05 August 2016

Dronele şi ciocănitoarea blestemată
Radioamatorii mai vârstnici îşi amintesc cu siguranţă de răpăiala ca de mitralieră care se abătea pe unde scurte atunci când îţi era lumea mai dragăîn toiul unui taifas cu un amic din YO sau din străinătate, pe frecvenţa unei DXpediţii sau în timp ce filai benzile în căutarea unei activităţi speciale a cărei apariţie iminentă fusese anunţată în publicaţiile de specialitate. Zgomotul de bandă largă acoperea totul, niciun semnal nu avea şanse să mai răzbată de sub ţăcăniturile isterice de S9+++ ale «ciocănitorii» (Woodpecker), cum fusese poreclită de radioamatorii terorizaţi de acest radar sovietic over-the-horizon (OTH).
Denumirea îşi are originea în numele popularului personaj de benzi desenate Woody Woodpecker creat de Walter B. Lantz în 1940, prezent şi în desene animate difuzate la TV cu începere din 1957. Cu toate protestele organizaţiilor, cluburilor şi mai cu seamă ale IARU si ITU radarul şi-a continuat nestingherit teribila acţiune între iulie 1976 şi decembrie 1989.


Walter B. Lantz în 1990 cu imagini ale personajului creat de el

Sistemul botezat Duga (în limba rusă: Дуга = arc, boltă) făcea parte din reţeaua sovietică de alertare rapidă a rachetelor antibalistice (anti-ballistic missiles, ABM). Au fost instalate două radare Duga operaţionale, unul lângă Cernobâl şi Cernihiv în fosta republică sovietică ucraineană, celălalt în partea estică a Siberiei. 

Puterile de emisie ale celor două Duga erau extrem de mari, depăşind în anumite momente 10 MW, ele emiteau în benzile de unde scurte ale spectrului radio. Apăreau pe neaşteptate şi baleiau aparent aleatoriu frecvenţele cu un zgomot la 10 Hz, întrerupând emisiunile staţiilor de radiodifuziune, deranjând radioamatorii, comunicaţiile aviaţiei comerciale, transmisiunile utilitare, ceea ce a dus la mii de reclamaţii provenind din numeroase ţări din lumea întreagă. Semnalele erau într-atât de perturbatoare încât anumiţi producători de aparatură de radioamator şi de televiziune au început să includă «atenuatoare de ciocănitoare» (Woodpecker Blankers) în schemele echipamentelor pe care le proiectau.



Semnalele a căror paternitate nu fusese oficial revendicată au dat naştere la numeroase teorii conspiraţioniste, cum ar fi încercarea sovieticilor de a controla minţile oamenilor sau experimente pentru controlul vremii (teoriile de acest gen au proliferat şi pe seama HAARP, vezi articolul Legendarul HAARP între dispariţie şi supravieţuire). Cu toate acestea numeroşi experţi şi radioamatorii şi-au dat rapid seama despre ce este cu adevărat vorba. Serviciile de informaţii ale NATO au şi fotografiat Duga ucraineană, care a primit numele de cod STEEL WORK sau STEEL YARD. Teoria a fost confirmată şi public după căderea Uniunii Sovietice.

Recent Anthony Cake HB9EIG/G1RUL (fiul lui Brian Cake KF2YN, autorul lucrării editate de ARRL Antenna Designer’s Notebook) a întreprins o călătorie la una dintre locaţiile Duga din Ucraina pentru a folosi monstruoasa construcţie ca o cursă de obstacole pentru pilotajul dronelor.
Iată videoul realizat cu acest prilej, în care apar piloţii Tommy Tibajia, Steele Davis, Chad Nowak şi Kevin Doughery filmaţi de o echipă sub conducerea producătorului Chad Kapper şi beneficiind de sponsorizarea Immersion RC şi a Ucrainian Association of Drone Racing (UADR).
(Documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: Wikipedia, ARRL, YouTube)



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved