13 July 2017

Un generator de loguri Cabrillo
Bruce Horn WA7BNM este cunoscut de concursionişti mai ales ca administratorul unei pagini extrem de complexe, minuţioase şi ingenioase, în care pasionaţii concursurilor pot găsi toate informaţiile necesare participării în marea majoritate a competiţiilor radio importante. Calendarele lui Bruce oferă o perspectivă pentru următoarele 8 zile, 12 luni, un calendar «perpetuu» valabil până în 2026 (!), un calendar pentru  concursuri statale şi interstatale din S.U.A., pentru concursuri CW 
(în care modul de lucru este prezent alături de alte moduri sau exclusiv), concursuri pentru pasionaţii lucrului cu putere redusă (QRP), datele-limită de prezentare a logurilor, un calendar «istoric» pentru denumirile şi datele retroactive ale concursurilor până în 2005 şi un calendar în care concursurile sunt ordonate alfabetic. Este important de subliniat că Bruce s-a îngrijit ca toate concursurile să fie prezentate cu regulamentele lor şi cu adresele de expediere a logurilor.
Există şi posibilitatea de abonare la un calendar săptămânal pe care Bruce îl expediază în format e-mail la cerere prin solicitare la adresa sa.
Însă acest material este dedicat nu minunatelor sale calendare (care se găsesc la această adresă), ci în primul rând unei alte contribuţii a lui Bruce Horn WA7BNM în folosul radioamatorilor: generatorul de loguri Cabrillo. Aplicaţia a fost primită cu entuziasm în 2004 de departamentul de concursuri al ARRL, care a recomandat-o celor interesaţi să devină competitori chiar şi în absenţa abilităţii de a prezenta loguri în formatul-standard. 

Dar mai întîi ce este formatul Cabrillo?
Acesta a fost creat de Trey (Robert) Garlough N5KO pentru a furniza o metodă de formatare a unor date coerente, unitare şi concordante pe care organizatorii să le poată folosi pentru procesarea logurilor de concurs prezentate. CQ, ARRL şi DARC au fost printre primii sponsori care au adoptat formatul Cabrillo, un concept însuşit şi de autori de programe de prim rang ca K1EA, N6TR, K8CC, W5XD, EI5DI şi alţii.
Din primele momente ale apariţiei sale formatul a fost recunoscut ca standardul de aur pentru logurile de concurs şi a revoluţionat lumea competitorilor în eter. Numeroase concursuri au dobândit astfel modalitatea de a accepta prezentări de loguri electronice şi de a automatiza procesarea verificării acestora. 
Un articol lămuritor intitulat «Prezentarea unui log de concurs electronic» cu subtitlul «Ce este formatul de log Cabrillo despre care am auzit?» a fost scris de Sean Kutzko KX9X şi publicat pe pagina ARRL.


 Antet Cabrillo pentru o staţie W/VE în ARRL DX Contest

Zona de QSO-uri a unui fişier Cabrillo pentru staţia W1AW în ARRL DX Contest

Răspuns tipic de confirmare a primirii logului transmis de robotul concursului

În ziua de 25 august 2014 World Wide Radio Operators’ Foundation  (WWROF) dădea publicităţii următorul comunicat:

«Suntem încântaţi să dăm o veste fantastică pentru competitorii din întreaga lume. Într-un nou exemplu de asumare continuă a misiunii noastre de a furniza sprijin şi surpraveghere pentru valorile unanim apreciate ale concursurilor radio WWROF vă anunţă că şi-a asumat proprietatea şi controlul Specificaţiei Cabrillo creată de Trey Garlough N5KO.».

Ca fapt divers: printre alte activităţi WWROF se ocupă şi de procesarea logurilor echipelor naţionale participante în Campionatul IARU, după ce organizatorii, consternaţi de conflictul declanşat între echipele naţionale ale Spaniei şi Germanei, au declarat că nu a stat în intenţia lor de a promova o competiţie într-atât de acerbă între acestea atunci când le-au introdus ca generatoare de multiplicatori şi că nu se vor mai ocupa de verificarea logurilor lor. Cu toate acestea rezultatele apar publicate în revista QST alături de scorurile celorlalţi participanţi care sunt certificate de verificatorii organizatorilor doar «din curtoazie faţă de comunitatea radioamatorilor» - după cum s-au exprimat organizatorii -, cu mulţumiri adresate organizaţiei private WWROF pentru faptul că şi-a asumat jurizarea logurilor staţiilor HQ.



Fără îndoială că participanţii în concursuri pasionaţi de această latură a hobby-ului s-au familiarizat deja de multă vreme cu formatul Cabrillo şi îl folosesc pentru a-şi înscrie electronic legăturile şi pentru a le prezenta organizatorilor, însă există numeroşi radioamatori care intră în concursuri doar sporadic, ocazional şi nu-şi propun câştigarea vreunui loc fruntaş. Unii le consideră un prilej de destindere în weekend, alţii «vânează» anumite entităţi, prefixe sau zone rare activate în concursuri ori îşi testează echipamentele. Bruce Horn WA7BNM a creat un instrument util acelor competitori care nu s-au familiarizat cu Cabrillo (Cabrillo Specification), dar doresc totuşi să-şi expedieze logurile în formatul necesar, din respect faţă de partenerii de QSO-uri şi cu intenţia de a fi prezenţi totuşi în clasamente cu scorul lor mic sau ca participanţi expeditori de loguri de control. (check log).

Una dintre ofertele lui Bruce (pentru Campionatul IARU) se găseşte la această adresă şi constă dintr-un formular-program online în care cei care au folosit logare pe hârtie sau un program de concurs care nu produce fişiere Cabrillo îşi pot înscrie legăturile manual. Procesul se realizează în patru etape: introducerea datelor iniţiale, introducerea datelor legăturilor, revizuirea/prezentarea logului, confirmarea). Programul formularului va efectua conversia informaţiilor înscrise într-un fişier Cabrillo regulamentar, iar prin apăsarea butonului Submit Info logul va fi expediat automat organizatorilor concursului în vederea verificării sale. Completarea rubricilor în  roşu este obligatorie. Utilizatorului i se va expedia o copie a logului formatat Cabrillo pentru a o păstra în arhiva sa. 


PASUL 1



«Folosiţi acest formular pentru a înregistra datele de log ale concursului CQ Worldwide DX Contest la care aţi participat în cazul în care aţi folosit logare pe hârtie sau un program de logare care nu produce loguri Cabrillo. Programul formularului va converti informaţiile dumneavoastră într-un log Cabrillo formatat corect şi îl va înainta organizatorului concursului în vederea verificării logului. Veţi avea posibilitatea de a vizualiza şi confirma conţinutului fişierului Cabrillo înainte ca acesta să fie expediat.»


PASUL 2

«Folosiţi casetele de mai jos pentru a vă înscrie comentariile şi datele QSO-urilor pentru concursul ... Veţi acea ocazia de a revedea şi verifica conţinutul logului Cabrillo înainte de a fi transmis organizatorului concursului. Completarea rubricilor în roşu sunt obligatorii.
QSO Data: Înscrieţi data QSO-ului în această zonă, câte un QSO pe rând. Fiecare dintre câmpurile de mai jos trebuie completat pentru fiecare QSO. Unul sau mai multe spaţii libere trebuie lăsate între fiecare dintre elementele QSO-ului. Toate datele şi orele trebuie înscrise în ora UTC. Dacă nu aţi înregistrat ora exactă a QSO-ului estimaţi-o pe cât posibil mai exact.
(Urmează un exemplu de înscriere a unui QSO – nota mea, YO4PX)
<Înscrieţi data QSO-ului dv. începând cu următorul rând. Nu ştergeţi acest rând.>»
(În cazul unor loguri cu un număr mai mare de legături autorul sugerează înscrierea iniţială a acestora într-un fişier Excel cu rubrici corespunzătoare celor din formular şi apoi copierea lor [Copy] şi transferarea în formular [Paste] pentru a se evita reînscrierea lor manuală - nota mea, YO4PX) 

PASUL 3

«Logul dv. Cabrillo complet este arătat în zona de text de mai jos. Revedeţi-l pentru a confirma dacă este corect. Puteţi face corecturi direct pe log. După ce v-aţi convins că logul este corect şi complet clic pe butonul Submit Cabrillo Log de mai jos pentru a-l prezenta organizatorului concursului.»

De la lansarea aplicaţiei sale în 2004 autorul acestui program a realizat formulare de conversie în Cabrillo actualizate şi pentru alte numeroase concursuri: ARRL, CQ, NCJ, VHF Sprints, All Asia, BARTG, HA DX, Oceania DX, RSGB, UBA etc. Aceste formulare pot fi accesate la adresa www.b4h.net/cabforms/. Organizatorii unor concursuri care nu figurează pe listă şi care doresc crearea unor formulare similare pentru competiţiile lor îl pot contacta pe Bruce Horn la această adresă.
(Documentare, prezentare, traduceri şi completări de YO4PX. Surse: pagina WA7BNM, ARRL, WWROF, QST, Wikipedia)


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved