24 august 2010

Rock & Roll şi radioamatorism
Bob Heil este radioamator, K9EID, dar şi una dintre cele mai cunoscute persoane din lumea rock & roll-ului, şi nu pentru că ar fi un interpret muzical, ci pentru că a revoluţionat domeniul sonorizării. Experienţa dobândită în radioamatorism l-a făcut celebru în lumea muzicii.
Într-un material difuzat pe postul de televiziune KETC Ruth Ezell l-a prezentat pe Bob Heil în cadrul emisiunii Living St.Louis. Filmuleţul a fost postat şi pe YouTube.

Compania înfiinţată de el Heil Sounds a devenit renumită în producţia de microfoane şi sisteme de sonorizare de calitate. Totul a început prin colaborarea sa cu formaţia Eagle şi interpretul, compozitorul şi actorul american Joe Walsh, pentru care a produs o linie performantă de microfoane. Abilitatea sa de a înţelege ce doresc muzicienii pentru ca muzica lor să sune bine l-a făcut pe Bob să devină una dintre cele mai inovative şi respectate persoane în lumea audio-ului profesional.
S-a născut în Illinois în 1940 şi de mic copil a manifestat o pasiune pentru instrumentele cu claviatură, cântând mai întâi la acordeon, mai apoi la orgă.  La vârsta de 14 ani a început să cânte cu o orgă electrică într-un restaurant, iar ulterior pentru teatrul Fox, al cărui organist i-a predat lecţii timp de un an de zile şi apoi l-a lăsat să cânte în locul lui ori de câte ori avea alte angajamente. Dar înainte de asta a fost necesară reacordarea instrumentului, o operaţiune extrem de delicată, prilej cu care Bob a învăţat enorm despre producerea sunetului şi prelucrarea acestuia. În aceeaşi perioadă a obţinut şi autorizaţia de radioamator.

În 1966 şi-a deschis propriul magazin de instrumente muzicale, în care recondiţiona orgi electrice şi sisteme audio, pe care le închiria trupelor muzicale aflate în turnee care aveau concerte în localitate, folosindu-şi cunoştinţele dobândite în radioamatorism. Magazinul a devenit rapid cunoscut printre muzicieni, de la începători până la profesionişti. Numeroşi ghitarişti din Marea Britanie vizitau magazinul, pentru a cumpăra instrumente-unicat. Mixerele produse de Bob puteau fi echipate cu un număr opţional de canale, în funcţie de numărul microfoanelor folosite şi de posibilităţile financiare ale trupelor.

Următorul pas a fost producţia de antene parabolice pentru recepţia TV prin satelit, destinate regiunilor care nu puteau avea acces la recepţia posturilor TV pe cale tradiţională. O supriză a constituit-o decizia lui Bob de a vinde magazinul muzical, pentru a se dedica proiectării şi producţiei de microfoane destinate radioamatorilor, ceea ce a schimbat total piaţa aparaturii din domeniu prin calitatea emisiunilor obţinute. Aceasta se puteau măsura acum cu calitatea emisiunilor posturilor radiofonice. 

În acest moment al carierei sale prietenia cu Joe Walsh a condus la o nouă realizare. Fiind şi el radioamator, Walsh WB6ACU a făcut o descoperire uimitoare: microfonul creat de Heil pentru radioamatori producea o calitate de sunet superioară microfoanelor folosite de trupele muzicale. Supuse unei mici modificări, ele au pătruns în toate studiourile radiofonice, în industria spectacolelor, fiind preferate de o pleiadă impresionantă de artişti de prim rang.

În iunie 2006 Bob Heil şi soţia sa au fost invitaţi la ceremonia organizată de Rock & Roll Hall of Fame în Cleveland, Ohio, cu ocazia căreia Bob a fost înscris în Galeria celebrităţilor Rock & Roll, fiind singurul producător de aparatură audio căruia îi este dedicat un stand propriu în muzeul Galeriei. În domeniul tehnologiei audio Bob este un adevărat rock star.(Documentare şi prezentare de YO4PX)


*   *   * 

Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved