02 November 2013

Acces la internet cu ajutorul becurilor
Pe saitul în limba engleză Xinhua News al agenţiei oficiale de presă chineze Xinhua a fost publicată la 17 octombrie 2013 sub semnătura lui Fu Peng ştirea potrivit căreia savanţii chinezi au obţinut rezultate promiţătoare care ar putea oferi în viitor milioanelor de internauţi ai ţării posibiltatea de a se conecta la internet prin semnale transmise prin becuri (LiFi) în locul de acum tradiţionalului WiFi (tehnologie care permite conectarea unui calculator la internet prin intermediul undelor radio).
Patru calculatoare situate sub un bec LED de un watt se pot conecta la internet pe baza principiului că lumina poate fi folosită ca purtătoare în locul frecvenţelor radio întrebuinţate de WiFi, a declarat Chi Nan, profesor de tehnologia informaţiei de la Universitatea Fudan din Shanghai.
Un bec în care a fost încastrat un microcip poate produce transferuri de date de până la 150 de megabiţi pe secundă, o viteză superioară vitezei medii a conexiunilor de bandă largă din China, afirmă Chi, care conduce echipa de cercetători LiFi din cadrul Institutului de fizică tehnologică din Shanghai, aflat sub egida Academiei de Ştiinţe chineze.
Dat fiind că tehnologia Lifi este pe cât de ieftină pe atât de eficientă internauţii vor fi probabil  încântaţi să afle că 10 mostre Lifi sub formă de kit vor fi expuse deja la Târgul internaţional de industrie care îşi va deschide porţile în Shanghai în ziua de 5 noiembrie 2013.
«Actualul echipament de transmitere fără fir a semnalelor este costisitor şi eficienţa sa este slabă. Cât priveşte telefoanele celulare, au fost montate milioane de staţii în întreaga lume, însă cea mai mare parte a energiei este consumată pentru menţinerea în funcţiune a sistemelor lor de răcire. Procentul de utilizare al energiei este de numai 5%. Comparativ cu aceste staţii de bază numărul becurilor care pot fi folosite pentru a furniza conexiuni de internet este practic nelimitat. Dealtfel, populaţia ţării îşi înlocuieşte deja în ritm rapid becurile de modă veche cu becuri LED. Oriunde există un bec LED acolo va putea exista un semnal de internet. În momentul în care becul e stins semnalul se întrerupe», explică Chi.
Cu toate acestea mai e o cale lungă până când tehnologia LiFi va deveni un succes comercial. Potrivit cercetătoarei crearea unei întregi serii de componente tehnologice, inclusiv proiectarea şi producţia microcipului care va fi montat în bec se află deocamdată în stadiu experimental.
Termenul LiFi (de la light-fidelity) a fost pus în circulaţie de Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie şi se referă la o tehnologie de comunicare prin raze luminoase într-o manieră similară tehnologiei WiFi.
(Sursă: Xinhua News, foto Fudan University/ZDNet)


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved