30 May 2010

Noutăţi la QRZ.com
QRZ.com se află în continuă perfecţionare şi evoluţie. Ultima noutate care a cucerit aprecierile unui număr uriaş de radioamatori din întreaga lume a fost introducerea posibilităţii de a deţine practic o pagină personală în cadrul sistemului. Astfel caracterul de bază de date pentru adresele radioamatorilor s-a schimbat radical, QRZ.com a încetat astfel să fie doar o arhivă (e drept, una conţinând o cantitate uriaşă de informaţiiîn care în afară de administratorul arhivei nimeni nu are posibilitatea de a opera modificări. 

Prin extinderea implementată utilizatorul îşi poate acum înscrie toate informaţiile pe care doreşte să le aducă la cunoştinţa celor care îi acceseaza indicativul: modalitatea de primire şi expediere a QSL-urilor, datele sale biografice, aparatura pe care o foloseşte, istoria sa ca radioamator, performanţele obţinute, calitatea de membru în diverse cluburi, inclusiv imaginea QSL-ului său sau fotografii după dorinţă etc. Editorul de text în varianta Advanced nu este cu nimic mai prejos decât cele mai bune editoare de text existente, dispunând de toate instrumentele imaginabile pentru postarea unui text cu pretenţii. Pe QRZ.com funcţionează şi un contor de accesări (hit counter), dar pe propria pagină oricine îşi poate adăuga şi contorul său preferat (de exemplu Flag Counter, care detailează în plus şi numărul accesărilor pe ţări, statistica detailată a acestor accesări şi evoluţia grafică a acestora). Paginile pot fi accesate şi prin clic pe indicativele care apar pe clusterul DX Summit (atât pe indicativele staţiilor DX semnalate cât pe şi cele ale amatorilor care le semnalează).


La 26 mai 2010 Fred Lloyd AA7BQ, fondatorul QRZ.com a dat publicităţii un material prin care sunt anunţate două noi facilităţi cu care se va îmbogăţi saitul în câteva săptămâni:
«QRZ este încântat să anunţe două dezvoltări majore în evoluţia sa. După multe luni de extindere a programului şi a sistemului QRZ va oferi un logbook online, care va fi accesibil tuturor utilizatorilor săi radioamatori. În plus, anunţăm astăzi că QRZ va începe să elibereze diplome şi certificate pentru toate categoriile de activităţi în eter pe baza logurilor online şi a bazei de date a indicativelor.
Aceste noi facilităţi vor deveni disponibile publicului larg în doar câteva săptămâni, după parcurgerea unei perioade de testare si evaluare. Căutăm voluntari că să ne ajute în cursul testărilor iniţiale.

Logbook-ul QRZ
Logbookul nostru este pe deplin integrat sistemului saitului QRZ. Fiecare indicativ din baza noastră de date va deţine logul său personal, toţi membrii QRZ având posibilitatea de a înscrie legături în ele, precum şi de a aproba rapoarte de legături primite de la alţi radioamatori. În momentul în care un raport primit de la un corespondent este confirmat, legătura respectivă devine eligibilă pentru a fi creditată în vederea obţinerii diplomelor de operare. Sistemul Logbook va fi la dispoziţia tuturor radioamatorilor membri, indiferent dacă sunt sau nu abonaţi ai QRZ. Cu toate acestea, abonaţii vor dispune de posibilităţi suplimentare, inclusiv detalii extinse, căutări de «wildcard»-uri, încărcări şi descărcări, editare de text îmbunătăţită şi o evidenţă sistematizată a progreselor în realizarea condiţiilor unor diplome.
Toţi utilizatorii actuali ai XML Logbook Data vor avea acces la Logbook-ul online.  Abonamentul XML Logbook Data va include Logbook-ul online ca parte standard  a facilităţilor abonamentului. Abonaţii QRZ existenţi din categoriile PremiumPlatinum şi Data Only sunt de asemenea incluşi în actuala extindere. Preţurile abonamentului rămân aceleaşi, pachetul de bază XML Logbook Data costând doar 29,95 USD pe an.
Trebuie precizat din nou că nu este necesar nici un fel de abonament pentru a începe folosirea Logbook-ului QRZ. Utilizatorii îşi pot iniţia lista lor de legături din prima zi prin simpla lor înscriere în sistem. Un abonament poate fi achiziţionat în orice moment, iar informaţiile înscrise anterior rămân înscrise în log, indiferent de statutul iniţial al utilizatorului.

Diplome de operare QRZ
Complementar Logbook-ului nostru se va institui o pleiadă de diplome de operare bazate pe legături confirmate între membrii QRZ. În afara legăturilor confirmate direct pe QRZ programul nostru de diplome va recunoaşte şi credita legăturile confirmate de alte organizaţii, inclusiv eQSL, ARRL şi altele. O posibilitate de încărcare a datelor vă va înlesni înscrierea logurilor dumneavoastră deja existente în sistemul QRZ.
Pentru a inaugura programul nostru de diplome vom găzdui concursul QRZ-100, care va identifica primul utilizator al Logbook-ului care a realizat şi a obţinut confirmarea a 100 de legături în eter cu alţi utilizatori QRZ.

Nou forum QRZ Logbook
Dat fiind că ne aşteptăm la numeroase întrebări legate de Logbook, vom deschide o categorie dedicată de forum cu mai multe subcapitole. Voluntarii de testări şi evaluări vor avea şi ei un forum dedicat eforturilor lor.
Se caută voluntari de testare şi evaluare
Noul nostru sistem Logbook conţine mii de date ale codului noului program. Din multe puncte de vedere acest cod este la fel de complex sau chiar mai complex decât motorul datei de baze a indicativelor. Eliminarea  «bug»-urilor va necesita un efort de grup şi avem nevoie să recrutăm voluntari inimoşi care să ne ajute să depăşim această fază dificilă.  Toţi voluntarii ar trebui să fie operatori activi cu experienţă în menţinerea logbook-urilor, atât pe hârtie cât şi electronice. Vi se vor da sarcini simple de testare şi vi se va cere să raportaţi progresul pe care îl realizaţi.  Este foarte important să fiţi dispus să vă comunicaţi echipei rezultatele testului dumneavoastră, astfel ca orice problemă să fie rezolvată rapid.  Dacă doriţi să deveniţi voluntar al acestui efort de testare daţi-ne de veste la logbook-testing@qrz.com
Pentru a participa la dezbateri generale vizitaţi noul forum QRZ Logging and Contesting  
Mulţumiri şi 73,
Fred Lloyd AA7BQ
Publicist QRZ.COM»

ULTIMA ORĂ: QRZ Logbook a intrat de ieri 29 mai 2010 în faza a doua de testare. Facilităţile anunţate sunt deja disponibile pentru toţi membrii pe bază experimentală. A se observa modificările implementate pe structura paginilor - nota mea, YO4PX
*   *   * 


                             

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved