24 August 2010

Rock & Roll şi radioamatorism
Bob Heil este radioamator, K9EID, dar şi una dintre cele mai cunoscute persoane din lumea rock & roll-ului, şi nu pentru că ar fi un interpret muzical, ci pentru că a revoluţionat domeniul sonorizării. Experienţa dobândită în radioamatorism l-a făcut celebru în lumea muzicii.
Într-un material difuzat pe postul de televiziune KETC Ruth Ezell l-a prezentat pe Bob Heil în cadrul emisiunii Living St.Louis. Filmuleţul a fost postat şi pe YouTube.




Compania înfiinţată de el Heil Sounds a devenit renumită în producţia de microfoane şi sisteme de sonorizare de calitate. Totul a început prin colaborarea sa cu formaţia Eagle şi interpretul, compozitorul şi actorul american Joe Walsh, pentru care a produs o linie performantă de microfoane. Abilitatea sa de a înţelege ce doresc muzicienii pentru ca muzica lor să sune bine l-a făcut pe Bob să devină una dintre cele mai inovative şi respectate persoane în lumea audio-ului profesional.
S-a născut în Illinois în 1940 şi de mic copil a manifestat o pasiune pentru instrumentele cu claviatură, cântând mai întâi la acordeon, mai apoi la orgă.  La vârsta de 14 ani a început să cânte cu o orgă electrică într-un restaurant, iar ulterior pentru teatrul Fox, al cărui organist i-a predat lecţii timp de un an de zile şi apoi l-a lăsat să cânte în locul lui ori de câte ori avea alte angajamente. Dar înainte de asta a fost necesară reacordarea instrumentului, o operaţiune extrem de delicată, prilej cu care Bob a învăţat enorm despre producerea sunetului şi prelucrarea acestuia. În aceeaşi perioadă a obţinut şi autorizaţia de radioamator.

În 1966 şi-a deschis propriul magazin de instrumente muzicale, în care recondiţiona orgi electrice şi sisteme audio, pe care le închiria trupelor muzicale aflate în turnee care aveau concerte în localitate, folosindu-şi cunoştinţele dobândite în radioamatorism. Magazinul a devenit rapid cunoscut printre muzicieni, de la începători până la profesionişti. Numeroşi ghitarişti din Marea Britanie vizitau magazinul, pentru a cumpăra instrumente-unicat. Mixerele produse de Bob puteau fi echipate cu un număr opţional de canale, în funcţie de numărul microfoanelor folosite şi de posibilităţile financiare ale trupelor.

Următorul pas a fost producţia de antene parabolice pentru recepţia TV prin satelit, destinate regiunilor care nu puteau avea acces la recepţia posturilor TV pe cale tradiţională. O supriză a constituit-o decizia lui Bob de a vinde magazinul muzical, pentru a se dedica proiectării şi producţiei de microfoane destinate radioamatorilor, ceea ce a schimbat total piaţa aparaturii din domeniu prin calitatea emisiunilor obţinute. Aceasta se puteau măsura acum cu calitatea emisiunilor posturilor radiofonice. 

În acest moment al carierei sale prietenia cu Joe Walsh a condus la o nouă realizare. Fiind şi el radioamator, Walsh WB6ACU a făcut o descoperire uimitoare: microfonul creat de Heil pentru radioamatori producea o calitate de sunet superioară microfoanelor folosite de trupele muzicale. Supuse unei mici modificări, ele au pătruns în toate studiourile radiofonice, în industria spectacolelor, fiind preferate de o pleiadă impresionantă de artişti de prim rang.

În iunie 2006 Bob Heil şi soţia sa au fost invitaţi la ceremonia organizată de Rock & Roll Hall of Fame în Cleveland, Ohio, cu ocazia căreia Bob a fost înscris în Galeria celebrităţilor Rock & Roll, fiind singurul producător de aparatură audio căruia îi este dedicat un stand propriu în muzeul Galeriei. În domeniul tehnologiei audio Bob este un adevărat rock star.
(Documentare şi prezentare de YO4PX)


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved