Anunţul despre scurtarea termenului de expediere a logurilor a fost publicat de Bob Cox K3EST pe reflectorul CQ încă din iulie 2012. Textul precizează că cu începere din concursul CQ WW RTTY Contest din septembrie toate logurile trebuie prezentate în termen de cinci zile de la încheierea concursului, scurtându-se prin aceasta drastic timpul pe care participanţii îl vor avea la dispoziţie pentru a-şi expedia electronic fişierele de concurs.
«Având în vedere tehnologia disponibilă în zilele noastre şi prezenţa practic universală a internetului s-a decis reducerea termenului de prezentare a logurilor pentru toate concursurile CQ la 5 (cinci) zile. Analizând logurile trimise anul trecut se constată că 70% din toate logurile electronice au fost primite în termen de şapte zile după concurs», a spus Cox, recunoscând totuşi că noua limită de cinci zile ar putea crea un anumit disconfort pentru unii competitori:
«Ne dăm seama că în anumite cazuri împrejurările nu permit o expediere la timp. Cererile pentru o prelungire trebuie primite înainte de expirarea termenului prin expedierea unui e-mail către Comitetul de concurs.»
«Ne dăm seama că în anumite cazuri împrejurările nu permit o expediere la timp. Cererile pentru o prelungire trebuie primite înainte de expirarea termenului prin expedierea unui e-mail către Comitetul de concurs.»
Decizia se înscrie în tendinţa generală de a scurta timpul pentru expedierea logurilor în marile concursuri. În 2010 CQ WW a scurtat termenul la trei săptămâni, în vreme ce ARRL a modificat acest termen în concursurile sale principale la 15 zile.
Împreună cu această modificare, cu valabilitate deja pentru concursurile CQ WW din 2012, organizatorii au decis şi interzicerea «cosmetizării» acestora după încheierea concursului (în textul original publicat la 31 iulie 2012 de Jamie Duprée NS3T pe cunoscutul sait Radio-Sport.net se foloseşte sintagma «post-contest log massage» - nota mea, YO4PX).
«13. Nu este permisă corectarea după concurs a indicativelor din log prin folosirea de baze de date, înregistrări sau confirmări de QSO-uri (Regula XII.2 se aplică întotdeauna)», se menţionează în regulamentul CQ în noua sa formă.
Mesajul este cât se poate de limpede, cosmetizarea logurilor după concurs utilizîndu-se resurse exterioare – fie ele baze de date cu indicative sau înregistrări ale concursului este considerată acum o încălcare a regulilor.
Referirea la Regula XII.2 este şi ea semnificativă, dat fiind că aceasta conţine în noul limbaj adoptat de organizatori atenţionări care, odată încălcate, ar putea constitui motive pentru eventuale sancţionări:
«2. Toate schimburile de mesaje transmise şi recepţionate trebuie înscrise în log. În plus faţă de schimbul de cifre indicativele transmise de un participant în cadrul unui schimb complet de mesaje trebuie înscrise în log în forma în care au fost transmise. Toate schimburile de mesaje dintr-un QSO trebuie înscrise imediat după încheierea QSO-ului.»
Publicarea regulilor pe saitul CQWW nu a fost însoţită de vreo explicaţie a schimbărilor din partea Comitetului de concurs, dar aceste reguli par să indice faptul că organizatorii sunt pregătiţi să folosească înregistrări SDR ale concursului pentru a verifica semnalul transmis de un pretendent la o poziţie de top şi conţinutul schimburilor de mesaje din QSO-urile sale.
Alte modificări ale regulilor valabile în CQ WW din 2012 sunt vizibile deja la prima lectură, este vorba de puteri. Comitetul şi-a nuanţat formulările care se referă la atenţionări împotriva utilizării unor puteri excesive în categoria de participare a concurenţilor:
«Nu trebuie să depăşiţi limitele puterilor de ieşire din categoria de participare pe care aţi ales-o indiferent de bandă. Puterea totală de ieşire în orice moment este măsurată la borna de ieşire a amplificatorului (amplificatorilor) activ(i)», se spune în noua formulare, în care se pune accentul pe punctul exact în care trebuie măsurată puterea.
Există o nouă formulare şi în privinţa echipelor cu operatori multipli:
»Categoriile de multi-operatori (exclusiv în operaţiunile all-band): Orice asistenţă provenind din semnalări publice de QSO-uri este permisă (cluster, skimmer etc. – nota mea, YO4PX). Numărul operatorilor nu este limitat. Puterea totală de ieşire nu trebuie să depăşească 1500 de waţi în orice bandă şi în orice moment».
De la îndemnul la «fair play» la interzicerea expresă a cosmetizării logurilor
Acum un an Comitetul de concurs al CQ WW a desfăşurat o campanie de PR cu scopul de a face presiuni publice asupra competitorilor pe tema modificării logurilor după concurs, denumită deseori ca log massage, afirmându-se că aceasta ar fi contrară spiritului unei competiţii cinstite.
«Rezultatul pe care l-aţi obţinut în concurs dă măsura abilităţii dumneavoastră de comptetitor», a argumentat într-un webinar CQ WW din 2011 Doug Zwiebel KR2Q, membru al Comitetului de concurs CQ WW, exprimând ideea că modificările logurilor după concurs prin utilizarea unei asistenţe externe este considerată o depăşire a limitelor acceptabile.
În vreme ce în 2011 Comitetul de concurs CQ WW cataloga folosirea surselor de date după concurs ca fiind «nesportivă», acum s-a implementat o regulă expresă menită a-i convinge pe participanţi să se gândească de două ori înainte de a folosi internetul, o înregistrare sau alte surse pentru a-şi corecta erorile din loguri.
Noul regulament pentru cele două etape ale CQ WW DX Contest se găseşte pe saitul CQ WW. Noul manager al concursurilor CQ WW este Randy Thompson K5ZD.