22 May 2010

UN ZÂMBEÎETE(20)

QRP-istul şi calculatorul său


Unul dintre QRP-iştii locali se abătu într-una din zile pe la mine prin parc. Îl vedeam cum bătea aleile în sus şi în jos, cu privirea tulburată şi cu fruntea năduşită. Şedeam pe o bancă, împreună cu Veteranul, încercând să decidem dacă să lucrăm expediţia antarctică care se anunţase prin calea lungă sau prin calea scurtă. Veteranul mi-a spus că ultima oară el i-a lucrat la apusul soarelui cu beamul îndreptat spre nord. Deşi nu eram prea convins că aceasta era cea mai bună metodă, mai puteai să spui ceva? Cine s-ar fi încumetat să-l contrazică pe Veteran? Nimeni! Niciodată ... dacă Veteranul a zis "beamul spre nord", apăi asta e, pui antena la zero grade şi basta!
Pe măsură ce mergea de colo-colo, QRP-istul se apropie încet-încet de locul în care şedeam. Am avut impresia că ar fi dorit să ne ceară sfatul, dar că îi e teamă. Aşa că l-am întrebat în cele din urmă care-i necazul, deşi ştiam bine că n-ar fi trebuit s-o facem. "Ah, nu-i cine ştie ce", răspunse el tărăgănat, "încerc să mă hotărăsc dacă să-mi cumpăr un calculator sau nu. Ce părere aveţi?" Ne-a cam luat prin surprindere cu întrebarea asta. De obicei, atunci când QRP-iştii afişează această privire gânditoare ei se îngrijorează de câte o DXpediţie ratată sau cercetează misterele regulilor DXCC. Dar acest QRP-ist era profund preocupat şi îngrijorat de problema calculatoarelor. Am hotărât să sar peste detalii şi să arunc pisica în curtea Veteranului. Acesta mă privi încruntat, apoi se întoarse spre QRP-ist.
"De ce-ţi trebuie calculator?", îl întrebă el, "vrei să-ţi ţii log electronic?" "Nu, nu pentru asta", răspunse QRP-istul ezitant, "deşi mi-ar place să am la dispoziţie toate informaţiile la o apăsare de buton. Dar îmi ţin logurile şi toate însemnările detailate pe hârtie, aşa că nu am cine ştie ce mare nevoie să le introduc şi într-un calculator. Am un vechi terminal CRT pentru conexiunea mea la cluster … asta mie-mi ajunge." Veteranul îl privi pe QRP-ist preţ de-o secundă, apoi mai făcu o încercare. "OK, atunci, dacă nu vrei să-ţi ţii logurile pe calculator, de ce vrei totuşi să-ţi iei unul?" îl întrebă. QRP-istul se uită la Veteran, apoi îşi întoarse privirea spre noi. "Am fost azi la club", răspunse el, "şi băieţii vorbeau despre DX-manii şi concursioniştii care au deja cu toţii calculatoare. Ziceau că toate concursurile pretind acum să ne prezentăm logurile în format Cabrillo! Şi mai spuneau că majoritatea DX-urilor vor fi lucrate în viitor numai pe bază de skeduri prearanjate prin e-mailuri. Şi că voi avea nevoie neapărat de calculator şi de conexiune de internet!" QRP-istul sări în picioare şi se holbă la noi, dar mai cu seamă la Veteran. "Acesta-i sfârşitul DX-ului", continuă el, "tipii cu calculatoarele cele mai rapide, cei care ştiu să bată la tastatură 60 de cuvinte pe minut şi care bântuie prin cele mai obscure saituri de pe internet, ei vor fi cei care vor lucra DX-ul. Ce rost va mai avea să filăm benzile, sau să urmărim clasterele? Toţi aceşti guru ai calculatoarelor vor fi pe internet, construind saituri alambicate, cu linkuri spre call-book-uri şi baze de date cu manageri de QSL-uri! Ei vor schimba e-mailuri între ei şi-şi vor fixa skeduri! Dacă nu avem licenţă în informatică, niciunul dintre noi nu va mai putea concura cu ei. Şi, pe deasupra, eu urăsc calculatoarele!" Şi zicând acestea, se aruncă pe bancă, convins că nu va mai putea lucra DX-uri în viaţa lui.
Veteranul se uită la mine, apoi se întoarse din nou spre QRP-ist. "Aceşti indivizi, cu calculatoarele lor puternice, cu conexiunile lor de internet fulgerătoare şi cu infinitele lor cunoştinţe despre web ... le cunoşti cumva indicativele?" QRP-istul răspunse fără ezitare: "Sigur că le cunosc, ele apar în toate revistele cluburilor, fiecare buletin de informaţii DX are o listă cu acele saituri minunate de DX care pot fi vizitate pe internet. Listele sunt pline de indicativele băieţilor ăştia, care controlează totul. Dar de ce mă-ntrebi?"

Veteranul îl privi pe QRP-ist drept în ochi: "Aceste indicative, ale celor care întreţin toate treburile alea grozave pe internet, le-ai auzit vreodată în benzi?" QRP-istul stătu un răstimp pe gânduri, apoi răspunse şovăitor: "Nu prea le-am auzit în ultima vreme ..." "Dar pe listele DXCC, sau WAZ, sau WPX le-ai văzut indicativele?" De astă-dată QRP-istul nu stătu mult pe gânduri: "Nu, niciodată. Care să fie explicaţia?" Veteranul răspunse simplu, aşa cum a mai făcut-o de atâtea ori: "Dacă ai întrebări de pus, înseamnă că nu vei pricepe răspunsurile." Apoi se întoarse spre mine şi începu să vorbească din nou despre avantajul căii polare nordice spre Antarctica. QRP-istul se ridică în picioare, se scărpină în creştet şi se îndepărtă cu o expresie confuză pe faţă.
Mii de tunete şi trăznete! Din nou bătrânul ne-a înfăţişat lucrurile într-o perspectivă neaşteptată. Când îl văzu pe QRP-ist dând colţul Veteranul conteni să vorbească despre propagare şi spuse: "Ştiţi cine a fost singurul care a făcut excepţie de la regula asta? VE1DX!" Am stat niţel să cuget. Veteranul avea dreptate. Fără nici o îndoială. Nu poţi contrazice nişte fapte. Vei pierde. De fiecare dată. DX-ul există!

*   *   *
ARHEOLOGII (folclor)
După ce au săpat anul trecut o groapă cu o adâncime de 3 metri oamenii de ştiinţă din New York au găsit urmele unei sârme de cupru cu o vechime de 100 de ani şi au ajuns la concluzia că acum 100 de ani strămoşii lor dispuneau deja de o reţea telefonică.
Nedorind să fie depăşiţi de colegii lor din New York arheologii din California au săpat în săptămâna următoare o groapă de 6 metri şi nu peste multă vreme în Los Angeles Times se putea citi: «După ce au găsit o sârmă de cupru cu o vechime de 200 de ani arheologii californieni au ajuns la concluzia că strămoşii lor dispuneau deja de o reţea de comunicaţii telefonice cu o sută de ani înaintea celor din New York.»
Peste o săptămână un ziar local din Ohio anunţa: «După ce a săpat o groapă de 9 metri în curtea sa de lângă Findlay, Ohio, Bubba, un arheolog amator a anunţat că nu a găsit absolut nimic. De aceea Bubba a ajuns la concluzia că acum 300 de ani Ohio dispunea deja de o reţea wireless


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved