08 November 2013

Scrisoare deschisă în sprijinul amatorilor din Kosovo
Următoarea scrisoare deschisă, prezentată aici în traducere, a fost adresată de Hans P. Blondeel Timmerman, PB2T, preşedintele European DX Foundation (care este totodată preşedintele Regiunii a I-a IARU) Comitetului consultativ DX (DXAC) al ARRL:

Hans P. Blondeel Timmerman, PB2T 
preşedinte al European DX Foundation
Nieuwe Weg 21, 403 1MN Ingen, Netherlands

Către dl. Arne Gjerning, N7KA
preşedintele Comitetului consultativ DX al ARRL

Au trecut cinci ani de când Kosovo şi-a declarat statutul de ţară independentă, suverană. Această revendicare a fost recunoscută după doi ani de Curtea internaţională de la Haga. Până în septembrie 2012 statutul Kosovo-ului a fost recunoscut de majoritatea comunităţii internaţionale. Până în ziua de astăzi 106 ţări au acordat recunoaştere diplomatică existenţei Republicii Kosovo.
Această scrisoare nu se referă la politica internaţională, în care au preponderenţă tradiţiile şi caracterul de urgenţă al schimbărilor. Momentul ales şi anvergura evenimentelor rămân neclare, deşi Uniunea Europeană – cea mai înaltă autoritate regională – a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă. Cu toate acestea, prin acordul ambelor părţi, Serbia şi Kosovo s-au angajat să-şi onoreze reciproc existenţa paşnică.
Această scrisoare vorbeşte despre radioamatorismul din Kosovo. Nu există niciun dubiu că în cele din urmă Republica Kosovo va fi adăugată pe lista DXCC a entităţilor lumii; fiecare zonă geografică trebuie să conteze pentru ceva. Cu toate acestea, de peste cinci ani statutul DXCC al Kosovo-ului a fost lăsat pradă uitării. Această scrisoare se referă la respectul comunităţii radioamatorilor faţă de colegii noştri kosovari care, la urma urmei, sunt radioamatori ca şi noi toţi. Ei merită să fie sprijiniţi pe toate fronturile şi ar trebui să li se spună bun-venit în toate grupurile şi activităţile noastre.
Programul DXCC al ARRL este cel mai respectat program de recunoaştere a performanţelor de operare din radioamatorism. Acest respect ar trebui să fie reciproc. Scrisoarea de faţă nu are o altă intenţie în afară de aceea de a face o declaraţie în sprijinul radioamatorismului din Kosovo şi a recunoaşterii sale ca o entitate de către ARRL şi de programul DXCC al acestei organizaţii.
Având în vedere că noi cu toţii suntem de acord în privinţa independenţei colegilor noştri din Kosovo şi deplângem absenţa lor din eter de peste 20 de ani le adresăm felicitări pentru uriaşul progres realizat din momentul în care regulamentul lor nou formulat a fost dat publicităţii. Nutresc sincera speranţă că Comitetul consultativ al DXCC (DXCC Advisory Committee, DXAC) va veni în sprijinul comunităţii radioamatorilor kosovari, eventual prin acordarea unui STATUT PROVIZORIU, până când regulamentul DXCC va fi îmbunătăţit. În cele din urmă regulile acestuia vor fi modificate pentru a ajunge mai puţin dependente de Naţiunile Unite. O recunoaştere fără întârziere va oferi radioamatorilor din Kosovo oportunităţi egale de a participa la toate activităţile noastre din domeniul radioamatorismului.
Cu stimă,
ss. indescifrabil
Hans P. Blondeel Timmerman, PB2T
preşedinte al European DX Foundation
(Surse: EUDXF, ARRL, colecţia de QSL-uri YO4PX)



About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved