14 November 2013

Trei staţii speciale comemorează descoperirea insulei Porto Rico
Trei grupuri de radioamatori din Porto Rico vor fi prezente în eter cu indicative speciale pentru a comemora cea de a 520-a aniversare a descoperii insulei de către Cristofor Columb în 19 noiembrie 1493, în cea de a doua sa călătorie spre Lumea Nouă, la care au participat 17 vase şi un număr de 1200-1500 de marinari.

Caribbean Amateur Radio Group va lucra cu indicativul N4D între 13 şi 19 noiembrie, Western Amateur Radio Group ca W4D între 17 şi 24 noiembrie, iar Borinquen Amateur Radio Club ca K4D între 17 şi 19 noiembrie 2013.
Legăturile cu aceste staţii vor fi confirmate printr-un QSL special, iar cei care vor reuşi performanţa de a contacta toate cele trei staţii speciale vor primi o diplomă.
QSL-urile şi cererile de diplomă vor putea fi expediate exclusiv direct la  adresa 
KP4TC , Pedro J. Otero Hernandez, PO BOX 1313, Mayaguez, PR 00681, USA

……………………………………………………………………………………………….........

Porto Rico (în spaniolă Puerto Rico, portul bogat) este un teritoriu neincorporat al Statelor Unite, situat în partea nord-estică a Mării Caraibelor, la est de Republica Dominicană şi la vest de insulele Virgine americane şi britanice. Arhipelagul include insula principală Porto Rico şi un număr de insule mai mici, cele mai mari dintre acestea fiind Vieques, Culebra şi Mona. Ca suprafaţă insula principală este cea mai mică din grupul Antilelor Mari. Datorită locaţiei sale Porto Rico se bucură de un climat tropical şi este expus sezonului uraganelor. Limbile oficiale sunt spaniola şi engleză, dintre care spaniola este limba principală.

Populată timp de secole de un popor aborigen numit Taino, insula a fost revendicată pentru Spania de Cristofor Columb la 19 noiembrie 1493. Ajunsă sub stăpânire spaniolă insula a fost colonizată. Spania a deţinut Porto Rico mai mult de 400 de ani, în pofida încercărilor de cucerire de către francezi, olandezi şi britanici. În 1898 Spania a cedat arhipelagul, împreună cu Filipinele, Statelor Unite, ca rezultat al Războiului hispano-american, în conformitate Tratatul de pace de la Paris din 1898. În 1917 Statele Unite au acordat portoricanilor drept la cetăţenie proprie. Din 1948 ei îşi aleg propriul lor guvernator. În 1952 a fost adoptată constituţia ţări care a fost ratificată de electorat.
Porto Rico este guvernat de un parlament bicameral ales, dar Congresul Statelor Unite legiferează numeroase aspecte ale vieţii din arhipelag. 
Locuitorii săi nu pot vota în alegerile prezidenţiale ale S.U.A., dat fiind că teritoriul nu este un stat. Statutul politic actual, inclusiv posibilitatea ca Porto Rico să devină unul dintre statele Statelor Unite sau să devină independent este intens dezbătută de portoricani. În noiembrie 2012 un referendum informal a relevat că 54% dintre respondenţi sunt de părere că ar trebui să se renunţe la statutul actual, iar 61% au opinat că ar prefera ca Porto Rico să fie incorporat printre celelalte state ale S.U.A., ca o alternativă la situaţia actuală.


Cartierul vechi din San Juan, capitala insulei Porto Rico

Muzeul Americilor, San Juan


Portul San Juan, cel mai aglomerat port din Caraibe si 
unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume

(Surse: QRZ.com,. Wikipedia, LonelyPlanet.com, Google Images)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved