19 November 2010

Radioamatorii tailandezi răspund cererii de ajutor
Bangkok Post, 24.10.2010
Radioamatorii din zonele calamitate de inundaţii Nakhon Ratchasima şi Chaizaphum au venit în ajutorul autorităţilor pentru a coordona eforturile de salvare şi asistenţă.
Nakhon Ratchasima Amateur Radio Association a înfiinţat un centru de coordonare folosind indicativul HS3AN. Staţia, instalată în clădirea prefecturii provinciale, a conlucrat strâns cu agenţiile guvernamentale, retransmiţând detalii despre situaţia de urgenţă şi explicând oficialilor şi lucrătorilor de asistenţă problemele existente, pentru a se putea lua cu promptitudine măsurile necesare.
Preşedintele asociaţiei Chamchai Siriamompan, care foloseşte indicativul HS4XU, a spus că operatorii radio s-au implicat şi în ajutorarea soldaţilor, voluntarilor şi lucrătorilor fundaţiilor pentru a se trimite alimente victimelor inundaţiilor şi pentru transportarea femeilor gravide la spital.
Sub coordonarea Centrului naţional de avertizare a dezastrelor asociaţia şi-a armonizat munca cu alte cluburi de radioamatori din Khao Zai, districtul Phimai din Nakhon Ratchasima şi învecinata regiune Chaizaphum pentru a furniza informaţii privind starea drumulor şi alte detalii destinate călătorilor.
Radioamatorii autorizaţi pot comunica între ei în benzile de VHF şi HF (unde scurte). Adeseori ei operează în zone în care semnalele telefoanelor celulare nu pot ajunge. Există peste 100000 de radioamatori în Tailanda. Efortul lor de ajutor a fost voluntar, radioamatorii şi-au folosit propriile lor fonduri şi resurse. Fonduri de urgenţă au fost de asemenea puse la dispoziţie şi de comitetul asociaţiei.
Oficialii au exprimat mulţumiri pentru ajutor revistei 100 Watts şi Societăţii radioamatorilor din Tailanda, aflată sub înaltul patronaj al M.S. Regele Tailandei.
(Saitul asociaţiei naţionale a radioamatorilor tailandezi RAST poate fi vizitat la această adresă – nota mea, YO4PX)


(Surse: Southgate News, Bangkok Post, RAST, Asia One News)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved