04 March 2010

Ins.Juan Fernandez înainte şi după tsunami

Insulele Juan Fernandez sunt un grup de insule de origine vulcanică, puţin locuite, situate în sudul Oceanului Pacific, la circa 667 km. de coasta statului Chile: insula Robinson Crusoe, aflată cea mai aproape de Chile, este cunoscută ca fiind locul în care a trăit singur timp de 4 ani navigatorul Alexander Selkirk. Povestea sa a fost sursa de inspiraţie a lui Daniel Defoe (1659 ? – 1731) pentru romanul «Robinson Crusoe» care i-a adus o celebritate mondială; insula Juananga, insula Santa Clara şi insula Alejandro Selkirk.  Suprafaţa lor totală este de 181 km. pătraţi şi au o populaţie de 633 de locuitori, cu toţii pe ins. Robinson Crusoe. 598 de locuitori populează capitala San Juan Bautista. Ca urmare a cutremurului care a lovit Chile în ziua de 27 februarie 2010 şi a tsunami-ului declanşat de acesta s-au raportat de pe Juan Fernandez pagube însemnate şi pierderi de vieţi omeneşti. Un val uriaş a dus la moartea a cinci persoane, iar 11 oameni sunt daţi dispăruţi. Unele rapoarte iniţiale menţionau un val de tsunami de 40 de metri înălţime, dar ştiri ulterioare vorbesc de un val de 3 metri.
Juan Fernandez (CE0Z) este o entitate separată pe lista DXCC. Pe listă mai găsim alături de Chile continental (CE) şi Easter Island (Insula Paştelui, CE0Aşi insulele San Felix şi San Ambrozio (CE0X), fiecare dintre aceste patru prefixe fiind considerate ţări separate din punct de vedere radioamatoricesc.
De pe insula Juan Fernandez au lucrat mulţi expediţionari în decursul anilor. Ultima activitate de pe insula Juan Fernandez a fost realizată de Toshi JA8BMK cu indicativul XR0ZA şi s-a încheiat la 2 februarie 2010. Următoarea activitate prevăzută ar urma să aibă loc între 10 (după unele surse 16) martie şi 23 martie 2010 cu indicativul CE0Z/LA9SN. Nu am informaţii recente despre această expediţie în condiţiile actuale.



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved