16 November 2012

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi
3 decembrie 2012 este Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Programul internaţional al Regiunii a I-a IARU pentru radioamatorii handicapaţi (International Programme for Handicapped Amateurs, IPHA) recomandă societăţilor-membre ale organizaţiei ca radioamatorii să marcheze această zi în scopul de a  promova radioamatorismul în rândul persoanelor cu dizabilităţi.
Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (International Day for Persons with Disabilities, IdPwD) este comemorată în fiecare an la 3 decembrie. Ea fost proclamată în 1992 de Adunarea generală a Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 47/3, pentru a contribui la înţelegerea problemelor legate de dizabilităţi şi pentru a mobiliza sprijin în vederea asigurării demnităţii, drepturilor şi condiţiilor de viaţă decente ale persoanelor în cauză. De asemenea se doreşte conştientizarea avantajelor rezultate din integrarea persoanelor cu dizabilităţi în toate domeniile vieţii politice, sociale, economice şi culturale.

Tema anului trecut a fost Împreună pentru o lume mai bună pentru toţi. Includerea persoanelor cu dizabilităţi pe calea dezvoltării.
Tema acestui an este Eliminarea obstacolelor pentru a crea o societate incluzivă şi accesibilă tuturor

Conform recomandărilor Naţiunilor Unite, adoptate şi de IARU, tema anului poate fi concretizată prin abordări multiple:
Includere: marcarea Zilei oferă ocazia societăţilor-membre ale Regiunii a I-a IARU să se orienteze spre includerea persoanelor cu dizabilităţi în dezvoltarea radioamatorismului.
Organizare: forumuri, discuţii şi campanii de informare în sprijinul temei anului, pentru găsirea unor căi şi mijloace inovatoare prin care persoanele cu dizabilităţi pot deveni radioamatori, inclusiv lansarea de programe şi proceduri speciale de autorizare. 
Celebrare: plănuirea sau participarea la evenimente publice pentru a demonstra contribuţiile aduse de radioamatorii cu dizabilităţi ca agenţi ai schimbării şi dezvoltării în comunităţile în care ele trăiesc.
Acţiune: un accent deosebit pus pe acţiunea practică pentru integrarea handicapaţilor în toate aspectele progresului şi încurajarea participării persoanelor cu dizabilităţi în viaţa socială în condiţii de egalitate. Sublinierea progresului şi a obstacolelor în implementarea măsurilor şi promovarea informării publice despre barierele în calea integrării complete a persoanelor cu dizabilităţi în comunităţile lor.

În cazul în care plănuiţi vreun eveniment sau urmează să emiteţi comunicate cu ocazia acestei zile contactaţi-l pe Rizkallah (Riri) Azrak OD5RI, coordonator IARU al programului internaţional pentru persoanele handicapate prin saitul de la această adresă.
Pagina United Nations Enable se găseşte aici.

Wakefield District Radio Society (David Evans G0EVA şi alţi membri) va opera o staţie specială cu indicativul GB0IDD (International Disability Day) în zilele de 1, 2 şi 3 decembrie 2023 pentru a marca Ziua internaţională a Naţiunilor Unite pentru persoanele cu dizabilităţi. Activitatea va fi mai ales (dar nu exclusiv) în SSB în benzile de la 14 la 28 MHz. QSL numai via eQSL. 

(Sursă: saitul Regiunii a I-a IARU, Southgate AR News, pagina Enable a saitului Naţiunilor Unite)
*   *   *
Ultima oră
Acest material a fost oferit spre publicare administratorului saitului oficial al FRR YO3GW, dar oferta a fost respinsă. Este regretabil, având în vedere că ar fi fost o satisfacere a recomandării Regiunii a I-a IARU pentru marcarea şi în YO a Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, în vederea integrării lor în viaţa socială prin intermediul radioamatorismului. Cunoscuta cenzură a conducerii FRR funcţionează la fel ca înainte de 31 martie 2012.   

Saitul asociaţiei radioamatorilor din Bosnia-Herţegovina ARABIH a publicat în traducere materialul despre Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi preluat de pe saitul Regiunii a I-a IARU:




"Francisc Grünberg YO4PX published an article about the International Day for persons with disabilities. http://yo4px.blogspot.ro/2012/11/ziua-internationala-persoanelor-cu.html"

 *   *   * 
                     

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved