12 December 2014

Russian Robinson Club la 20 de ani
Filmul de 22:31 minute realizat cu ocazia aniversării în 2013 a 20 de ani de la înfiinţarea Russian Robinson Club, «clubul radioamatorilor călători» se deschide cu prezentarea unui impresionant palmares: peste 900 de membri din 58 de ţări, peste 1000 de expediţii radio, peste 300 de insule ruseşti activate în cadrul bogatului program de diplome RRC, peste 50 de insule în cadrul programului  «Insule în eter» (Islands On The Air, IOTA) cu care se află în strânsă colaborare12 programe de club şi mai multe milioane de QSO-uri.
«Radioamatorismul şi expediţiile geografice au multe lucruri în comun. În ce constă filozofia călătoriei? Ea este o aventură uluitoare de descoperire şi explorare a noilor orizonturi, şi aceasta este cu atât mai valabil în cazul expediţiilor radio, iar cele care pun în faţa expediţionarilor cele mai mari provocări sunt expediţiile insulare», se spune în comentariul audio al filmului.
Astfel de activităţi radio ruseşti au o veche tradiţie, fiind iniţiate încă de pe vremea în care vestitul operator Ernst Krenkel RAEM a început să transmită din regiunile îngheţate ale Arcticii şi de pe o banchiză plutitoare, demonstrând capacitatea undelor scurte de a facilita legături la mare distanţă, atunci când alte mijloace de comunicare nu sunt disponibile. Expediţiile polare ruseşti care au urmat au fost prezente în eter cu indicative speciale, dat fiind că operatorii radio erau şi radioamatori.
Activitatea Russian Robinsin Club nu s-a limitat la scoaterea în eter a insulelor ruseşti arctice, ci s-a extins şi în cele situate în Orientul îndepărtat, în Oceanul Indian şi în mările Sudului. Dintre acestea din urmă se menţionează activităţile S79RRC şi S79RRC/C din insulele Seychelles în 2006, din Tahiti şi din insulele Marchize în 2011 cu indicativele TX5A şi TX3T, la care au participat 5 membri RRC, expediţia 7O6T în 2012 pe insula Socotra, Yemen care a avut în componenţa echipei 4 membri RRC şi a adunat peste 162.000 de legături în loguri. Indicativul KL7RRC a fost activ din insule din Alaska, iar un număr de insule rare IOTA cubaneze au fost activate cu indicativele T46RRC, T47RRC, şi T48RRC. Cu ocazia aniversării s-au alocat membrilor clubului din alte ţări şi indicative speciale: 9A20RRC din Croaţia, AT20RRC din India, DL0RRC din Germania, din nou KL7RRC din Alaska, LZ20RRC din Bulgaria, EM20RRC şi EO20RRC din Ucraina. Totodată s-a instituit şi diploma comemorativă şi placheta  R20RRC, care au fost deja obţinute de peste 500 de radioamatori. Anul aniversar s-a încheiat prin organizarea unui voiaj în zona Antarcticii. S-a lucrat de la bord cu indicativul RI20ANT/MM şi de la staţia antarctică rusească Bellinghausen de pe insula King George din arhipelagul Shetland de sud cu indicativul RI20ANT.
(Surse: saitul RRC, colecţia de QSL-uri YO4PX, YouTube) 











 

Alte articole pe această temă:
Insule pierdute – Jurnal polar 2001 (un documentar  impresionant cu o durată de aproape o oră despre activarea insulelor din Oceanul Arctic central Ushakova AS-156 (cu indicativul RI0B), Uyedineniya AS-057 (RU0B), Isachenko AS-057 (RS0B/P) şi Mona AS-068 (RS0B/P)
Radioamatori celebri: Geoff Watts, BRS-3129 şi cei 50 de ani ai Insulelor în eter
Tragedie în nordul Arcticii




*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved