07 December 2016

Prima punte radio peste Atlantic
O activitate specială radioamatoricească va comemora în data de 11 decembrie cea de a 95-a aniversare a primei recepţii radio transatlantice în unde scurte care a avut loc între Greenwich, statul Connecticut, S.U.A. şi Scoţia. O şcoală aflată în apropierea locaţiei originale va găzdui evenimentul. American Radio Relay League (ARRL)Radio Society of Great Britain (RSGB) şi Radio Club of America (RCA) sponsorizează în parteneriat această activitate specială, la care va participa şi Greenwich Historical Society.
În ziua de 11 decembrie 1921 recepţionarea unui mesaj radio de către staţia oficială experimentală din Minton Cronkhite, Scoţia, transmis de la staţia 1BCG, instalată într-un micuţ shack situat la intersecţia dintre Clapboard Ridge Road şi North Street din Greenwich, Connecticut a deschis era comunicaţiilor globale.

Recepţionarea în Scoţia a semnalelor emise de 1BCG a fost o parte a celei de a doua serii de teste transatlantice întreprinse de ARRL. Pentru operarea staţiei de recepţie din Scoţia a fost desemnat Paul Godley 2ZE, care s-a deplasat în Marea Britanie pentru a superviza instalarea echipamentului. Lui Godley i s-a alăturat pe un câmp din Ardrossan la sud-vest de Glasgow D.E. Pearson, inspector districtual al Companiei Marconi.

Paul Godley 2ZE la senectute

După cum relatează Michael Marinaro WN1M în articolul «The Transatlantic Tests» publicat în ediţia din decembrie 2014 a revistei QST «cei doi au încercat să se apere de vântul puternic şi de ploaie adăpostindu-se cu echipamentul într-un cort. Această staţie de recepţie expusă intemperiilor se compunea dintr-un receptor superheterodină regenerativă, o antenă Beverage cu lungimea de 396,24 metri (1300 de picioare) suspendată la 3,65 metri deasupra solului, baterii şi echipament auxiliar.»
În dimineaţa zilei de 11 decembrie semnalele telegrafice ale staţiei 1BCG, proiectată şi construită de membrii asociaţiei Radio Club of America, au fost recepţionate fără probleme pe lungimile de undă de 230 şi 235 metri (circa 1,3 MHz), ele fiind singurele semnale auzite în acea dimineaţă în Ardrossan. Până la încheierea experimentului au mai fost auzite alte opt staţii «pe scânteie» şi 18 staţii în telegrafie.



Operatorii activităţii speciale comemorative vor folosi indicativul special al lui Clark Burgard din Greenwich N1BCG (vezi aici pagina sa cu numeroase detalii tehnice) obţinut pentru a marca aniversarea unui crâmpei din istoria radioului. Clark a fost cel care a întreprins toate diligenţele necesare pentru realizarea acestei activităţi. Ea va începe duminică 11 decembrie la orele 12:00 UTC şi se va încheia în 12 decembrie 03:00 UTC. În cadrul activităţii se va încerca şi o legătură bilaterală între N1BCG şi GB2ZE operat de Jason O'Neil, GM7VSB din Ardrossan.
Operaţiunea N1BCG se va desfăşura în AM pe benzile de 75 şi 40 de metri, în CW şi SSB pe 40 de metri, în CW pe 30 de metri şi în CW şi SSB pe 20 şi 17 metri.
Frecvenţele aproximative sunt 3880 kHz (AM), 7290 kHz (AM), 7235 kHz (SSB), 7040 kHz (CW), 10112 kHz (CW), 14280 kHz (SSB), 14040 kHz (CW), 18125 kHz (SSB) şi 18088 kHz (CW).
....................................................................................................................
 O relatare mai amănunţită a evenimentului care a avut loc în decembrie 1921 se găseşte în cele două videouri realizate de Antique Wireless Association, prezentate în articolul «Testul transatlantic din 1921» publicat în septembrie 2010. Republic cu această ocazie a aniversării  cele două videouri, împreună cu imaginea echipei 1BCG stând în faţa shackului din care a fost transmisă prima emisiune transatlantică din istorie. Pentru cei care ar dori să citească articolul integral el se găseşte la această adresă (nota mea, YO4PX).

E. V. Amy, John Grinan, George Burghard, E.H. Armstrong, Minton Cronkhite





(Traducere, adaptare şi completări de YO4PX. Surse: ARRL, arhiva acestei pagini, video Antique Wireless Association)

Alte articole despre istoria radioului şi a radioamatorismului publicate pe această pagină:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved