24 October 2012

DXpediţii în imagini:
3W Vietnam, XW Laos, XU Cambogia
Prima expediţie de radioamator în Vietnam s-a desfăşurat între 23 octombrie şi 28 noiembrie 1988 cu indicativele 3W8DX şi 3W8CW şi a suscitat un interes enorm în sânul comunităţii DX-manilor, care timp de mulţi ani nu au avut posibilitatea de a lucra această ţară. Înainte de expediţie Vietnamul se situa pe poziţia 4 pe lista celor mai dorite ţări DXCC. Nu a mai existat activitate de radioamator în Vietnam de la începutul anilor '70, când din Hanoi mai lucrau militari americani. Printr-o relaţie cu un oficial vietnamez DXpediţionarii iau parte în octombrie 1988 la mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai armatei vietnameze, cărora le explică în ce constă radioamatorismul şi care sunt avantajele pe care le oferă deschiderea spre lume prin intermediul unei activităţi mult aşteptate. Pledoaria lor îi convinge pe militari, care le eliberează autorizaţia solicitată.
Operatorii HA5PP, HA5MY şi HA5WA, cărora li s-a alăturat ulterior şi HA5BBC, cel care a imortalizat pe peliculă momentele mai semnificative ale expediţiei, au realizat peste 63000 de legături, participând şi în cele două etape ale CQ WW DX Contest, precum şi în concursuri japoneze. Senzaţionala lor activitate din Vietnam a fost recompensată în aprilie 1989 cu titlul de «DXpediţia anului», acordată în fiecare an la Dayton de Southwest Ohio DX Association, iar în CQ WW DX SSB au cucerit locul I mondial la categoria multi-operator.


  

Încă din Vietnam operatorii au tatonat posibilitatea deplasării şi activităţii în Laos, entitate situată în acel moment pe poziţia 5 în sondajul realizat anual de revista The DX Magazine. În urma unor discuţii cu oficiali militari, soldate cu acelaşi succes ca şi în Vietnam, activitatea cu indicativele XW9DX şi XW9CW operate din Phnon-Penh de Zoli HA5PP şi HA5WA debutează în 8 decembrie 1989.

După Laos existau speranţe de a se obţine o autorizare şi pentru Birmania, însă în ultimul moment aceasta este refuzată. În schimb în aprilie 1990, spre surpriza şi încântarea comunităţii DX aceiaşi doi operatori îşi fac apariţia în benzile de radioamator cu indicativele XU8DX şi XU8CW din Cambogia, o altă entitate rară, dificilă de contactat. Filmele realizate în cursul celor trei activităţi au fost postate recent pe internet de George Szabadkay HA5WA şi pot fi vizionate mai jos. 


(Documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: YouTube, K8CX QSL Gallery, colecţia de QSL-uri YO4PX, saitul Radioamatőr közösségi WEB oldal)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved