25 November 2013

Un program simplu de decodare PSK şi RTTY
Unul dintre aspectele minunate ale radioamatorismului este posibilitatea de a explora diferite moduri de operare. Un mijloc prin care începătorii pot face cunoştinţă cu modurile digitale este mica aplicaţie creată de M0PZT.
Programul EssexPSK este un decodor simplu, destinat exclusiv recepţiei, care poate afişa conversaţiile dintre amatori în cunoscutele moduri PSK şi RTTY. Aplicaţia rulează pe platformele Windows, ocupă mai puţin de 1.5 MB şi nu are decât două comenzi. Din momentul în care difuzorul sau ieşirea de date a transiverului operatorului este conectat(ă) la intrarea line-in a plăcii de sunet a calculatorului cascada lui EssexPSK începe să afişeze activitatea din bandă, pentru ca utilizatorul să-şi poată face o idee despre ce au de oferit amatorilor modurile PSK31 şi RTTY. De menţionat că aplicaţia decodează la fel de bine şi PSK-63 şi PSK-125 în ambele variante BPSK şi QPSK, precum şi RTTY cu shift inversat. 
Ea funcţionează pe acelaşi principiu ca şi cunoscutul program MMRTTY al lui Makoto Mori JE3HHT, fiind o versiune simplă numai pentru recepţie a aplicaţiei de bază pe care JE3HHT o oferă programatorilor,  pentru ca ei s-o poată folosi în propriile lor aplicaţii.


Charlie Davy M0PZT este autorul aplicaţiei gratuite de logare PZTLog, iar acum a lansat EssexPSK ca o aplicaţie gratuită, în intenţia de a facilita un acces mai simplu în lumea digitală:
«Deseori aplicaţiile modurilor digitale sunt cam descurajante pentru noul utilizator, astfel că acest program doreşte să facă abordarea acestora pe o cale mai directă. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să setaţi placa de sunet şi apoi să alegeţi dintre modurile PSK şi RTTY», spune Charlie.
Pete M0PSX din partea saitului Essex Ham este de părere că această aplicaţie simplă este o bună modalitate de a-i face pe cei care doresc să se iniţieze în modurile digitale să facă primii paşi:
«Modurile digitale sunt o parte fascinantă şi pasionantă a hobby-ului. Pachetele de programe ca Ham Radio Deluxe sunt grozave, însă ele pot fi costisitoare şi mari consumatoare de resurse, fără a mai pune la socoteală instalarea şi setarea lor destul de complicată. Aplicaţia EssexPSK oferă o cale rapidă şi uşoară de familiarizare cu lumea digitală, pe care o alăturăm colecţiei de materiale pe care o oferim celor nou-veniţi în radioamatorism. Charlie a făcut o treabă minunată punându-le la dispoziţie acest instrument gratuit, care permite demonstrarea celor două moduri de lucru fără dificultăţi.»

Aplicaţia EssexPSK poate fi descărcată gratuit de pe pagina clubului Essex Ham, aflată la această adresăprin clic pe
Pentru emisie-recepţie în moduri digitale Charlie M0PZT recomandă programele DigiPan, FLDigi,  Ham Radio Deluxe, MixW, JT65-HF şi WSJT-X.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: Southgate AR News, Essex Ham)

Articole înrudite prin Essex Ham:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved