24 November 2010

ZL8X în eter!
de Dieter Schuster DL8OH
Ultima oră - 6 decembrie 2010
ZL8X a făcut QRT azi dimineaţă în jurul orelor 17.00 UTC, după ultima operaţiune pe 160 de mebri. Ziua anterioară am folosit-o deja pentru dezasamblarea staţiilor şi a antenelor şi împachetarea lor în cutii.

Logul final nu este deocamdată finalizat, dar numărul QSO-urilor se cifrează în jurul a 148.500 de legături. Logul online va fi încărcat atunci când vom concentra logurile tuturor calculatoarelor.
Am deschis Online QSL Request System (OQRS). Puteţi introduce QSO-urile realizate de dumneavoastră pentru a solicita un QSL online. Veţi primi informaţii şi îndrumări privind această procedură pe saitul nostru.



Azi e miercuri şi ne aflăm în cea de a patra zi de activitate. Toate staţiile sunt operate şi aruncă semnale în eter 24 de ore din 24. Transiverele, amplificatoarele, calculatoarele şi antenele lucrează toate bine şi fără incidente.


Vasul Braveheart de-a adus din Tauranga, Noua Zeelandă pe insula Raoul, principala insulă a grupului Kermadec. Matt Jolly şi echipajul său ne-au asigurat o călătorie plăcută şi uşoară. Pacificul de sud s-a arătat mai mult sau mai puţin calm şi prietenos şi ne-a permis câteva operaţiuni home call/MM pentru cei dintre noi care am învins răul de mare.

Sosirea pe insula Raoul în zorii zilei ne-a permis să transportăm toate aparatele şi echipamentul de tabără pe insulă într-o singură zi. Am fost întâmpinaţi cu căldură de Jessica şi de echipa Departamentului Conservării de pe insula Raoul. Ei ne-au ajutat să ducem tot echipamentul în siguranţă pe locul de operare, aflat la 2 km. vest de punctul de debarcare. Următoarele două zile au fost ocupate cu multă muncă şi eforturi, toată lumea s-a dedicat construirii taberei, asamblării staţiilor şi montării antenelor.


Prima seară ne-am bucurat de un grătar perfect organizat de Departamentul Conservării, am petrecut câteva ore în discuţii interesante cu ei şi cu echipajul de pe Braveheart.

Asamblarea celor 8 staţii şi a celor 20 de antene nu a fost o treabă uşoară. La sfârşitul zile bilanţul arăta astfel:

16 metri: V160E, vertical la 28 m. înălţime

80 metri: 4square şi inverted V

40 şi 30 metri: 2 x 4squares pe fiecare bandă

10 şi 20 metri: cinci Spiderbeam (monobenzi) şi cinci VDA (Vertical Dipole Arrays)
6 metri: 5 elemente Yagi
Primul QSO a fost realizat în 19 noiembrie la orele 07.02 cu JA8ECS, au urmat alte 2799 de legături. În ziua următoare a mai rămas destulă treabă de făcut, aşa că abia 21 noiembrie a fost prima zi cu activitate completă. Pailapuri enorme şi aproape 16000 de QSO-uri s-au făcut în acea zi! Nopţile şi orele răsăritului sunt cele mai aglomerate ore. În timpul zilei pailapurile sunt ceva mai subţiri, dar totuşi majoritatea staţiilor sunt operate.

O parte a echipajului de pe Braveheart a ridicat cele două tabere cu corturi, generatoare şi bucătăria şi ne menţin motivaţi cu 3 mese pe zi, cu duşuri şi cu tot ceea ce avem nevoie. Şi oamenii de la Departamentul Conservării ne acordă mult sprijin. Din când în când ne vizitează şi ne oferă asistenţă.
Insula Raoul este un loc splendid din Pacificul de sud, cu o climă moderată, o vegetaţie abundentă, cu plante şi flori exotice. Mai ales arborele Pohutekawa (pomul de Crăciun al Noii Zeelande!) este acum plin de flori roşii. Mai trăieşte aici şi o specie specială de papagal verde, care se găseşte numai pe această insulă. Opt lucrători de la Departamentul Conservării muncesc din greu să readucă insula la starea sa iniţială şi să elimine tot felul de animale şi plante care s-au înmulţit pe insulă fiind aduse de om şi care nu aparţin faunei originare (şobolani, şoareci, pisici, capre etc.)
Acum am intrat într-o rutină de operare, adică fie suntem in faţa aparatelor, fie în tabără pentru somn. Ture de câte 8-16 ore pe zi nu ne lasă prea mult timp pentru plăceri personale. Distracţia şi motivaţia ne vin de la lupta cu pailapurile şi de la acele legături rare prin long skip la ore neaşteptate, dar şi din ecourile pozitive din partea dumneavoastră în timpul QSO-urilor, din mesaje şi din convorbirile prin packet radio. Vă rugăm continuaţi să ne comunicaţi impresiile dumneavoastră!!
(O serie de fotografii pot fi văzute aici.)

Alte articole despre expediţia ZL8X:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved