmann şi partenerul său Jared Boone plănuiesc să prezinte o versiune beta a lui HackRF, cel mai recent model al echipamentului cunoscut sub numele de software-defined radio (SDR). La fel ca toate radiourile SDR HackRF comută între diferitele frecvenţe cu aceeaşi uşurinţă cu care un calculator comută între diversele aplicaţii. El poate recepţiona şi transmite semnale de la 100 MHz la 6 GHz, cuprinzând frecvenţele joase folosite de radiourile FM şi până la cele măsurate în gigahertzi, utilizate de Wifi sau de protocoalele experimentale wireless destinate  comunicaţiilor între vehicule în timpul traficului. Între aceste limite se găseşte totul, de la radiourile poliţiei la semnalele celularelor AT&T şi telecomenzile pentru acţionarea uşilor de garaj – semnale pe care toate HackRF le poate intercepta sau reproduce. La preţul intenţionat de 300 USD aparatul versatil open source ar fi mai ieftin decât radiourile SDR existente în prezent, dar având aceleaşi capabilităţi.  
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursele menţionate în text, foto antene Sipa Press/Rex Features)



Alt articol pe tema "makerilor":
Revoluţia home made

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved