26 March 2010

O radioamatoare din India la curtea reginei Angliei


VU2RBI cu preşedintele Indiei
VU2RBI şi VU3RSB pe ins. Andamane în timpul operaţiunilor de urgenţă
Societatea Regală a Commonwealth-ului a invitat-o recent pe d-na Bharathi VU2RBI, coordonator şef al Institutului Naţional de Radioamatorism (NationalInstitute of Amateur Radio, NIAR) din India să ţină un discurs în preziua Commonwealth Observance Day. Această zi este o sărbătorire anuală a comunităţii naţiunilor care are loc în a doua zi de luni din martie şi care este precedată de un serviciu religios ecumenic în catedrala Westminster Abbey. La acesta participă de obicei M.S. Regina Angliei Elisabeta a II-a, şeful Commonwealthului, secretarul-general al Commonwealth-ului şi Înaltul Comisionar al Commonwealth-ului din Londra. Regina se adresează întregii comunităţi de naţiuni şi discursul ei este transmis în lumea întreagă.

La evenimentul care a avut loc în 8 martie 2010 în prezenţa Reginei, a ducelui de Edinburgh prinţul Charles, a Înaltului Comisionar al ţărilor Commonwealth-ului, a unui grup de elevi etc., d-na Bharathi şi-a prezentat activitatea în domeniul comunicaţiilor prin intermediul radioamatorismului şi a subliniat contribuţia acestuia la progresul societăţii prin promovarea ştiinţei şi tehnologiei. Invitarea d-nei Bharathi a constituit o înaltă cinstire şi recunoaştere acordată unei radioamatoare din India, din partea celor 54 de ţări ale Commonwealth-ului.
După ceremonie a avut loc un tea party la sediul Societăţii Regale a Commonwealth-ului, urmată de o recepţie la Buckingham Palace, unde d-na Bharathi s-a întreţinut cu M.S. Regina Angliei, căreia i-a relatat despre implicarea sa în promovarea comunicaţiilor de radioamator în India şi în activitatea Institutului Naţional de Radioamatorism din Hyderabad în administrarea calamităţilor naturale în ultimele trei decenii. Societatea Regală a Commonwealth-ului a manifestat un interes deosebit pentru încurajarea comunicaţiilor de radioamator, ca resursă valoroasă în situaţii de urgenţă în naţiunile Commonwealth-ului.
Bharathi Devulapalli Prasad VU2RBI este una dintre cele mai cunoscute radioamatoare a lumii, căreia i s-au decernat mai multe distincţii internaţionale importante pentru serviciile pe care le-a adus societăţii prin radioamatorism. Ea a făcut parte din echipa DXpediţiei pe insulele Andamane care a primit Diploma internaţională umanitară decernată de ARRL în 2005. Cutremurul din decembrie 2004 şi tsunami-ul care i-a urmat, devastând zonele de coastă ale Asiei de sud-est, a transformat operaţiile DXpediţiei într-o cale de comunicare cu India continentală. VU2RBI este activă în unde scurte în telegrafie şi în SSB din shack-ul ei din New Delhi. Soţul ei şi cei doi copii sunt şi ei radioamatori autorizaţi.
(Sursă: Steve Herman W7VOA pentru Amateur Radio News Line, Richard Brunton G4TUT pe QRZ.com şi Southgate ARC, Wikipedia)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved