30 December 2014

*** O pagină dedicată de 5 ani radioamatorilor YO *** 
Ianuarie 2010 - Ianuarie 2015

Un interviu cu Martti Laine OH2BH
La 9 decembrie 2014 Paul S. Ewing N6PSE a publicat pe pagina sa de internet un extrem de cuprinzător şi interesant interviu cu Martti Laine OH2BH. Personalitatea lui Martti m-a captivat şi pe mine atunci când am publicat mai întâi pe Radioamator.ro în septembrie 2005 şi ulterior pe această pagină în ianuarie 2011 articolul Martti Laineo legendă vie, o traducere completată şi adaptată pe baza unui articol al lui Paul Peters VE7AVV. Din interviul realizat recent de Paul N6PSE avem ocazia de a cunoaşte noi lucruri despre felul de a gândi şi de a acţiona al cunoscutului promotor al radioamatorismului. Iată în traducere extrase masive (circa 70%) din materialul interviului, cu imagini preluate din articolul propriu, pe care mă bucur să vi le pot oferi cu permisiunea lui Paul N6PSE, acum, la a cincea aniversare a publicaţiei mele:

Martti este unul dintre cei mai impliniţi si mai celebri amatori ai timpurilor noastre. El a excelat atât în domeniul concursurilor cât şi în acela al DX-ului şi este înscris de CQ Magazine în Galeriile celebrităţilor (Hall of Fame în ambele categorii. Martti a organizat numeroase DXpediţii, unele dintre acestea având ca rezultat introducerea unor noi entităţi pe lista DXCC. Iată doar o listă parţială a acestora: E44DX, 3C0AN, OJ0, S0RASD, 4J1FS, BV0P, BS7H, H40AA, P51BH, TX0DX, ZA1A, XZ1A, BY1DX, XZ2BH, XU2BH, C21BG, 3D2AM, VP9SSI, ZS9Z/1, FW8YY, XF4L, ST2FF/ST0, AH3C/KH5J, ZD3X, JY8BH, XX9X, 5T5BH, 6T1YP, EA8BH, JT1A, MU2K, 8R1K, V51Z, OH0BH, Z60KM, Z68BH.
Cele 10 entităţi noi 

Martti OH2BH: Mulţumesc, Paul, sunt încântat să răspund întrebărilor tale interesante şi actuale. Tocmai mă aflu «în aer», în drum spre casa mea alternativă din Azore, CU2KG. E un zbor de 5+ ore, o ocazie bună pentru a-mi trece timpul gândindu-mă la vechile vremuri şi la anii mai recenţi, la bucuria DX-ului şi la perioada petrecută pe «scena DX», o nouă definiţie care va apare la sfârşitul interviului nostru.
Insulele Azore sunt un loc în care e minunat să te afli şi să te îndeletniceşti cu radioamatorismul – când vremea e senină putem vedea statuia Libertăţii de acolo. E la distanţă egală de Coasta de est şi de Finlanda. Suntem între Lumea veche şi Lumea nouă – şi putem auzi simultan comportamentul în pailapuri al ambelor lumi!
Şi lucrul DX de aici e plăcut, Azorele sunt singurul teritoriu din Europa decalat cu o oră de ora UTC/GMT! Voi lucra de aici în CQ WW DX Contest, aşa cum am făcut-o în ultimii 50+ ani.

Paul N6PSE: Martti, ai fost în multe locuri periculoase. Care a fost cea mai neplăcută întâmplare pe care ai trăit-o? A fost cumva malaria contractată după expediţia 3C0AN?

Martti OH2BH: Cu siguranţă Annobon se situează printre primele locuri pe listă. O malarie multiplă e suficientă pentru a-ţi face viaţa un calvar timp de mai multe săptămâni. Dar apoi au urmat multe lucruri minunate, inclusiv căsătoria mea, imediat după ce am revenit la viaţă ...  Adevărul este că activarea fiecărei ţări noi presupune o mulţime de riscuri, şi de nu de puţine ori am fost în pericol. Dacă ai ocazia să găseşti cartea «Cele mai periculoase locuri de pe Pământ», ea îţi poate servi  şi ca listă a ţărilor activate de mine. Coreea de nord constituie primul capitol al cărţii. Am vizitat-o de multe ori – se pare că de ea se leagă una dintre următoarele tale întrebări.
Îmi aduc aminte că în 2013 Ken K4ZW/Z81Z era în Sudanul de sud, o ţară clasificată de Departamentul Statelor Unite ca fiind într-atât de periculoasă încât nu i s-a permis să meargă nicăieri după lăsarea întunericului fără escortă. Noi la Z81X ne-am înţeles de minune cu localnicii atât ziua cât şi noaptea. Lucrurile sunt relative, iar în domeniul DX-ului şi mai relative. În multe cazuri trebuie să-ţi creezi tu însuţi propriul mediu de pericol sau de siguranţă – calea bunului simţ este cea mai indicată pentru a te ghida printre oameni ciudaţi şi în ţinuturi cu un potenţial de periculozitate. 

Paul N6PSE: Martti, te rog împărtăşeşte-ne gândurile tale despre Kosovo. Ar trebui ca ARRL-ul să modifice regulile entităţilor şi să permită înscrierea Kosovo-ului pe listă?

Martti OH2BH: Lista actuală a ţărilor DXCC a ARRL se bazează exclusiv pe lista statelor-membre ale Naţiunilor Unite, iar noile ţări potenţiale vor trece prin procedura deciziilor luate de ONU. Majoritatea acestor noi candidaţi posibili este implicată în conflicte. Acum ceva vreme noi cu toţii ne mândream cu Naţiunile Unite, dar acum nimeni nu mai e mândru. În afară de Kosovo mă gândesc şi la conflictele actuale şi la vieţile pierdute – de exemplu în Siria. ONU nu este funcţională, iar ceea ce face în cazul Siriei este o pierdere de vreme. Şi ce am putea să spunem despre Rusia şi despre relaţia sa cu Ucraina?  […]
Din nefericire Kosovo a căzut în această capcană. Eu în locul ARRL-ului aş fi atent la politica externă a Statelor Unite în aceste vremuri tumultoase. Scopul acestei politici este acela de a ghida naţiunea voastră măreaţă, pentru ca ea să poată sta unită şi onestă în relaţiile sale cu lumea – inclusiv cu radioamatorismul. Statele Unite au îndrumat Kosovo spre calea obţinerii statutului de naţiune suverană, pe deplin recunoscută de Departamentul Statelor Unite şi confirmată de Curtea internaţională de justiţie de la Haga. Majoritatea membrilor comunităţii internaţionale sunt de acord cu acea cale. Acum oamenii voştri înţelepţi de la ARRL ar trebui să se pună la unison cu propria voastră politică externă şi să facă ceea ce ONU este incapabilă să facă. Nerecunoscând Kosovo ARRL-ul sugerează că se află în conflict cu politica externă a S.U.A. – şi e posibil că a nu sprijini politica S.U.A. poate da impresia că ARRL sprijină de fapt politica altcuiva.


Paul N6PSE: Martti, activarea de către tine a Republicii Populare Democratice Coreene a ajuns un obiect de studiu. Ai putea să ne relatezi cum s-a ajuns la acea activare?

Martti OH2BH: Când timp de mulţi ani am fost staţionat în China Coreea de Nord a fost cea care s-a orientat spre mine, şi nu invers. Toate ţările asiatice au făcut la fel, căci aceia erau anii în care ele erau pe cale să-şi construiască primele lor reţele de telefonie mobilă, iar noi, cei de la Nokia Corporation, cu standardele noastre europene şi cu poziţia noastră politică, eram favoriţii lor. Dar pentru că nu eram partenerii operaţionali ai Coreei de Nord, ci doar furnizorii lor principali de reţele, ei au ales ca partener compania Loxley Corporation din Tailanda. Am fost un apropiat al autorităţilor de telecomunicaţii din Coreea de Nord prin  intermediul companiei Loxley, am vizitat Coreea de Nord de multe ori în calitatea mea profesională. În plus, eram membru al comunităţii de afaceri din Hong Kong şi am aflat că grupul de cazinouri Emperor era pe cale să înfiinţeze un cazinou de tip Las Vegas lângă oraşul Rajin din Coreea de Nord cu binecuvântarea personală a Dragului Conducător de pe vremea aceea. Împreună cu aceste persoane ale telecomunicaţiilor şi ale cazinourilor am fost în Coreea de Nord şi am obţinut autorizaţia P51BH pentru a opera un echipament radio – un FT-847 – pe care îl luasem cu mine. Aceste numeroase proiecte nu s-au materializat în forma plănuită şi în momentul dorit. De aceea viitoarea mea activitate nu a putut fi realizată. Acum o reţea de telefonie celulară funcţionează în Coreea de Nord, dar fără conexiune internaţională. Partenerul lor este din Egipt.
În cele din urmă am fost QRV din oraşul Rajin de la un centru de telecomunicaţii, cu staţia montată într-un container utilitar mobil plasat lângă un pilon uriaş. Personalul nord-coreean de telecomunicaţii mi-a găzduit dipolii. Am multe amintiri plăcute legate de acea vizită, printre care şi o serată în casa primarului oraşului Rajin, după ce oamenii de la cazinou i-au zugrăvit-o în semn de bunăvoinţă. Ocazii fericite de a depăna amintiri!
Sunt deosebit de mândru de acele activări limitate, care au culminat cu implicarea mea pentru a scoate în eter P5/4L4FN pentru mai mult timp dintr-un sector cu ambasade al capitalei, strict controlat, din Pyongyang. Ed 4L4FN s-a mutat recent în Siria într-o misiune a UNWFP (Organizaţia mondială pentru alimentaţie a ONU), după ce a petrecut ultimii trei ani în Coreea de Nord, dar nu i s-a eliberat din nou autorizaţia obţinută anterior, chiar dacă deţinea statutul profesional în cadrul UNWFP, fiind răspunzător de mai multe activităţi de telecomunicaţii, atât interne cât şi externe. […]

Paul N6PSE: Martti, eşti unul dintre liderii de la Radio Arcala care operează DX Summit. Are planuri Radio Arcala pentru a răspunde vulgarităţilor care mai apar pe DX Summit? La unele clustere şi saituri anumite cuvinte şi expresii sunt blocate de la publicare.

Martti OH2BH: Tocmai am lansat noul MY DX SUMMIT şi se pare că multe dintre noile facilităţi au fost bine primite. Da, ne-am ocupat de problema limbajului necorespunzător pe două căi. Adăugând filtrului de bază peste o mie de cuvinte şi expresii obscene am construit acum un instrument de control de la distanţă, pentru ca administratorii să poată intra imediat în acţiune împotriva celor care cauzează probleme. 
În plus, identitatea sursei – adresa IP a expeditorului – poate fi cu uşurinţă blocată pentru o perioadă definită de timp. Dar nu uita că utilizatorilor MY DX SUMMIT li s-a pus la dispoziţie şi o nouă unealtă, cu care pot elimina orice expeditor sau orice semnalare nedorită din faţa propriei lor tastaturi. Asta e cam tot ceea ce putem face noi ca inventatori şi administratori ai sistemului. Actualmente avem angajaţi specialişti programatori cu normă întreagă şi lucrăm intens pentru a depista noi resurse cu intenţia de a oferi mai multe facilităţi în viitor.

Paul N6PSE: Martti, se pare că pailapurile pot deveni câteodată destul de haotice. Foloseşti anumite tertipuri sau tehnici speciale pentru felul în care stăpâneşti atât de eficient marile pailapuri europene?

Martti OH2BH:  A domina pailapurile europene a devenit încet-încet o adevărată formă de artă. Există multe probleme care influenţează negativ munca  operatorului, iar noi trebuie să ţinem cont de acestea. Dar totul se reduce în ultimă instanţă la un adevăr simplu: unii se pricep să stăpânească pailapul european, în vreme ce alţii nu! Astfel, dacă e să acceptăm o idee ca punct de pornire, observarea atentă a metodelor adevăraţilor maeştri ne poate conduce spre răspunsul aşteptat. Jerry WB9Z e în stare să lucreze pailapul european până la ultima staţie care cheamă, cu un minim de incidente pe frecvenţa sa de emisie. Cum reuşeşte s-o facă?
Traficul lui se desfăşoară sistematic, eficient, QSO-urile se adună fără prea mare ciondăneală. Cu Jerry există în permanenţă o speranţă pentru cei aflaţi în audienţa DX – cu alte cuvinte cât există speranţă nu se vor arunca roşii pe scenă. Când s-a pierdut speranţa sfârşitul e pe-aproape.
De ce n-ai face un interviu cu Jerry, devreme ce această întrebare e prezentă în minţile multor DX-mani? Eu cunosc răspunsul, cunosc şi abilităţile  necesare. Există circa 10 abilităţi consacrate, dar faptul că te adresezi în limba engleză unei mulţimi formate din europeni care nu sunt vorbitori nativi de limba engleză face lucrurile şi mai dificile. Un pailap calm sună ca un dans latino furtunos – plin de iubire şi determinare -, şi fără îndoială că pentru tango sunt necesari doi parteneri, aflaţi pe aceeaşi frecvenţă. Şi în pailap sunt necesare două părţi - operatorul DXpediţiei şi mulţimea suferindă a celor care cheamă – pentru a se putea dansa pe melodia unei serenade DX împărtăşite.

Paul N6PSE: Martti, ai scris că funcţionarea unui pailap DX este o oglindire a îndemânării operatorului. Având în minte pailapurile expediţiilor FT5ZM şi FT4TA mai ai aceeaşi convingere?

Martti OH2BH: Fără îndoială. Este o frază pe care toţi operatorii DXpediţiilor majore are trebui s-o păstreze înscrisă lângă staţiile lor atunci când se duc într-o DXpediţie. Asta e  moştenirea pe care le-o las. Am auzit câteva opinii contrare pe această temă, dar nu cine ştie ce multe. Să mă explic mai în detaliu. Controlul strict al oricărei mulţimi este cheia ordonării oricărui grup, inclusiv a unui grup de oameni pasionaţi de radio, care dispun  de un timp limitat şi de o propagare la fel de limitată. Menţinerea controlului sau a administrării situaţiei este o combinaţie complexă dintre numeroase elemente, de abilităţi, care se pot întruni, dar şi o varietate a acestora care se poate schimba dintr-o clipă într-alta. Cam acesta ar fi răspunsul pe care ţi l-ar da Jerry WB9Z.[…]
Chiar ieri l-am auzit pe 5W0UU (DF2UU), aflat pentru prima dată într-o expediţie. Era furios pe amatorii din S.U.A. care chemau peste rând, în aşa măsură încât a închis staţia pentru că i-a crescut tensiunea. Gândeşte-tea bătut drumul tocmai până în Samoa, pentru a părăsi barca din cauza unui pailap care i s-a părut neascultător. Poate fi pailapul o oglindă a lui DF2UU sau a intervenit poate altceva? Plănuiesc să-i iau în curând un interviu – poate ar dori să ne relateze ceva, poate că avem ceva de învăţat atunci când e vorba de înţelegerea conceptului oglinzii, căci lucrurile sunt relative şi, după cum am mai spus, în domeniul DX-ului chiar mai relative decât în alte domenii.

Paul N6PSE: Martti, ai realizat mai mult decât oricare alt DX-man. Există în mintea ta o treabă pe care o consideri «neterminată» sau o activare care ţi-a scăpat şi pe care încă ai dori s-o scoţi în eter?

Martti OH2BH: Da, lucrul DX este o stare de spirit – un mod de viaţă. Posibilitatea pe care am avut-o de a călători prin lume şi de a cunoaşte diferite valori şi stiluri de viaţă a făcut cu siguranţă din mine un alt om în decursul acestor 50 de ani care au trecut. Încă mai sper să joc un rol în toate aceste lucruri.
Desigur că sunt mulţumit şi mândru de aspectul misionar al expediţiilor DX, care mi-a dăruit o nouă imagine a vieţii şi infinite oportunităţi. Lumea nu va fi vreodată completă – inclusiv lumea radioamatorismului – şi noi cu toţii avem un rol de jucat. Un rol mai mic sau mai mare. A dărui mai mult decât a primi într-o ţară-ţintă, iată o formulă care s-a dovedit atractivă.
Iar faptul că într-o bună zi mi-am dat seama că nu toate QSO-urile mele trebuie să fie realizate de mine personal, ci că trebuie să-i implic şi pe cei care gândesc cam la fel cu mine mi-a îmbogăţit viaţa. Da, mi-au mai rămas treburi neterminate, şi echipamentele mele de DXpediţii sunt pregătite de plecare – spre gheţurile arctice şi spre tărâmuri ale Soarelui arzător. Spre deşerturi şi spre mări învolburate. În fiecare dimineaţă îmi pun aceeaşi magică întrebare, care e totodată titlul cărţii mele: «Unde mergem data viitoare?»

Paul N6PSE: Martti, crezi că Don Miller W9WNV a fost tratat corect de comunitatea DX? Ar trebui să-i spunem «bine ai revenit!»? Eu personal cred că noi cu toţii mai avem multe de învăţat de la Don Miller.

Martti OH2BH: Societăţi diferite reacţionează diferit. Don Miller a fost idolul meu în acei ani şi va rămâne mereu astfel. El a revenit şi şi-a reglat conturile. L-am întâlnit de câteva ori şi ţin legătura cu el. A fost o stea strălucitoare a DX-ului timpului său şi multe dintre afirmaţiile sale din acele vremuri par la fel de adevărate şi acum. Toată lumea ar trebui să citească Handbook-ul său DX. Să sperăm că va reveni pe scenă la fel cum a făcut-o în anii ’60. Vremurile bune se pot întoarce. Don Miller nu s-a plâns vreodată de pailapurile europene. El a fost unic în felul său.  

Paul N6PSE: Martti, ai putea să ne împărtăşeşti amintirile tale despre eroii DX ai anilor ’60, cum ar fi Don Miller, Gus Browning şi Lloyd şi Iris Colvin?

Martti OH2BH: Într-adevăr, cercetând în profunzime vieţile celor pe care încă îi preţuim în domeniul DX-ului, eu cred că reiese cu claritate adevărul că DX-manii sunt nişte visători – ei visează la antene mai mari, la piloni mai înalţi ... şi că dacă eşti suficient de tânăr pentru a putea aştepta suficient de mult vei răzbate în frunte ... Ca director al Fundaţiei Yasme şi în spiritul original al Yasme încerc împreună cu colegii mei să perpetuez moştenirea Zilelor de aur ale DX-ului, pentru a îmbunătăţi lucrul DX din zilele noastre. Ca dovadă numeroasele distincţii pe care urmează să le anunţăm chiar în preajma acestui Crăciun, în spriritul lui Lloyd şi Iris.
Dar acum viaţa e diferită – multe dintre lucrurile uzuale ale anilor 60 nu mai sunt adecvate astăzi. Trecutul sau spiritul anilor de început ar trebui folosiţi doar ca un decor sau ca un fundament pentru înţelegerea mai bună a prezentului. Ca să-ţi dau un exemplu, două lucruri mă miră în sens pozitiv. Eroii noştri din anii începuturilor au făcut totul fără niciun ajutor şi au petrecut lungi perioade de timp în ţările vizitate. Adu-ţi aminte, numărul total al legăturilor lor era destul de modest, comparativ cu maşinile de produs QSO-uri multiband/multimod de acum – ei adunau doar câteva mii de legături.
Să-ţi împărtăşesc o amintire care mi-e dragă: LLoyd şi Iris erau activi din Walvis Bay ZS9 – pe vremea aceea o ţară nouă. Eram în Namibia împreună cu N7NG pentru a participa în CQWW Contest cu indicativul V51Z. Namibia fiind situată aproape de Walvis Bay am luat un mic avion pentru a-i vizita pe Lloyd şi Iris. Am observat că în noul lor bug cu memorie au programat ca butonul «TU» să includă după fiecare QSO şi «CQ de W6KG/ZS9». În timp ce ceilalţi se bronzau afară sub razele Soarelui african eu m-am strecurat înăuntru şi am şters din memorie partea cu «CQ», lăsând numai «TU». QSO-urile celor doi s-au scurtat şi a fost amuzant să-i aud în  ziua următoare pe soţii Colvin împărţind legături într-o manieră realmente rapidă. Deşi aveau deja nişte ani la activ, probabil că nici n-au observat diferenţa. Şi oricât de ciudat ar părea, după decesul lui Lloyd şi Iris Wayne N7NG a ajuns preşedinte al Yasme, iar eu primul director al fundaţiei din afara Statelor Unite.
Auzind acum anumite DXpediţii care şi-au programat propriul indicativ după fiecare QSO îmi amintesc de acea împrejurare deosebită. În unele momente FT5ZM proceda astfel. Multe expediţii majore şi-au standardizat procedurile de operare până la cele mai mărunte detalii, inclusiv mesajele lor computerizate. FT4TA a fost una dintre acestea – felicitări! Cine ştie, poate că K1N va fi următoarea?

Paul N6PSE: Martti, ARRL ia în considerare modificarea regulamentelor sale DXCC în privinţa operării de la distanţă prin intermediul internetului (remote). Nouă amândurora ne place acest mod de lucru, ca amuzament şi ca activitate DX. Care ar fi decizia pe care ai dori s-o ia ARRL-ul în această chestiune?

Martti, OH2BH: E simplu, nu poţi pune stavilă progresului! Îmi aduc aminte de vremea în care Veteranii erau furioşi nevoie mare atunci când internetul a pătruns în lumea radioamatorismului. Ar fi dorit să-l oprească. Îmi amintesc de LA5QK, acum SK, care dorea să limiteze concursurile la folosirea exclusivă a manipulatorului simplu. Orice s-ar spune, operaţiunea remote este la îndemâna fiecăruia şi a tuturor. Ea prezintă numeroase avantaje, mai ales pentru cei care din diverse motive nu au posibilitatea de a-şi instala o staţie de top. Este regretabil că în această chestiune ARRL se dovedeşte a fi o organizaţie de veterani, care creează mai multe oprelişti decât oportunităţi. Ar trebui să se întâmple exact invers.
Mulţi dintre noi lucrăm remote pentru propria noastră plăcere şi pentru educaţia noastră tehnică – suntem cunoscuţi ca promotori ale celor mai noi cuceriri ale tehnologiei, şi adeseori chiar pretindem că jucăm un rol în dezvoltarea acestora. Este mai puţin important dacă lucrul remote se încadrează sau nu în regulamentele DXCC. Într-o bună zi, într-un viitor nu prea îndepărtat, se va încadra.

Paul N6PSE: Martti, DXpediţiile din zilele noastre au deseori 14-20 de operatori care lucrează timp de două săptămâni pe benzile de la 10 la 160 de metri, făcând peste 100000 de legături, cu cheltuieli de multe sute de mii de dolari (sau Euro). Nu crezi că lucrurile au mers prea departe? N-ar trebui oare să revenim la echipe mai puţin numeroase, cu ţeluri şi aşteptări mai modeste?

Martti OH2BH: E indicat să avem varietate, o gamă largă de performanţe DX – una nu ar trebui s-o excludă pe cealaltă. Pentru un spectacol de anvergură ai nevoie de o distribuţie pe măsură. Anumite DXpediţii care au loc o dată la 20 de ani trebuie să fie bine organizate şi oferite tuturor DX-manilor care au nevoie de ele. De aceea, cu cât sunt ele mai majore cu atât sunt mai utile. Iată de pildă iniţiativa lui ON4WW care plănuieşte o DXpediţie solitară pe Bouvet timp de trei luni. Ce minunate trei luni ar fi pentru noi toţi şi cum ar ridica ele sensul aventurii unei DXpediţii la noi înălţimi!
Acestea sunt extreme, dar ele sunt necesare – la fel cum sunt necesare şi spectacolele DX obişnuite. De ce merg oare oamenii în DXpediţii? Cred că factorul «aventură» este una dintre raţiunile care ne îmboldesc să pornim, indiferent de anvergura show-ului. În afară de atracţia aventurii, care ar putea fi celelalte motive? După 50 de ani de căsnicie şi de DXpediţii soţia mea a venit cu o altă idee. DXpediţiile reprezintă doar o parte a spectacolului radioamatorismului. Cei ajunşi pe scenă voi dori mereu să reapară, iar şi iar, ca vedetele celui mai de succes spectacol de pe Broadway – ei sunt Fred Astaire-ii zilelor noastre.
După debarcarea pe FT5ZM (expediţia pe ins. Amsterdamşi în curând pe K1N (ins. Navassa) aceşti băieţi sunt ahtiaţi să ajungă din nou pe scenă. Susţinerea e cam aceeaşi, la fel ca şi actorii! E bine că ei fac asta, câtă vreme se pare că au parte de distracţie şi de resurse şi, în plus, le place ceea ce fac. Ei sunt distribuţia de astăzi a rolurilor lui Gus Browning şi Lloyd Colvin – deşi nu se ridică chiar la nivelul lui Don Miller, atunci când e vorba de capacitatea de a-i accepta pe oameni aşa cum sunt.  Dar acele zile şi probleme se vor pierde curând în zare, pe măsură ce le facem loc noilor interpreţi, noilor staruri. Aşa a fost dintotdeauna şi aşa fi-va de-a pururi. Amen. […]

Paul N6PSE: Martti, în numele comunităţii DX recunoscătoare îngăduie-mi să-ţi mulţumesc pentru tot ce ai făcut pentru această comunitate în ultimii 50 de ani. În repetate rânduri ai oferit multora dintre noi «ţări noi», întotdeauna cu un semnal puternic şi cu marea încântare care răzbătea din glasul tău. Îţi mulţumesc şi pentru a fi dedicat timp din programul tău încărcat de călătorii şi concursuri pentru a împărtăşi ideile tale cititorilor blogului meu.
....................................................................................................................
Paul S. Ewing N6PSE, realizatorul acestui interviu, a fost autorizat în 1982 şi s-a dedicat serios DX-ului din 1992. Îi place să călătorească şi să participe la DXpediţii. Palmaresul său este bogat: a fost lider al DXpediţiei YI9PSE în Kurdistan-Irak din 2010, co-lider al DXpediţiei ST0R în Sudanul de sud din iulie-august 2011 (prima activare a noii entităţi DXCC), membru al DXpediţiei 3D2R pe ins. Rotuma din septembrie-octombrie 2011 şi al echipei ET3AA activă din Etiopia în decembrie 2011, membru al echipei 7O6T din ins. Socotra, Yemen în mai 2012, co-lider al DXpediţiei 3D2C pe Conway Reef în septembrie 2012, membru al DXpediţiei XZ1J în Myanmar în noiembrie 2013, co-lider al proiectatei DXpediţii pe insulele Sandwich de sud şi Georgia de sud în ianuarie 2016. Paul este fondatorul Intrepid-DX GroupNorthern California DX Club i-a decernat în 2012 titlul de «DX-manul anului». A operat din Turcia, Egipt, Serbia, Macedonia, Albania şi Montenegro şi l-a vizitat pe părintele Apollo SV2ASP/P pe muntele Athos. A călătorit deseori în Coreea de nord şi depune eforturi pentru realizarea unei DXpediţii.

(Surse: blogul lui Paul N6PSE, imagini preluate şi din articolul «Martti Laine, o legendă vie», QRZ.com, colecţia de QSL-uri YO4PX. Linkurile conduc spre unele articole publicate pe această pagină: «Martti Laine, o legendă vie», «Gânduri înaintea DXpediţiei FT5ZM», «DXpediţie franceză pe ins. Tromelin (FT/T)», «Don Miller W9WNV sau Destinul unei stele căzătoare», «YASME: DXpediţiile lui Danny Weil şi ale soţilor Colvin», «Speranţe pentru insula Navassa KP1!»)

*   *   * 
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved