01 August 2010


Criza adreselor de internet

În mai puţin de un an adresele de internet se vor epuiza, afirmă Asher Moses într-un articol publicat în 26 iulie 2010 în ziarul australian The Sydney Morning Herald.
Pe baza avertismentelor experţilor autorul materialului afirmă că lumea va rămâne curând fără noi adrese de internet, iar inacţiunea furnizorilor de servicii de internet ar putea duce la aplicaţii întrerupte şi la conexiuni de net mai scumpe.


Protocolul care se află la fundamentul netului, cunoscut sub denumirea de IPv4 oferă doar circa 4 miliarde de adrese IP – nu este vorba de nume de adrese, ci de secvenţa unică de cifre alocate fiecărui calculator, sait sau alt dispozitiv conectat la internet. Explozia numărului de utilizatori, de aparate şi de servicii de web pe internet a dus la situaţia în care au mai rămas disponibile în jur de 232 de milioane de adrese. Se prevede că acest stoc va fi epuizat în circa 340 de zile.
«Atunci când, acum 30 de ani, a fost dezvoltat protocolul IPv4 acesta a părut să fie o soluţie rezonabilă, care să poată furniza adrese suficiente, având în vedere că pe vremea aceea nu prea existau calculatoare personale. Ideea că telefoanele mobile vor avea nevoie şi ele de adrese IP nu i-a trecut nimănui prin minte, pentru că acestea nici nu fuseseră inventate, iar ideea că aparatele de aer condiţionat şi frigiderele le-ar putea dori şi ele ar fi părut de-a dreptul ridicolă», a spus John Lindsay, manager al furnizorului de servicii internet (ISP) Internode. 
Experţi ai internetului au găsit o soluţie acestei problemei acum mai mulţi ani, care presupunea trecerea pe un nou protocol, IPv6, în măsură să ofere trilioane de adrese, practic pentru fiecare locuitor al planetei. Dar majoritatea industriei internetului - inclusiv ISP-urile (prescurtare de la Internet Service Provider – furnizor de servicii de internet – nota mea, YO4PX)  şi saiturile - au fost reticente să facă investiţiile necesare pentru mutarea pe IPv6.
Situaţia poate fi comparată cu oraşul Sydney, care şi-a epuizat numerele de telefon folosind sistemul de 7 cifre, problemă care a fost rezolvată prin adăugarea unui 9 înaintea tuturor numerelor. Dar în cazul internetului soluţia este mult mai complexă, dat fiind că toate aparatele conectate la internet vor trebui reconfigurate sau modernizate.
Geoff Huston de la compania APNIC, care alocă adrese de internet pentru regiunea Asia-Pacific, a încercat să tragă un semnal de alarmă încă acum 10 ani.  El afirmă că una dintre cele mai mari obstacole în soluţionarea problemei constă în anvergura uriaşă a acesteia: toate aparatele care lucrează pe IPv4 vor trebui upgradate pentru a putea lucra pe IPv6, pentru că cele două versiuni nu sunt compatibile retroactiv. Consumatorii vor fi nevoiţi să-şi actualizeze softurile calculatoarelor şi ale echipamentelor de reţea şi,  în anumire cazuri, chiar că cumpere noi aparate.
Huston prevede că, odată adresele de internet epuizate, se va crea un soi de piaţă neagră a adreselor IP, în care serviciile care dispun de cea mai mare capacitate de plată vor fi în stare să obţină adrese în continuare, în vreme ce celelalte vor fi refuzate.
Ca o măsură de depăşire a impasului furnizorii de internet vor începe să-şi forţeze clienţii să folosească în comun adrese de internet, ceea ce va avea ca efect scoaterea din uz a aplicaţiilor web obişnuite. Huston a menţionat ca exemple ale unor astfel de programe care vor înceta să mai funcţioneze aplicaţiile web Gmail, Google Maps şi iTunes. Dacă nu adoptăm IPv6 internetul va deveni din ce în ce mai lent şi mai strangulat, iar aplicaţiile vor avea comportamente ciudate», a previzionat Huston.

Articolul complet poate fi citit aici.
(Sursă: The Sydney Morning Herald)

                         *   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved