15 March 2010

 Constelaţia CQ
                                                                Partea I-a         
                     
de  Francisc  Grünberg YO4PX


CONCURSURILE CQ


Revista CQ - the Radio Amateur's Journal - numită popular "The CQ Magazine" - editată de CQ Communications, cu sediul central în Hicksville, statul New York, S.U.A. este una dintre publicaţiile de radioamator cele mai cunoscute şi apreciate din lume. Organizaţia a creat şi marele concurs internaţional CQ World Wide DX Contest, cu etapele sale de SSB şi CW din luna octombrie respectiv noiembrie a fiecărui an, etapa de RTTY din luna septembrie, la care se adaugă în luna ianuarie etapa dedicată benzii de 160 de metri, iar în luna iulie concursul mondial al ultrascurtiştilor, CQ World Wide VHF. La aceste concursuri, care se bucură de o mare popularitate, participă un număr impresionant de competitori din toate ţările lumii care au radioamatori autorizaţi. An de an sunt organizate nenumărate DX-pediţii în locaţii exotice, în entităţi rare ale listei DXCC şi în zone rare ale listei CQ, în scopul obţinerii unor scoruri cât mai mari. Competiţia este acerbă, se cheltuiesc energii şi sume considerabile pentru instalarea unor staţii de concurs dotate cu cea mai avansată aparatură de emisie-recepţie, cu antenele cele mai performante, cu tehnică TI de ultimă oră, operate de echipe de concurs experimentate, care timp de 48 de ore realizează mii de legături în toate benzile clasice. De efortul lor beneficiază sute de mii de radioamatori care, deşi mai modest echipaţi, au ocazia extraordinară de a contacta relativ uşor astfel DX-uri, pe care în circumstanţe obişnuite, când pailapuri masive se concentrează pe doar câteva DX-uri active într-un anumit moment, cu greu le-ar putea înscrie în log. Atracţia concursului constă în simplitatea sa: numărul de concurs care trebuie transmis după control este zona geografică a operatorului (YO este în zona 20); legăturile din concurs sunt perfect valabile şi îndreptăţesc la obţinerea unui QSL.



Revista CQ sponsorizează şi marile concursuri CQ World Wide WPX Contest: etapa de SSB în martie, etapa de CW în mai, etapa de RTTY în februarie, în care multiplicatorul îl constituie numărul de prefixe lucrate. Aceste concursuri purtând marca CQ se înscriu actualmente printre cele mai importante evenimente ale calendarului competiţional mondial. Ele oferă tuturor câte-ceva: aspiranţilor la marile scoruri şansa de a se situa pe poziţii de frunte în clasamentele mondiale, vânătorilor de DX-uri ocazia de contacta ţări şi zone noi, constructorilor de aparatură şi experimentatorilor de antene prilejul de a-şi testa realizările tehnice, începătorilor emoţiile dar şi satisfacţiile primelor legături în condiţii de bandă dificile, în care îşi pot dezvolta abilităţile şi tehnica de operare. Defalcarea pe ţări a clasamentului general în diversele categorii de participare, pe benzi şi moduri de lucru constituie un stimulent al spiritului sportiv, un prilej de  a-ţi compara propriile performanţe cu cele ale celorlalţi radioamatori şi încurajează totodată la o prezenţă mai pregnantă a prefixului YO în marele concert internaţional al eterului. Cred că în această direcţie ar trebui canalizate energiile care, în mod regretabil, se irosesc mult prea des in conflicte interne.
Să nu uităm nici de necesitatea de a ne păstra activate şi pe această cale benzile care ne-au fost alocate, ele fiind în primejdia de a fi revendicate de alţi utilizatori ai spectrului radio în cazul în care la un moment dat s-ar ajunge la concluzia că alocarea lor nu mai este justificată, în condiţiile în care comunicarea prin internet a diminuat în mod îngrijorător interesul tinerilor pentru radioamatorism.

DIPLOMELE CQ

DIPLOMELE WAZ PE MODURI DE LUCRU


Modul
Banda
QSO după
Mixt (orice combinaţie)
orice bandă
14.11.1945
AM
orice bandă
idem
SSB
orice bandă
idem
CW
orice bandă
idem
RTTY
orice bandă
idem
SSTV
orice bandă
1.01.1973
Digital
orice bandă
1.01.200

DIPLOMELE WAZ PE BENZI


Banda
Modul
QSO după
160
numai mixt
1.01.1975
80, 40, 20, 15, 10 
orice monomod 
1.01.1973
30
orice monomod 
1.01.1991
17
orice monomod
1.01.1991
12
orice monomod
1.01.1991
Satelit
numai mixt
1.01.1989
6 metri
numai mixt
1.01.1973
EME
numai mixt
1.01.197

DIPLOMA 5 Band WAZ


Se eliberează pentru legături realizate după 1 ianuarie 1979. Este trofeul suprem al vânătorilor de zone, care dovedeşte contactarea a 40 de zone CQ pe benzile de 80, 40, 20, 15 şi 10 metri (pentru un total de 200). Solicitanţii diplomei 5BWAZ trebuie să fie deja deţinătorii uneia dintre variantele WAZ de mai sus. Primul palier în obţinerea 5BWAZ este prezentarea de confirmări din cel puţin 150 de zone, în orice combinaţie a benzilor clasice, pentru care se eliberează un certificat. Celelalte confirmări până la palierul final de 200 de zone se pot prezenta ulterior, pe măsura obţinerii confirmărilor necesare. Odată cu atingerea nivelului maxim se acordă un sticker aplicabil pe certificatul 5BWAZ deja eliberat; de asemenea se poate solicita şi o superbă plachetă gravată, care certifică îndeplinirea condiţiilor uneia dintre cele mai dificile diplome din domeniul radioamatorismului.

Formularele de cereri pentru diplomele WAZ eliberate de CQ, regulamentele acestora şi hărţile cu zonele WAZ pot fi descărcate, respectiv vizionate în format .pdf (de) pe saitul Regulamentului diplomelor WAZ de la această adresă,  iar Regulamentul diplomelor CQ se află la această adresă.   
*  *  * 
Pentru a sărbători cea de a 75-a aniversare a diplomei WAZ CQ oferă  DIAMOND JUBILEE WORKED ALL ZONES. Ea se eliberează pe baza prezentării unui extras de log cu legături bilaterale cu fiecare dintre cele 40 de zone CQ ale lumii (diploma se eliberează şi radioamatorilor receptori), realizate în perioada 1 noiembrie 2009 – 31 decembrie 2010 (UTC) şi achitarea taxei corespunzătoare. Extrasul de log trebuie să conţină data, ora, banda şi modul de lucru al QSO-urilor, precum şi indicativul staţiei contactate. Diploma nu va putea fi completată ulterior cu variante pentru benzi sau moduri de lucru suplimentare. Diplomele vor fi numerotate în ordinea eliberării lor.  Regulamentul complet al diplomei poate fi consultat pe acest blog în articolul DIPLOMA WAZ LA 75 DE ANI.
*  *  * 
În partea a II-a a acestui articol voi prezenta cele 40 de zone CQ (harta şi demarcaţiile lor geografice), cele 90 de zone I.T.U. precum şi cele trei Galerii ale celebrităţilor (Hall of Fameinstituite de CQ Magazine.
Partea a II-a a articolului se găseşte la această adresă.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved