29 January 2013

Turneu DX african
În ianuarie 2013 Jon TF3ZA şi o echipă de 15 aventurieri vor încerca să parcurgă drumul între Reykjavik, Islanda şi Cape Town, Africa de sud la bordul unui camion fost militar 4x4 Bedford MK.
Ruta planificată prin continental african este de circa 20000 km. şi ei estimează că le vor trebui 6 luni pentru a ajunge la destinaţie. Au plecat deja din Reykjavik la începutul lunii ianuarie şi îşi actualizează saitul cu ştiri despre DXpediţia lor. Operaţiunea se va desfăşura din 20 de entităţi DXCC africane.

26 January 2013

Noul Radio-Sport.net
Haverhill, MA, 23 ianuarie 2012
Celor pasionaţi de concursurile de radioamator li se oferă acum o nouă platformă pe care să-şi împărtăşească opiniile, ideile, întâmplările şi fotografiile. E adevărat că saitul nu e chiar nou, dar cu siguranţă este revitalizat şi întinerit. Radio-Sport.net a fost operat multă vreme de editorul Jamie Dupree NS3T şi a fost acum relansat sub noua administrare a lui Jeff Demers N1SNB împreună cu Washington Square Media Group.

23 January 2013

Radioamatori celebri: M.D. Moran, 9N1MM
Marshall Denis Moran (S.J.) s-a născut în Chicago în 1906 şi a murit în Delhi, India în 1992. A fost un preot iezuit american, misionar în India şi Nepal, unde a fondat mai multe şcoli, printre care St. Xavier’s High School din Patna şi Godavari St. Xavier’s School din Kathmandu.
A fost activ ca radioamator cu indicativul 9N1MM, fiind considerat pionierul activităţii de radioamatorism în Nepal. Datorită locaţiei şi personalităţii sale a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi radioamatori din lume, casa şi şcoala sa fiind vizitate şi descrise în numeroase rânduri de jurnaliştii marilor reviste de radioamator europene şi americane.

20 January 2013

Scurtă istorie a codului de bare
Co-inventatorul codului de bare Norman Joseph Woodland s-a născut în 1921 în Atlantic City, New York şi a decedat în decembrie 2012 în New Jersey la vârsta de 91 de ani. El a colaborat cu colegul său de facultate Bernard Silver pentru a crea în 1940 sistemul acum încetăţenit global al liniilor groase şi subţiri. 

16 January 2013

Iniţiere în ştiinţa propagării
De ce ar trebui să fim interesaţi de propagare? Ei bine, dacă dorim să realizăm legături DX ar trebui să ştim care sunt momentele cele mai propice pentru a beneficia de condiţiile apte să ne ajute la realizarea lor. Una din metode este să ascultăm, să ascultăm, să ascultăm.

14 January 2013

Mercantilismul Consiliului de administraţie al FRR
Aflu uşor amuzat dintr-un anunţ semnat de Gh. Drăgulescu şi publicat pe saitul oficial al FRR că se scoate la vânzare la preţul de 5 lei lucrarea mea "Ghid de conversaţie pentru radioamatori" editat în 1999, ceea ce înseamnă că în magazia FRR zac de 13 ani exemplare de care s-ar fi putut folosi mulţi tineri radioamatori. Se pare că FRR are mare nevoie de bani, şi Gh. Drăgulescu a decis acum să redreseze bugetul organizaţiei ... O altă soluţie ar fi de pildă să renunte la salariul pe care îl încasează ca secretar federal din bani publici de peste 20 de ani.

13 January 2013

Rezultatele sondajului organizat de 
THE DX MAGAZINE 
Sondajul organizat de peste 20 de ani de publicaţia THE DX MAGAZINE editată de Carl Smith N4AA s-a desfăşurat în lunile septembrie şi octombrie 2012 şi a stabilit care sunt cele mai dorite 100 de entităţi DXCC. Invitaţia de participare la sondaj a fost lansată la 3 septembrie 2012. Rezultatele obţinute sunt prezentate în paralel cu cele ale sondajului de anul trecut, pentru a se putea vedea evoluţia câte unei entităţi în opţiunile respondenţilor. 

11 January 2013

Câteva sfaturi pentru noii telegrafişti

Articolul de mai jos a fost publicat la 4 ianuarie 2013 pe saitul eHam de Steve Katz WB2WIK. Ca vechi practicant al telegrafiei pot confirma că marea majoritate a observaţiilor sale sunt corecte şi că sugestiile sunt salutare. (YO4PX)

07 January 2013

Lumea care ne-a ocolit
Acest articol a fost publicat de H. Paul Shuch N6TX sub titlul «The World That Passed Us By» în rubrica sa «Pe cărări nebătute» în numărul iulie-august 2005 al revistei The AMSAT Journal. Cu amabilitate Paul mi-a acordat permisiunea de a-l traduce şi publica pe pagina mea, exprimându-şi bucuria că va fi prima traducere în limba română, după ce unele dintre scrierile sale au fost traduse în rusă, franceză, italiană, germană, japoneză şi arabă.

03 January 2013

Modurile digitale: sunete, imagini şi programe
Tehnologiile de comunicaţii concepute pentru a îmbunătăţi operaţiunile live în unde scurte cu ajutorul calculatorului pot fi folosite în zilele noastre de toată lumea, după ce multă vreme au fost doar teoretice, sau prea complexe şi costisitoare pentru a fi implementate în traficul uzual. Acum, graţie generozităţii şi talentului unor radioamatori cu cunoştinţe în domeniul programării şi având la dispoziţie internetul noi şi puternice unelte de comunicare sunt la îndemâna tuturor pasionaţilor hobby-ului.

02 January 2013

Statele Unite nu semnează tratatul internetului
În Dubai, Emiratele Arabe Unite s-a desfăşurat în zilele de 3-14 decembrie Conferinţa mondială a telecomunicaţiilor 2012 (WCIT), convocată de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (International Telecommunications Union, ITU), cu scopul de a revedea reglementările actuale din domeniu, destinate să joace rolul de tratat global pentru a facilita interconexiunea şi interoperatibilitatea internaţională a informaţiilor şi a serviciilor de comunicaţii, precum şi pentru a asigura eficienţa şi larga lor difuzare şi disponibilitate publică.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved