07 August 2010

Misterul cifrelor pe unde
National Public Radio a găzduit un subiect interesant despre number stations. Dacă aţi ascultat deseori benzile de unde scurte probabil că aţi întâlnit staţii care transmit o succesiune de cifre şi v-aţi întrebat care este rostul transmisiunilor şi semnificaţia mesajelor. Materialul publicat de NPR încearcă să dezlege misterul:
Number stations sunt neautorizate, ceea ce face dificilă identificarea locaţiei lor, cu atât mai mult cu cât semnalele transmise în unde scurte se reflectă din ionosferă. De obicei ele transmit pe porţiuni de frecvenţe mai puţin ocupate de staţiile de radiodifuziune. Glasuri misterioase, mecanice, generate de simulatoare de voce enumeră interminabile şiruri de cifre – în engleză, cehă, rusă şi germană, dar se întâlnesc şi transmisiuni în codul Morse. Dar cine le ascultăDe multă vreme number stations sunt considerate ca făcând parte din operaţiuni internaţionale de spionaj. Este posibil ca spionii ruşi capturaţi recent în Statele Unite să-şi fi primit ordinele de la Moscova prin intermediul unei number station.

Mark Stout este istoricul oficial al Muzeului internaţional al spionajului. El afirmă că utilizarea acestor staţii neautorizate, a căror locaţie este incertă, nu a fost vreodată recunoscută în mod oficial de vreun guvern. Nimeni nu poate fi sigur când au început ele să transmită, este foarte probabil că staţiile sunt invenţii ale erei Războiului rece. Stout adaugă că oricât de avansată este criptografia modernă computerizată, bunele şi bătrânele unde scurte sunt deseori cea mai bună opţiune pentru a transmite mesaje destinate spionilor aflaţi în misiune. «Dat fiind că un mesaj poate fi difuzat pe o zonă atât de întinsă, acesta ar putea fi transmis unui agent aflat la mii de kilometri depărtareÎn plus, comunicaţiile prin calculator lasă aproape întotdeauna urme. Este cât se poate dificil să ştergi date de pe un hard disk sau de pe un memory stick. Dar în cazul mesajelor sosite prin number stations ai nevoie doar de un aparat de radio pe unde scurte, de creion şi de hârtie.»

Mii de entuziaşti curioşi din toată lumea au monitorizat emisiunile staţiilor misterioase, dar până acum nimeni nu a fost în stare să le decripteze mesajele. Stout spune că aceasta se întâmplă pentru că transmisiunile utilizează un sistem de încriptare imposibil de decodat, numit one-time pad, cheia de încriptare fiind total aleatorie şi schimbându-se odată cu fiecare mesaj.  Niciun analist criptograf nu a reuşit până acum să-i vină de hac unui astfel de sistem, niciunul.
Dar dacă totuşi doriţi să vă ocupaţi de number stations luaţi un aparat de radio de unde scurte şi începeţi să ascultaţi. Există şi o mulţime de saituri conţinând liste ale unor staţii care s-ar putea să fie în emisie chiar în acest moment.

Unele dintre aceste staţii transmit şi fragmente muzicale. In iunie 2016 a fost postat pe YouTube filmuleţul Music in number stations, cu înregistrări realizate între 1960 şi 2009:



Administratorul canalului YouTube Truthloader postează şi el în 2013 un material intitulat Number Stations: what on Earth is this noise?:



(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: NPR, YouTube)

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved