10 May 2013

Despre Reverse Beacon Network şi ViewProp
de Peter Smith, N4ZR


Bun-venit în reţeaua RBN!
Reverse Beacon Network (Reţeaua de balize inversate) este o idee nouă, revoluţionară. În loc de a folosi balize care transmit semnale RBN este o reţea de staţii care ascultă benzile şi raportează ce staţii aud, când le aud şi cât de bine le aud.
Dacă cunoaşteţi deja aceste lucruri treceţi direct la pagina principală.

La ce v-ar putea fi RBN de folos? Ei bine, pentru a începe, puteţi vedea deschiderile de benzi în timp aproape real pe o hartă animată cu ajutorul noului program de vizualizare a propagării ViewProp (a se vedea mai jos). Puteţi lansa un scurt CQ (evident, numai în telegrafie şi moduri digitale - notele mele, YO4PX) şi să vedeţi care baliză inversă vă aude şi cât de puternic e semnalul dumneavoastră. Încercaţi!


Dar adevărata inovaţie constă în baza de date a «spoturilor» (semnalărilor) anterioare. Puteţi afla instantaneu ce staţii, dintr-o anumită ţară sau zonă au fost auzite, la ce ore şi pe ce frecvenţe. Puteţi vedea când aţi fost semnalat, cine v-a  semnalat şi cât de bine v-a auzit. Încercaţi!

«Dar staţi, asta nu e încă totul!» cum se spune în reclamele TV. Acum, pentru prima dată vă puteţi compara semnalul cu acela al prietenilor şi concurenţilor dumneavoastră, aproape în timp real sau retroactiv. Dacă vă întrebaţi cât de bine s-a evidenţiat semnalul dumneavoastră în concursul din weekendul trecut Signal Comparison Tool (instrumentul de comparare a semnalului) vă va oferi informaţii reale, cuantificate. Spuneţi sistemului cu care staţie doriţi să vă comparaţi, pe baza semnalelor auzite de o anumită baliză inversă, pe o anumită bandă, la o anumită oră şi veţi primi răspunsul. Desigur, depinde de dumneavoastră dacă acesta va avea darul să vă încânte sau nu. Încercaţi!

Funcţionarea reţelei Reverse Beacon Network depinde de existenţa staţiilor voluntare. Momentan acestea sunt în număr de câteva zeci, unele dintre ele active 24 de ore din 24, altele alăturându-se ocazional sistemului. Avem o acoperire rezonabilă în Statele Unite şi Europa, dar mai multe staţii nu pot fi decât binevenite. Participarea nu presupune o cheltuială prea mare şi nici nu blochează funcţionarea aparaturii staţiei dumneavoastră. Încercaţi!
(Sursă: saitul Reverse Beacon Network)

                            ViewProp, partener inovativ al RBN


Pentru cei care poate n-au aflat, programul ViewProp creat de Rick Kiessig ZL2HAM este acum disponibil gratuit pentru testări beta. Înainte de a căsca şi de a cataloga ViewProp drept încă un program de propagare printre altele, ascultaţi-mă. Acesta este deosebit!
Toate programele de previzionare a propagării cu care ne-am obişnuit – IONCAP, VOACAP şi celelalte înrudite cu ele – se bazează pe înţelegerea istorică a propagării. Ele fac predicţii pe baza parametrilor solari, iar autorii lor recunosc cu destulă sinceritate că rezultelele lor sunt mai degrabă nişte medii lunare decât predicţii care să reflecte la ce propagare te poţi aştepta în benzi mâine sau poimâine.
Programul ViewProp este ceva nou. Rezultatele sale  se bazează pe ceea ce se întâmplă astăzi, pe traseele dintre QTH-ul dumneavoastră şi locaţiile de interes din lumea întreagă. Reuşeşte acest lucru folosindu-se de reţeaua Reverse Beacon Network, formată din sute de skimmere răspândite pe tot globul, pentru a urmări ce staţii au fost semnalate de skimmerele din apropierea dumneavoastră sau situate la distanţe mari. Rezultatul este un portret dinamic al propagării înspre şi dinspre QTH-ul dumneavoastră şi din orice alt punct geografic, oferind o reprezentare a benzilor deschise şi a gradului lor de deschidere.  
În afară de imaginea cartografiată a traseelor (paths) semnalate pe diferite benzi ViewProp arată şi gradul de activitate pe acestea în decursul fiecărei zile, şi o face într-un format lesne de înţeles. Mai există şi numeroase alte facilităţi, pe care le puteţi vedea în aceste capturi
Cred că aceasta este prima utilizare cu adevărat revoluţionară a valenţelor reţelei RBN în scopul înţelegerii propagării în unde scurte. Încercaţi-o şi spuneţi-ne dacă sunteţi de acord. Singurul lucru pe care vi-l solicită Rick este să vă înregistraţi în prealabil în grupul de discuţii Yahoo al ViewProp care se găseşte la această adresă şi apoi să descărcaţi versiunea beta din secţiunea «Files» a grupului (în stânga paginii).
Încercaţi programul şi spuneţi-i lui Rick ce vă place, ce nu vă place şi ce credeţi că ar mai trebui adăugat. Vă promit că vă va asculta cu mare atenţie.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: saitul RBN)

Partea I-a a acestui articol intitulat «Skimmer, regulamentele şi tu», poate fi citit la această adresă.  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved