09 February 2013

Ziua mondială a radioului
Postul de radio al Organizaţiei Naţiunilor Unite a parcurs un drum lung din 13 februarie 1946, ziua în care din studiourile improvizate de la sediul ONU din Lake Success, New York s-a transmis pentru prima dată pe unde «Aici Naţiunile Unite care se adresează popoarelor lumii ». 
În condiţiile apariţiei noilor tehnologii radioul rămâne cea mai accesibilă platformă, recunoscută ca fiind o unealtă puternică a comunicării şi un mediu cu costuri scăzute care obţine cea mai mare audienţă pe plan mondial prin abilitatea sa de a ajunge la 95% din populaţia lumii. Radioul este adecvat în special pentru a pătrunde în comunităţile izolate şi populaţiile marginalizate, care nu dispun de alte resurse tehnologice. Este un instrument al educaţiei, al libertăţii de expresie şi al dezbaterii publice. În plus, radioul continuă să joace un rol important în comunicaţiile de urgenţă şi în acţiunile de ajutorare în situaţii de dezastre. 
Prin Rezoluţia Conferinţei generale a UNESCO care a avut loc la Paris în 2011 şi ca rezultat al propunerii delegaţiei spaniole, Ziua mondială a radioului se comemorează în 13 februarie, dată proclamată de organizaţia educaţională, ştiinţifică şi culturală a Naţiunilor Unite pentru a sărbători ziua în care UN Radio a fost lansat în 1946. De la înfiinţarea sa postul a difuzat programe în numeroase limbi şi a înfiinţat staţii de retransmisie în toată lumea pentru a informa ascultătorii despre eforturile comunităţii internaţionale de a face faţă dificultăţilor de a construi o lume mai bună. Unul dintre scopurile Zilei mondiale a radioului este acela de a îndemna la conştientizarea valorii acestui mijloc de comunicare, la îmbunătăţirea cooperării internaţionale dintre factorii de decizie ai staţiilor de radiodifuziune şi la furnizarea de informaţii prin intermediul radioului.
Într-o declaraţie comună cu ocazia Zilei radioului directorul general al UNESCO Irina Bokova şi secretarul general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) Dr. Hamadoun I. Touré HB9EHT au spus că într-o lume aflată în rapidă schimbare «trebuie să folosim la maximum aptitudinea radioului de a conecta popoare şi societăţi, de a le împărtăşi cunoştinţe şi informaţii şi de a promova buna înţelegere între ele. Radioul liber, independent şi pluralist este esenţial pentru societăţile sănătoase şi de-a dreptul vital pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor sale fundamentale.»

Pentru a comemora Ziua mondială a Radioului Administraţia poştală a Naţiunilor Unite (United Nations Postal Administration, UNPA) emite şase timbre care beneficiază de o facilitate interactivă specială. Aceasta permite oricui care foloseşte un iPhone, un telefon inteligent sau o tabletă să descarce şi să lanseze aplicaţia UN Radio, să vizioneze seria de timbre şi să afle mai multe despre UN Radio prin intermediul unui link. Linkul dezvăluie varietatea de programe destinate ascultătorilor lumii, de la emisiuni clasice la întâlniri importante şi evenimente internaţionale speciale. 
UNESCO a creat un sait conţinând mesaje audio în mai multe limbi şi recomandări pentru staţiile radio comunitare. De asemenea saitul oferă acces liber la arhiva audio a UNESCO, în care se găsesc interviuri cu personalităţi renumite, printre care Nelson Mandela, Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Pablo Picasso şi Jean-Paul Sartre.

Statele-membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, organizaţiile sistemului ONU şi alte organizaţii internaţionale şi regionale, asociaţiile profesionale şi uniunile radiodifuzorilor, precum şi societatea civilă, inclusiv organizaţiile neguvernamentale (ONG-urile) şi persoanele individuale sunt invitate să marcheze Ziua mondială a radioului prin modalităţile pe care le vor considera adecvate.



(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: Wikipedia, saiturile ONU, UNESCO, United Nations Post, World Radio Day, World Stamps News)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved