15 November 2010

Pilonii unui radioamator stârnesc furia vecinilor
Craig Thompson K9CT din Trivoli, comitatul Peoria, S.U.A. a reuşit să-i înfurie pe vecinii săi, din cauză că îşi înalţă o serie de piloni pe proprietatea sa.  Într-un reportaj realizat de Eric Shangraw postul TV News 25 a prezentat ştirea, precizând că radioamatorul urmează să folosească pilonii «pentru a putea transmite semnale în toată lumea». Conform autorizaţiei de construcţie eliberată lui Craig Thompson de autorităţile locale este vorba de 11 piloni care vor fi amplasaţi pe o suprafaţă de 17 acri (circa 7 hectare), având înălţimi între 4,5 metri şi 60 de metri.
Un vecin care s-a mutat recent în apropierea terenului cu pricina se declară revoltat de faptul că pilonii vor distruge frumuseţea peisajului, fiind declaraţi de radioamator ca «structuri accesorii ale casei». Însă funcţionarul primăriei afirmă că Federal Commission of Communications (FCC, Comisia Federală de Comunicaţii) le dă dreptul radioamatorilor să-şi înalţe astfel de piloni. Vecinii iau în considerare posibilitatea de a se adresa justiţiei, întrebându-se cum este posibil ca hobby-ul unui singur om să poată încălca dreptul lor de a se bucura de aspectul rural tradiţional al zonei în care locuiesc.
Reportajul prezentat de News 25 poate fi văzut aici.
(Sursă: Southgate AR News)

Reacţiile la reportajul transmis de News 25 nu au întârziat să apară. Într-un articol publicat pe blogul Shortwave America administratorul acestuia scrie sub titlul «Rezidenţii regiunii Peoria declară radioamatorismul ilegal»:
Unul dintre vecinii implicaţi în acest război îndreptat împotriva accesului la benzile de radioamator a ameninţat că va construi un gard electrificat sau se va deda la alte activităţi care să-l împiedice pe Craig Thompson să-şi exercite pasiunea. Ceea ce acest vecin pare să ignore este ilegalitatea interferării cu bună ştiinţă şi în mod deliberat a oricărei operaţiuni radio autorizate şi, în acest caz, a unei operaţiuni de radioamator.
Cea mai arzătoare întrebare care se cuvine pusă este: «în ce măsură activitatea de radioamator a lui Craig Thompson poate încălca dreptul vecinilor săi de a beneficia de aspectul tradiţional rural al zonei?» Ei bine, legea la care se face referire vorbeşte de «dreptul la o vedere neobstrucţionată» şi ea este răstălmăcită. Legea se referă la conservarea terenurilor şi la dreptul proprietarilor terenurilor de a nu se construi nimic pe terenurile LOR fără consimţământul lor. Dl. Thompson este proprietarul terenului pe care construieşte, acesta nu aparţine nici comunităţii, nici vreunuia dintre vecini, şi nu există nici un argument în sprijinul acuzaţiei că pilonii ar reprezenta un atentat la mediul înconjurător. (…)
Vecinii au ameninţat că vor cere abrogarea Legii HR2160 (Legea îmbunătăţirii comunicaţiilor de urgenţă de radioamator din 2009 – nota mea, YO4PX) ceea ce nu are nici o şansă. Dl. Thompson a respectat întru totul legea, pilonii săi vor fi înălţaţi aşa cum s-a plănuit, iar activitatea sa se va desfăşura conform autorizaţiei de radioamator, care îi permite accesul la frecvenţele pe care le operează, ceea ce intră în jurisdicţia Comisiei Federale a Comunicaţiilor (FCC). Prevederile acesteia au prioritate în faţa ordonanţelor locale.
Un anumit vecin se îngrijorează că emisiunile d-lui Thompson ar putea să-i afecteze funcţionarea implantului său cardiac. Acest vecin ar trebui să ştie că frecvenţele de radioamator se situează cu mult dedesubtul frecvenţelor care ar putea influenţa stimulatorul său cardiac şi ar trebui să i se atragă atenţia că propriile sale aparate casnice reprezintă pentru el un risc mult mai mare decât radiofrecvenţa radiată de staţia d-lui Thompson. 
Un grup paranoid a încercat să-i convingă pe oficialii locali precum şi pe ceilalţi vecini că dl. Thompson «va putea să asculte conversaţiile lor telefonice». Total fals! Este ilegal să asculţi telefoanele celulare şi este aproape imposibil s-o faci chiar dacă ar fi legal, pentru că acestea folosesc un sistem digital spread spectrum. Aceasta înseamnă că semnalele îşi schimbă frecvenţa de mai multe ori pe secundă şi probabil că sunt şi codate.
Vecinii se mai plâng că vor apărea interferenţe la televizoarele, telefoanele şi celelalte aparate electronice din casele lor.  Dacă este construită corect aparatura de radioamator va crea astfel probleme numai atunci când echipamentele casnice sunt de proastă calitate, aceasta fiind cea mai frecventă cauză a interferenţelor.
Pe piaţă există disponibile o mulţime de filtre, pentru eventualitatea că s-ar produce oricare dintre aceste interferenţe. În cazul în care vecinii d-lui Thompson l-ar acuza pe acesta de vreo interferenţă ar trebui să prezinte dovezi că 1) interferenţele provind într-adevăr de la antenele d-lui Thompson şi 2) că interferenţele au drept cauză nerespectarea unor standarde de construcţie a aparaturii şi antenelor.
Shortwave America le dă cu tifla vecinilor din Trivoli şi se amuză, sfătuindu-i să-şi vadă de viaţa lor. 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved