20 August 2010


SpaceDaily.com a publicat un material despre trei oameni de ştiinţă, doi americani şi un german, care au descoperit un nou pulsar radio «ascuns» în datele colectate de Observatorul din Arecibo. Este prima descoperire din profunzimile spaţiului cosmic realizată de Einstein@Homeun program care foloseşte perioadele de pauză ale calculatoarelor de la domiciliu şi de la birouri a 250.000 de voluntari din 192 de ţări diferite, în căutarea undelor gravitaţionale provenite de la pulsari.

(Pulsarul este o stea foarte mică, cu o rază de 10-15 km, dar foarte densă, numită stea neutronică - rămăşiţă a unei stele care a colapsat -, ce emite energie sub forma unui flux de particule electromagnetice concentrat la polii magnetici ai stelei. Ţinând cont că axa magnetică a stelei nu coincide cu axa sa de rotaţie, radiaţia, privită dintr-un punct din spaţiu, este văzută aşa cum ar fi observată lumina unui far. Pulsarul poate fi detectat cu ajutorul unui radiotelescop doar când fluxul e îndreptat spre Pământ.)

Einstein@home se bazează pe SETI@Home,(SETI = Search for Extraterrestrial Inteligence) un program similar care caută semne de viaţă extraterestră în datele radiotelescopului de la Arecibo. Pe pagina sa de internet Einstein@home îşi descrie proiectul:

«Einstein a sugerat că noi trăim într-un univers plin de unde gravitaţionale. El a afirmat că stelele care explodează, care se ciocnesc cu găurile negre şi alte fenomene violente creează unde care modifică spaţiul şi timpul. Până de curând noi nu am detectat aceste unde, pentru că aceasta necesita instrumente suficient de sensibile pentru a putea măsura efecte foarte mici. Este ca şi cum s-ar încerca să se detecteze modificarea de distanţă dintre Pământ şi Soare egală cu lăţimea unui atom. Dar tehnologia s-a dezvoltat suficient pentru a verifica predicţia lui Einstin. Avem acum detectorii sensibili pentru a putea vedea aceste unde.»
Einstein@Home foloseşte calculatoarele private pentru a procesa datele. Proprietarii acestora pot descărca programul în calculatoarele lor, primind astfel datele de la un server central. Calculatoarele procesează datele în momentele în care nu sunt folosite pentru alte lucruri, de pildă pentru e-mail sau editare de text. Apoi, calculatoarele retrimit datele serverului şi primesc noi date destinate analizei. Saitul explică faptul că Einstein@Home nu afectează funcţionarea calculatoarelor şi colaborarea poate fi stopată în orice moment.

Imaginaţi-vă că veţi descoperi un nou pulsar, similar lui PSR J2007+2722 descoperit recent, o stea neutronică, care se roteşte de 41 de ori pe secundă, situată în Calea Lactee, la o distanţă aproximativă de 17000 ani lumină de Pământ, în constelaţia Vulpecula ... asta în timp ce aşteptaţi următoarea trecere a satelitului de radioamator sau o deschidere în banda de 10 metri ...
Întreaga poveste poate fi citită la http://tinyurl.com/29ggsb8
(Sursă: Southgate AR News, Wikipedia, saitul Einstein@Home)

*  *  *

(Despre un alt proiect interesant, care abordează într-o manieră diferită contactul cu inteligenţa extraterestră, puteţi citi în articolul publicat pe această pagină sub titlul 
WETI – ÎN AŞTEPTAREA  INTELIGENŢEI EXTRATERESTRE (Waiting for Extraterrestrial Intelligence). Am onoarea de a fi membru al WETI, aşteptând până la primirea unor veşti de la extratereştri producerea unui eveniment mai pământean, dar din păcate la fel de improbabil: reformarea din temelii a Federaţiei Române de Radioamatorism, prin instalarea la conducere a unui Consiliu de administraţie profesionist şi onest, dornic şi capabil să realizeze o astfel de reformă - nota mea, YO4PX)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved