01 September 2020

O scurtă istorie a shack-ului
Dr. Quentin Schulze, K8QS şi Thomas Dulisch WA9TDD au avut ideea de a realiza o succintă peregrinare, pe alocuri uşor ironică, prin istoria shack-ului, spaţiul în care radioamatorii se «refugiază» pentru a-şi exercita  pasiunea de a comunica pe calea undelor radio. Filmuleţul cu o durată de 29 de minute, care face parte din seria materialelor prezentate pe canalul lor de pe YouTube «Ham Radio Perspectives» rememorează nostalgic vechile imagini ale unor shack-uri folosite la începutul hobby-ului,  pentru a ajunge până în zilele noastre. 
Potrivit autorilor shack-ul nu este doar un mediu tehnologic, ci şi unul cultural, un loc care tinde să definească în dimensiunea sa fortuit limitată întregul spirit al celui care îl foloseşte, cu toate performanţele, amintirile, nostalgiile, bucuriile sau eşecurile trăite de-a lungul anilor. Shack-ul nu este un «loc» oarecare, ci un spaţiu magic,  din care radioamatorul se conectează cu lumea. În finalul filmului Quentin şi Thomas adresează spectatorilor o întrebare provocatoare: va dispărea oare shack-ul în epoca comunicaţiilor mobile?

Videoul «A History of the Ham Shack» este narat în limba engleză. Pentru obţinerea unei subtitrări în limba română (cu teribilele stângăcii inerente unei traduceri automate) se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală «Romanian». (nota mea, YO4PX)


(Introducere, comentariu şi prezentare de YO4PX. Sursă: Ham Radio Perspectives via QRZ.com)

Un articol pe aceeaşi temă:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved