27 August 2016

Pădurea radioamatorilor, istorie şi prezent
«Silent Keys Forest (silent key literal: manipulator tăcut, amuţit, în jargonul «hamilor»: radioamator decedat) îşi are originea în ideea încolţită în mintea regretatului Ozzie Ostin 4X4CW, care dorea să înfiinţeze o pădure memorială pentru toţi radioamatorii lumii. Era un om al radioului, fost căpitan în Forţele Aeriene sud-africane, care ulterior a servit în Forţele de apărare ale Israelului (Israel Defence Forces, IDF). De asemenea el a fost primul radioamator autorizat oficial în Israel.

După câţiva ani lui Ozzie i s-a alăturat şi Shimshon "Sammy" Lotan 4X4GF, în efortul de a dezvolta şi implementa această idee, laolaltă cu Tuvia Greengross 4X4GT, Shlomo Menuhin 4X1AS, Ahron Kirschner 4X1AT şi Arieh Sourkiss 4X6UO. În anii 1983-1984 4X4CW, 4X4GF, 4X1AS, 4X4GT, 4X1AT şi 4Z4ZB s-au întâlnit în Shoresh cu oficialităţi din conducerea Israeli Amateur Radio Club (IARC), asociaţia naţională a amatorilor israelieni şi fiecare dintre cei menţionaţi şi-a asumat să contribuie la plantarea a 100 de pomi, astfel că proiectul a început să se concretizeze.

4X4GF, un veritabil "buldozer", de profesie ghid turistic, cunoscut pentru tururile prin ţară cu autovehiculele pe care le organiza lunar, a reuşit să avanseze proiectul pentru a se ajunge la faza de implementare. Împreună cu 4X1AT a aranjat o întâlnire în Ierusalim cu şeful Departamentului de împădurire al Jewish National Fund (a se vedea mai jos) şi după câteva noi întâlniri a fost identificat un sit pe dealurile Ierusalimului situat între Modi’in şi creasta Hadid din pădurile Ben-Shemen.

Un radioamator va căuta întotdeauna să găsească o locaţie bună din care semnalele sale să poată "răzbate" în cele mai bune condiţii – şi, iată, acel loc a fost găsit. În ziua de 22 octombrie 1985 în prezenţa demnitarilor din partea guvernului şi a Jewish National Fund a fost fixată prima piatră de hotar pentru primii 1000 de pomi. Următoarele două pietre de marcaj au fost dedicate ulterior memoriei lui 4X4CW şi 4X4GF.

Scopul pădurii este acela de a oferi un loc pentru plantarea de pomi în memoria radioamatorilor care au decedat, dar şi spre cinstirea celor aflaţi în viaţă. Este o locaţie propice organizării unor evenimente festive, pentru întâlniri ale radioamatorilor şi pentru activităţile Field Day. De asemenea poate fi utilizat şi pentru campament.

Sperăm ca fiecare radioamator din Israel şi din lume va avea cel puţin un pom plantat în SKF. Vă rugăm să ne ajutaţi să plantăm mai mulţi pomi. Este relativ uşor să ajungi în locul respectiv, care este binecuvântat cu o privelişte superbă. Pentru fiecare o mie de pomi plantaţi este ridicată o nouă piatră de marcaj sau o masă de picnic utilată pentru grătar.

Sunt planificate noi activităţi Field Day din Silent Keys Forest care vor fi prezente în eter cu indicativul special 4X4SKF. Nu uitaţi că împreună cu un QSL special se oferă şi un certificat pentru fiecare donaţie de pomi dedicată cinstirii unei persoane.
Ne vom aminti de colegii noştri radioamatori care ne-au părăsit, memoria lor va fi păstrată vie în sufletele noastre.»  (Sursă:  pagina de internet a IARC)



De mulţi ani cel care se ocupă de păduricea radioamatorilor este dl. Shalom Barak-Bacalu 4Z4BS, originar din România şi fireşte vorbitor de limba română, care deţine şi funcţia de secretar al IARC, asociaţia radioamatorilor din Israel. Am apelat la bunăvoinţa domniei-sale pentru a dedica plantarea a doi pomişori în memoria părinţilor mei decedaţi şi, prin ei, a familiilor lor victime ale Holocaustului (fie-le amintirea binecuvântată), iar soţia mea şi cu mine am dedicat alţi doi pomi pentru sănătatea noastră şi a familiei. Este aşadar important de reţinut că în afară de dedicarea plantării unor pomişori pentru persoane decedate, în care caz se menţionează in memory of (urmat de numele şi indicativul persoanei SK dacă există şi un indicativse pot face acum dedicaţii şi pentru radioamatori sau neradioamatori în viaţă (rude, prieteni), şi atunci pe certificat va apare menţiunea in honor of ...



Dl. Shalom Barak-Bacalu, deşi acum octogenar, a rezolvat solicitarea mea cu o remarcabilă operativitate. Procedura este cât se poate de simplă: se completează un formular de cerere care se obţine prin e-mail  de la 4Z4BS (4z4bs@walla.com). Formularul  - completat cu numele şi indicativul propriu, numărul de pomi dedicaţi, numele complet al persoanei onorate, numele şi indicativul donatorului precum şi numele şi adresa poştală la care se aşteaptă primirea certificatului - se expediază tot prin e-mail, iar taxa de 10 USD pentru fiecare pomişor plus 2 USD pentru cheltuielile de expediere a certificatului se trimite prin poştă la adresa lui 4Z4BS indicată în josul formularului. (Pentru expedierea sumei eu am folosit o scrisoare recomandată, având în vedere că suma este prea mică pentru a se apela la alte căi de expediere, cum ar fi cont bancar, Western Union sau PayPal.)

Suma primită este depusă la Fondul Naţional Evreiesc (JNF), de unde se obţine certificatul completat cu datele furnizate de solicitant, iar 4Z4BS se ocupă şi de ambalarea certificatului şi de expedierea prin poştă. 
Cred că îmi revine şi sarcina de a încerca să risipesc o posibilă confuzie privind identificarea dedicaţiilor: menţionarea numelui donatorului şi a persoanei onorate apare exclusiv pe certificatele emise de JNF şi pe lista întreţinută pe saitul IARC. Pomii din pădurice nu sunt marcaţi cu niciun însemn şi nici nu există alei dedicate unor anumite grupuri de radioamatori pe criteriul apartenenţei lor la o ţară sau alta. Gestul are o încărcătură de simbolism şi spiritualitate. 


Conform paginii IARC în Silent Keys Forest au fost plantaţi până acum 4917 pomişori, iar lista donatorilor şi a persoanelor onorate, decedate sau în viaţă, poate fi consultată la această adresă. Dintre aceştia următorilor radioamatori din România sau originari din România le-au fost dedicate plantări (în ordinea originală de pe lista IARC): George Craiu YO3RF, Dem Dascălu YO8DD, Vasile Manolescu YO4XF, Mihail Popescu YO3PI, Andrei Giurgea YO3AC, Radu Bratu YO4HW, Nicolae Stanciu YO3GNO, Dick Schmidt YO7VS, Dan Popana YO4CPQ, Protopopescu Ioan YO8FR, Vasile Ciobăniţă YO3APG, Alexandru Nikita YO4AVD, Ioan Pop YO6AWR, Gil Stănciulescu YO3DZ, Octavian Nutiu YO9ANV, Florin Ionică YO3YB, Iustin Bejan YO3DAJ, Dan Antoni YO3ZA, Mihai Tanciu YO3CV, George Pataki WB2AQC ex YO2BO, Francisc Grünberg YO4PX, Laurian Iliescu YO4QZ.

Jewish National Fund, Fondul Naţional Evreiesc – în ebraică Keren Kayemeth LeYisrael – a fost fondat în 1901, fiind cea mai mare organizaţie ecologică din ţară şi cea mai veche organizaţie ecologică din lume. Ea promovează economia acvatică, împăduririle, educaţia, dezvoltarea comunitară, turismul şi cercetările ştiinţifice din Israel. JNF a plantat 240 de milioane de pomi şi este responsabil pentru administrarea preţioaselor păduri ale ţării. În 2002 Fondului Naţional Evreiesc i s-a decernat Israel Prize - cel mai prestigios premiu naţional - pentru toate realizările şi contribuţiile sale deosebite în beneficiul societăţii şi al Israelului.
Prin eforturile JNF Ierusalimul a avut şansa de a fi primul oraş din Israel care să fie înconjurat de parcuri, ca parte a planului de ameliorare a calităţii vieţii din oraş şi de protecţie a mediul său natural înconjurător. "Inelul Ierusalimului" este un nou parc metropolitan care se întinde pe circa 1500 de hectare şi încercuieşte capitala dinspre nord, vest şi sud. Parcul prezervează situri antice, oferind o varietate de oportunităţi de agrement şi recreere, inclusiv poteci pietonale, drumuri pentru biciclişti şi locuri de picnic.


Dar lupta se duce de decenii şi pentru crearea unor păduri în deşertul Negev, 
după cum se poate vedea în videoul de mai jos.

 (Traducere, adaptare, completări de YO4PX. Surse: pagina IARC, Jewish National Fund, Wikipedia, Google Images, YouTube)

Alte articole despre Israel şi radioamatorismul din Israel:
Invitaţie la Holyland Contest (2012201320142015)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved