21 July 2017

O nouă tentativă pentru Legea parităţii radioamatorismului
În cursul anului 2015 a fost introdus succesiv în cele două camere ale Congresului Statelor Unite (Camera reprezentanţilor şi Senatul) proiectul de lege denumit «Legea parităţii radioamatorismului», care ar fi urmat să însărcineze Comisia federală pentru comunicaţii (Federal Communications Commission, FCC) să-şi extindă reglementările referitoare la acceptarea folosirii rezonabile a serviciului de comunicaţii de amator şi asupra comunităţilor locale, care se opun categoric instalării antenelor exterioare.
Dacă ar fi fost votată şi promulgată Legea ar fi solicitat Comisiei pentru comunicaţii să amendeze partea 97 a Regulamentului serviciului de amator pentru a aplica testul celor trei criterii PRB-1 cu scopul de a le include în reglementările asociaţiilor de proprietari, denumite deseori «convenţii, condiţii şi restricţii» (CC&Rs). Actualmente PRB-1 se aplică exclusiv în cadrul legilor şi ordonanţelor statale. FCC a avut reţineri în a extinde această protecţie juridică fără o îndrumare expresă din partea Congresului.

Fiind deosebit de interesată de promovarea acestei legi asociaţia naţională ARRL a adresat apeluri membrilor săi pentru a-i mobiliza să participe efectiv în calitate de co-sponsori la sprijinirea proiectului de lege prin trimiterea de scrisori de susţinere a reprezentanţilor lor din Congres. Totodată ARRL a realizat şi un filmuleţ de cinci minute intitulat «Legea parităţii – separând faptele de ficţiune» menit să lămurească publicul neradioamator în privinţa esenţei radioamatorismului şi a rolului important pe care radioamatorii îl joacă în situaţii de urgenţă şi să contracareze campania de mistificare şi denigrare orchestrată de temutele asociaţii de proprietari (house owners’ associations, HOA). Iată filmul în traducere YO4PX şi cu subtitrare de N2YO, publicat în octombrie 2015 în articolul «Legea parităţii radioamatorismului şi lupta pentru antenă»:


Din nefericire proiectul de lege nu a repurtat suficiente voturi din partea congresmenilor americani pentru a fi adoptat şi ulterior promulgat.
Acum se face o nouă tentativă şi se speră ca ea să conducă în sfârşit la obţinerea de drepturi importante pentru hamii care locuiesc în zone în care montarea antenelor întâmpină obstacole şi o carenţă de înţelegere.
Pagina ARRL anunţa la 13 iulie a.c. că Legea parităţii radioamatorismului din 2017 a fost depusă la Senatul S.U.A. în 12 iulie, marcând un nou pas înainte spre implementarea juridică a acestui document. Sponsorii proiectului de lege sunt senatorii Roger Wicker din partea republicanilor şi Richard Blumenthal în numele democraţilor. Legea va garanta pentru prima dată tuturor radioamatorilor care locuiesc în comunităţii cu reguli restrictive impuse de asociaţiile de proprietari sau care se supun unor reglementări ale unor terenuri aflate în proprietate privată dreptul de a instala şi menţine în stare de funcţionare antene exterioare lângă casele lor.  Proiectul înaintat Senatului, care poartă numărul S.1534, este identic cu cel depus la Camera reprezentanţilor sub nr. H.R. 555 şi care a fost adoptat de aceasta în ianuarie.

În textul proiectului Roger Wicker spune: «Radioamatorismul continuă să fie o parte esenţială a operaţiunilor în comunicaţiile de urgenţă. Locuitorii din Mississippi au constatat din proprie experienţă după uraganul Katrina felul în care radioamatorii pot realiza o reţea stabilă şi distributivă la dispoziţia primilor respondenţi şi a organizaţiilor de asistenţă în cazuri de dezastre, atunci când toate celelalte instrumente ale comunicaţiilor uzuale încetează să mai funcţioneze.»

Richrad Blumenthal, celălalt sponsor al proiectului adaugă: «Operatorii radio oferă un serviciu de nepreţuit, venind în sprijinul eforturilor comunităţilor lor locale atunci când asupra acestora se abat calamităţile şi liniile de alimentare cu energie electrică sunt căzute. Această iniţiativă bipartizană (propusă şi sprijinită de reprezentanţii ambelor partide politice din Congres – nota mea, YO4PX) va asigura că operatorii vor avea acces la instrumentele de care au nevoie pentru a răspunde primelor solicitări atunci când vieţi omeneşti sunt primejduite.»

Preşedintele Comisiei federale pentru comunicaţii (FCC) Ajut Pai şi-a exprimat în ianuarie aprecierea pentru proiect şi a spus că «acesta îi va ajuta pe radioamatori şi va marca paşi importanţi în direcţia promovării siguranţei publice», iar preşedintele ARRL Rick Roderick K5UR a transmis preţuirea Ligii faţă de sponsorii legii din Senat: «ARRL este recunoscătoare pentru sprijinul senatorilor Wicker şi Blumenthal pentru sponsorizarea acestei legi importante şi pentru străduinţa lor de a aduna voturile necesare în ultimii trei ani.

Legea, care prin formularea sa realizează un echilibru delicat între opiniile tuturor părţilor implicate, este rezultatul a luni de muncă, care au culminat cu acordul încheiat între ARRL şi Institutul asociaţiilor comunitare (Community Associations Institute, CAI), garantându-se pe de o parte dreptul la montarea unor antene exterioare eficiente şi protejând pe de altă parte îngrijorările asociaţiilor în ceea ce priveşte impactul estetic produs de aceste antene. Într-o declaraţie ARRL afirmă că aşteaptă să colaboreze cu conducerea bipartizană a Senatului şi a Comisiei comerţului pentru a obţine adoptarea legii Wicker-Blumenthal şi trimiterea acesteia pe biroul preşedintelui.

Pe pagina de internet a senatorului de Mississippi Roger Wicker a fost publicat un comunicat de presă intitulat «Wicker şi Blumenthal sprijină reglementarea parităţii pentru radioamatorism» cu subtitlul «Măsura va contribui la dezvoltarea comunicaţiilor de urgenţă în zonele rurale». Comunicatul se găseşte la această adresă.
(Prezentare de YO4PX. Surse info: ARRL, Southgate AR News, FCC, pagina senatorului Wicker S.U.A. Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.)

Alte articole pe aceeaşi temă:
 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved